Er komt geen verandering in het beleid voor openstelling van winkels op zondagochtend, besliste de Oegstgeester gemeenteraad gisteravond.

Ook tijdens feestdagen niet winkelen op zondagochtend in Oegstgeest

Winkels in Oegstgeest blijven ook rond de feestdagen op zondagochtend dicht. Dat werd gisteren duidelijk tijdens een vergadering van de gemeenteraad. In 2017 verleende de gemeente ‘als gevolg van een menselijke fout’ wel toestemming om incidenteel open te gaan op zondagochtend, maar dat blijkt achteraf in strijd te zijn geweest met de geldende regelgeving. Dat beleid wordt niet aangepast, waardoor dergelijke uitzonderingen vanaf nu niet meer worden verleend.

D66 en Lokaal Oegstgeest, die eerder zonder succes voorstelden om het beleid voor winkelen op zondagochtend in het geheel te verruimen, probeerden die mogelijkheid gisteravond in de maand december wel voor elkaar te krijgen. Maar ook bij dit voorstel liepen de twee partijen tegen de afspraken in het coalitieakkoord aan. “Ik vind het een sympathiek amendement, maar we houden ons aan het coalitieakkoord”, aldus VVD-voorman Sven Spaargaren.

Raadslid van Progressief Oegstgeest Menno Welling in gesprek met IJsbrand Terpstra

Als onderbouwing van hun conservatieve standpunt brachten Progressief Oegstgeest (PrO), CDA en VVD een groep ondernemers naar voren die niet op een winkel-zondagochtend zitten te wachten. “Die kleine winkelier voelt zich ook verplicht om open te gaan als de grote supermarkt open gaat”, aldus raadslid Menno Welling van PrO.”Anders verliezen zij omzet en moeten de winkeliers nog meer uren draaien.”

Dat leverde bij de indieners van het voorstel echter de nodige frustratie op. “We hebben die winkeliers hier niet gezien, ze hebben niet ingesproken en we hebben geen brieven van ze ontvangen”, aldusĀ Eelke van den Ouweelen van Lokaal Oegstgeest. “En zeker het voorstel dat er nu ligt, voor verruiming in december, is ook voor die kleine ondernemers belangrijk. Zo is het ons ook betoogd.”

Geen uitzonderingen
Het bleef nog even onduidelijk of het wel de bedoeling is dat de gemeente incidenteel geen uitzondering kan verlenen op de regel, zoals de huidige Verordening Winkeltijden bepaalt. Burgemeester Emile Jaensch was daar eerder duidelijk over – ‘de gemeenteraad heeft dit in 2013 zo vastgesteld’ -, maar toch bleef het idee bestaan dat hier iets gerepareerd moest worden dat in 2013 fout was vastgesteld. Met dat idee maakte de coalitiepartijen snel korte metten: het was een menselijke fout om vorig jaar toch een uitzondering te verlenen en er hoeft dus niets te worden gerepareerd.

Raadsleden Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) en Lydie Vellema (D66) in gesprek met IJsbrand Terpstra

Teleurstelling
Het lijkt nu vooral een kwestie van tijd voordat winkels de mogelijkheid krijgen voor openstelling op zondagochtend. Maar tot die tijd blijft alles voorlopig dus nog zoals het was. Dat komt voor D66 en Lokaal Oegstgeest niet als een verrassing, maar enige teleurstelling was de partijen desondanks niet vreemd. “We hebben van alles geprobeerd voor te stellen aan deze coalitie over mogelijke pilots, maar ze waren echt voor niks te porren”, aldus D66-raadslid Lydie Vellema na afloop van de raadsvergadering. Van den Ouweelen: “Dit is eigenlijk een lange neus van de coalitie aan ons en zorgt niet voor een plezierige manier van samenwerken.”

Maatschappij Oegstgeest Politiek winkeltijden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×