Via Mio heeft faillissement aangevraagd maar de verkoop gaat voorlopig door. Zowel online als in de winkelstraten. Ook vanmiddag zijn de winkels open. (Foto's: Chris de Waard).

Via Mio en Moscow at Sea vragen faillissement aan

De van oorsprong Leidse keten van modewinkels Via Mio verkeert in zwaar weer en heeft faillissement aangevraagd. In de komende dagen zal dat volgens eigenaar Ron van der Wild worden uitgesproken en neemt een curator het bewind over. “Dat is harde een klap. Ik ben nu zestig en daarvan ben ik veertig jaar ondernemer. Dit voelt echt heel naar. Het is een soort rouwproces”. De winkels van Via Mio blijven vooralsnog open, dat geldt ook voor de webshops van de winkelketen en het eigen merk Moscow. “Het restaurant Moscow at Sea is wel per direct dicht”, vertelt Van der Wild.

Restaurant Moscow at Sea aan de Breestraat valt ook binnen het faillissement van Via Mio en was gisteren voor het laatst open.

De winkels van Via Mio stonden altijd goed aangeschreven in de Leidse regio en gaandeweg kwamen er ook filialen bij buiten onze regio. In Lisse bijvoorbeeld, en in Hilversum en Utrecht. Twee jaar geleden opende Van der Wild zijn ‘flagship store’ in de toen net opgeleverde Catharinasteeg in het Aalmarktgebied. Geruchten dat hij daar van af had willen zien, gingen toen al de ronde en worden nu door een aangeslagen Van der Wild bevestigd.

De nieuwste winkelsteeg van Leiden won sinds de oplevering al twee prestigieuze prijzen, maar trekt nog altijd onvoldoende publiek. Met het wegvallen van Via Mio, een doorstart zit er volgens eigenaar Ron van der Wild niet in, staat een groot deel van de steeg leeg. Ook O’Shop tegenover Via Mio is al enige tijd aan het leegverkopen en vult daardoor zelfs tijdelijk extra meters met een outletshop. De winkelruimte ernaast heeft nog nooit een huurder gehad en staat leeg. 

Steeg jaren te laat opgeleverd
“Het heeft vier jaar langer geduurd voor de steeg klaar was. Ondertussen zag ik de markt veranderen en vroeg ik me af hoe ik 1.800 vierkante meter zou kunnen vullen met kleding”, zegt Ron van der Wild nu. “Ik heb daar toen op geanticipeerd door een deel te gebruiken voor het restaurant ‘Moscow at Sea’ en een deel voor Barista Café Leiden dat een deel van onze ruimte huurt. Met de pandeigenaar is afgesproken dat zij gewoon kunnen blijven, want ik trek niemand mee in het faillissement. Alleen mezelf, want ik heb er heel wat privégeld in zitten en sta ook bij de bank voor allerlei zaken privé garant”.

Tientallen ontslagen
Door het faillissement worden enkele tientallen medewerkers getroffen. Zij verliezen naast hun baan, deels ook een vertrouwde werkplek. “Sommige werken al 25 jaar bij me”, zegt Van der Wild die hoopt dat ‘zijn mensen’ snel elders aan de slag kunnen. “We hebben altijd een goede naam gehad. Mensen kregen bij ons een goede interne opleiding. Dat is wel bekend, dus als de koopkracht bij de mensen weer aantrekt en er personeel nodig is, weten de modezaken waar ze moeten kijken”.

Catharinasteeg onder de loep
Het nieuws over het faillissement van Via Mio komt ook bij centrummanager Erwin Roodhart hard aan. “Super balen voor de ondernemer en de medewerkers”. Over de Catharinasteeg zelf zegt hij dat het Centrummanagement Leiden ermee aan de slag wil: “Werk aan de winkel om te kijken wat goed gaat en wat nog beter kan”. Dat er iets moet gebeuren, valt ook op te maken uit reacties van ondernemers in het centrum: ‘Er zit gewoon niet genoeg traffic in die steeg”.

De Catharinasteeg moest het winkelrondje sluiten tussen het eerste gedeelte van de Haarlemmerstraat en de Breestraat en daarmee de winkelconcentratie rond de Aalmarkt versterken en de leegloop in de aanloopdelen van de Haarlemmerstraat en de Breestraat opvangen. Dat rondje is er nu, het publiek moet blijkbaar de weg nog vinden in dat nieuwe winkelgebied waar Via Mio bepaald niet het eerste slachtoffer is. Eerder sloten aan de Aalmarkt McGregor en Gaastra de deuren, ging V&D op de fles en is O’shop met een opheffingsuitverkoop bezig. Ook Hudson’s Bay verkeert in zwaar weer.

Economie Leiden Catharinasteeg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×