Retailprijs voor Leidse Catharinasteeg

3

De Catharinabrug tussen de Aalmarkt en de Stille Rijn heeft de jaarprijs gewonnen van de Nederlandse Raad Winkelcentra. De jury roemt in het rapport het feit dat met de brug de historische locatie in het centrum van Leiden aan de inwoners en bezoekers van Leiden is teruggegeven.

‘De ontwikkeling van dit stuk stad, met een uitstekende mix van grote en kleine winkelunits, woningen en horeca, is zeer geslaagd,” zo vinden de juryleden. “Met de ontwikkeling wordt goed ingespeeld op de trend waarin een compact kernwinkelgebied logisch onderdeel is van de stad als een geheel van verschillende functies, bezoek- en
verblijfsdoelen.

De sleutelfunctie van de Catharinasteeg voor het gewenste winkelrondje, maar ook de brugfunctie tussen het A1-winkelmilieu en het achter de Breestraat gelegen ‘snuffelmilieu’ zijn wezenlijk voor het welslagen.

De NRW vindt het prijzenswaardig dat in dit project niet de makkelijkste weg is bewandeld. “Zichtbaar is het lef om historisch Leiden met het moderne stadsleven te verbinden. De atypische, aantrekkelijke winkelunit van H&M laat dit mooi zien, evenals de winkel annex café-restaurant van Via Mio naast de lokale ondernemers. Er is een hoogwaardig gebied ontstaan, zoals een retailontwikkeling hoort te bereiken.”

Een integrale gebiedsontwikkeling als de Catharinasteeg vormt volgens de NRW een geslaagd voorbeeld voor de sector. “Een pronkstuk waarin een logisch winkelrondje is gecreëerd en tegelijkertijd een stuk binnenstad tot nieuw leven is gewekt met aantrekkelijke winkels, horeca en binnenstadswoningen, een heerlijke binnentuin met terras en integratie met de stadsgehoorzaal. De liefde voor het monumentale vastgoed is overal zichtbaar in het project, zowel door de toepassing van historisch verantwoorde kleurenschema’s als door inpassing van monumentale elementen tot in de winkels. Gloednieuw, maar alsof het er altijd al is geweest. De Catharinasteeg is een zeer duurzaam en toekomstbestendig voorbeeld voor de sector en daarmee een terechte winnaar.”

Delen

3 reacties

  1. en dan was er zeker net als de prijs voor de mooiste kerstmark maar 1 deelnemer in deze categorie!

  2. Er is blijkbaar niet veel voor nodig om voor dit prijsje in aanmerking te komen. Nog afgezien van het feit dat het aantal winkels in die steeg klein is, de steeg is overbodig. Er was resp. is niet ver daar vandaan al een brug en een steeg. Bovendien word je in de Catharinasteeg omver gereden door al dan niet gemotoriseerde tweewielers, hoewel het een voetgangerssteeg is. Maar, zoals bekend, in Leiden wordt niet gehandhaafd.

    • Eus de Watergeus op

      Wordt den Leidenaar níet beboet, is het wéér niet goed. De Catharinasteeg geeft toegang tot de Catharinahof, met uitzicht op de oorspronkelijke muur aan achterzijde van de Waalse Kerk, nog uit de tijd dat dat het kapelletje van het Catharina Gasthuis was. Is historie gast!

Je bent nu offline