Op Werfpop dit jaar experiment met eco-glazen (foto: Emile van Aelst)

Ecoglazen of bubbeltjesgordijnen moeten plastic afval in zee voorkomen

Het Leidse gemeentebestuur gaat door met terugdringen van wegwerp plastic glazen bij grote evenementen. De grote afvalbergen na het laatste 3 oktoberfeest laten zien dat daar nog winst te boeken is. Het afgelopen jaar werd er bijvoorbeeld geexperimenteerd met eco-glazen met statiegeld. De Partij voor de Dieren vindt dat het allemaal wat minder vrijblijvend mag en ziet plastic graag helemaal verdwijnen.

Wethouder Yvonne van Delft gaat praten met organisatoren en Horeca Nederland in Leiden over de invoering van een systeem van eco-glazen tijdens de viering van 3 oktoberviering en op termijn gaat dat dan ook gelden voor alle grote evenementen in de stad. Maar zo zegt de wethouder, daar zitten natuurlijk wat logistieke haken en ogen aan en daarom wil ze dat graag samen doen met de organisaties van die evenementen en de horeca.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft.

Lianne Raat van de Partij voor de Dieren is blij dat de wethouder actie onderneemt, maar zou graag zien dat er wat sneller die statiegeldglazen worden ingevoerd. Als tussenoplossing stelt de PvdD voor een dammetje of een bubbeltjesgordijn in de grachten te leggen. Zo voorkom je dat plastic afval dat onverhoopt toch in de gracht terechtkomt afdrijft naar zee. Maar het liefst ziet de PvdD dat de gemeente ook een campagne gaat ontwikkelen die mensen wijst op het gevaar voor dier en milieu van al dat plastic dat we met zijn allen gebruiken. Wellicht zoiets als er gebeurt met afschrikwekkende foto’s op pakjes sigaretten. Lianne Raat zegt dat als er sectie wordt verricht op bijvoorbeeld vogels en schildpadden dan er dan een hele afvalbak uit te voorschijn komt en dat zou echt moeten stoppen.

Gerry van Bakel in gesprek met PvdD-raadslid Lianne Raat in de uitzending van Nieuws071.

Lianne Raat zegt dat ze de evaluatie van het Werfpop-experiment met de ecoglazen wel even wil afwachten, maar dat ze de wethouder op de voet zullen volgen.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Ecoglazen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×