Prestigieuze internationale prijs voor Catharinasteeg

9

Ontwikkelaars MRP Development & Rijnboutt hebben de bijzondere ICSC ‘Regeneration’ Award gewonnen voor het project Catharinasteeg aan de Aalmarkt in Leiden. De prijs werd woensdag uitgereikt in Barcelona tijdens de jaarlijkse Europese conferentie van ICSC.

Bart Meijer en Maarten Stam van MRP Development en Kees & Mattijs Rijnboutt namen de prijs in ontvangst. (Foto: PR).

Sinds 1977 reikt de Internationale Raad van Winkelcentra (ICSC) prijzen uit aan de meest opvallende nieuwe, gerenoveerde en gevestigde winkelcentra in Europa. Deze onderscheidingen worden erkend als de meest prestigieuze op het gebied van Europees winkelvastgoed. De ‘Regeneration’ Award wordt zelden uitgereikt en geeft waardering voor de prestatie van de ontwikkelaar die in samenwerking met een lokale overheid en de gemeenschap de stad heeft gerevitaliseerd.

De jury van ICSC besloot de prijs dit jaar voor de Catharinasteeg uit te reiken om daarmee waardering uit te drukken voor de nauwe samenwerking met de lokale overheid en buurtbewoners en het resultaat van een belangrijke revitalisatie van de stad Leiden.

Het project Catharinasteeg aan de Aalmarkt in Leiden werd eind vorig jaar al in het zonnetje gezet met de NRW Jaarprijs 2018, de Nederlandse tegenhanger van de ICSC, waarbij door de jury werd opgemerkt dat de doortastendheid van de teams resulteerde in een uitmuntende transformatie van een vervallen deel van de binnenstad tot een bruisend gebied met winkels en horeca en dat dit project zo een grote bijdrage levert aan de stad en haar inwoners.

Mattijs Rijnboutt is ‘ontzettend trots’ dat Rijnboutt voor de tweede keer met dit project een prijs in de wacht heeft gesleept. “Het is de bekroning op het resultaat waar we samen met onze partners ruim negen jaar aan hebben gewerkt”. Ook Maarten Stam van MRP Development is heel blij dat de Catharinasteeg, in navolging van de NRW prijs, ook internationaal erkenning krijgt. “Met passie, lef, doorzettingsvermogen en een zeer gedreven team hebben we deze complexe, integrale ontwikkeling kunnen realiseren”.

Delen

9 reacties

 1. Schudthethoofd op

  Mmm, zo’n prijs zegt alleen iets over de transformatie van vastgoed, niet over het rendement en het functioneren in de stedelijke praktijk. Eerste winkel (O-Shop) houdt alweer opheffingsuitverkoop. En het gebruik als fiets/bromfietspad ipv winkelroute blijkt onuitroeibaar.
  And there is more to come: Sissy Boy (tegenover) is failliet, en Hudson’s Bay Nederland sluit of gaat failliet, aldus de (Duitse) vakpers (want Hudson’s NL is eigendom van het wankelende Karstadt).

  • Toen ik de kop van het artikel las, dacht ik: slecht nieuws voor de Sleutelstadreageerders voor wie de reactiemogelijkheid gewaardeerde uitlaatklep voor onvrede is. De gemeente is immers een van de gebruikelijke scheldobjecten.
   .
   Uw reactie is niet van het botte bijlsoort. Toch vind ik ook u zoeken naar een reden om te mopperen. Bijvoorbeeld omdat u de grond van de prijs vertekend weergeeft. De toekenning gebeurt niet vanwege de “transformatie” van vastgoed, maar is voor de ontwikkelaar die als beste “in samenwerking met een lokale overheid en de gemeenschap de stad heeft gerevitaliseerd”. Bij de Catharinasteeg wordt de “nauwe samenwerking met de lokale overheid en buurtbewoners” genoemd, dus – neem ik op gezag aan – zijn de direct geraakte burgers ook betrokken.
   .
   Natuurlijk kan blijken dat deze revitaliseringspoging mislukt. U en ik tijgen niet af naar de voor ons aantrekkelijk gemaakte buurt en blijven bij webwinkels kopen. Dan is in elk geval op een te prijzen manier geprobeerd af te wenden wat opdoemde. Maar om een eventueel niet tot bloei komen de ontwikkelaar en gemeente (of de meedenkende buurtbewoners) aan te rekenen, vind ik voorbeeld van zeuren om het zeuren. Zelfs het feit dat mensen de steeg als fietspad gebruiken (niet verboden, m.i) rekent u de ontwikkelaar of gemeente aan! Het is ook nooit goed.

   • Voordat je weer, op je hoogdravende elitaire toontje gaat oreren, stel je dan eerst eens op de hoogte over de situatie in de Catharinasteeg. Kom je vanaf de Breestraat of vanaf de Catharinabrug de steeg in, dan kan ieder weldenkend! mens zien hier te maken te hebben met een voetgangersgebied. Hoe ze dat weten? Dat staat aangegeven op borden aan het begin van de Steeg. En wat mag je nou niet in een voetgangersgebied: FIETSEN!!!

   • Schudthethoofd op

    Beste Comment: dank voor de reactie maar dan leest u mijn comment niet goed. Ik geef niet af op gemeente noch op ontwikkelaar. De gemeente heeft 20 jaar aan dit project gesleurd om het gerealiseerd te krijgen bij wijze van impuls voor de binnenstad. Valt te prijzen en valt zeker binnen dat waartoe een gemeente in het leven is geroepen: verbeteren van de stad. De ontwikkelaar heeft een mooi plaatje afgeleverd. Ik duid slechts aan dat ook dit (vastgoed)concept kwetsbaar blijkt onder invloed van een veranderend winkelpatroon bij consumenten, verouderende winkelconcepten, en onveranderlijk gedrag van verkeersdeelnemers. Las ik niet in de retailvisie uit 2016 dat je moet redeneren vanuit de consument, niet vanuit de bakstenen? En dat je in Leiden Centrum moet investeren in beleving en identiteit? Het pleit voor een veel scherpere focus op investeren in ons lokale aanpassingsvermogen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline