Retailprijs voor Leidse Catharinasteeg

De Catharinabrug tussen de Aalmarkt en de Stille Rijn heeft de jaarprijs gewonnen van de Nederlandse Raad Winkelcentra. De jury roemt in het rapport het feit dat met de brug de historische locatie in het centrum van Leiden aan de inwoners en bezoekers van Leiden is teruggegeven.

‘De ontwikkeling van dit stuk stad, met een uitstekende mix van grote en kleine winkelunits, woningen en horeca, is zeer geslaagd,” zo vinden de juryleden. “Met de ontwikkeling wordt goed ingespeeld op de trend waarin een compact kernwinkelgebied logisch onderdeel is van de stad als een geheel van verschillende functies, bezoek- en
verblijfsdoelen.

De sleutelfunctie van de Catharinasteeg voor het gewenste winkelrondje, maar ook de brugfunctie tussen het A1-winkelmilieu en het achter de Breestraat gelegen ‘snuffelmilieu’ zijn wezenlijk voor het welslagen.

De NRW vindt het prijzenswaardig dat in dit project niet de makkelijkste weg is bewandeld. “Zichtbaar is het lef om historisch Leiden met het moderne stadsleven te verbinden. De atypische, aantrekkelijke winkelunit van H&M laat dit mooi zien, evenals de winkel annex café-restaurant van Via Mio naast de lokale ondernemers. Er is een hoogwaardig gebied ontstaan, zoals een retailontwikkeling hoort te bereiken.”

Een integrale gebiedsontwikkeling als de Catharinasteeg vormt volgens de NRW een geslaagd voorbeeld voor de sector. “Een pronkstuk waarin een logisch winkelrondje is gecreëerd en tegelijkertijd een stuk binnenstad tot nieuw leven is gewekt met aantrekkelijke winkels, horeca en binnenstadswoningen, een heerlijke binnentuin met terras en integratie met de stadsgehoorzaal. De liefde voor het monumentale vastgoed is overal zichtbaar in het project, zowel door de toepassing van historisch verantwoorde kleurenschema’s als door inpassing van monumentale elementen tot in de winkels. Gloednieuw, maar alsof het er altijd al is geweest. De Catharinasteeg is een zeer duurzaam en toekomstbestendig voorbeeld voor de sector en daarmee een terechte winnaar.”

Advertentie

Economie Leiden Catharinasteeg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×