Op de afbeelding een plan uit 2010 van Leidenaar Peter Labrujère voor een metershoog standbeeld van Rembrandt op de Beestenmarkt.

Gemeenteraad wil geld voor kunst in openbare ruimte lokaler besteden

Een aantal politieke partijen wil dat de gemeente zich meer gaat bemoeien met de uitgaven van het Lucas van Leyden fonds. Het lijkt er nu op dat verschillende projecten van het fonds uitgevoerd worden door buitenlandse kunstenaars. Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad wil dat veranderen en Leidse kunstenaars meer laten profiteren. Andere partijen willen zelfs helemaal stoppen met het fonds.

Het Lucas van Leyden fonds moet zorgen voor beeldende kunst in de openbare ruimte. In het fonds zit een miljoen euro voor een periode van vier jaar. 750.000 is al beschikbaar gesteld. Het laatste deel staat nu ter discussie in de Leidse gemeenteraad. Het geld zou volgens sommige partijen gezien de huidige coronacrisis bezuinigd moeten worden. Andere partijen zeggen dat het geld juist nu in de culturele sector moet blijven, maar dan wel lokaler besteed zou moeten worden. De laatstgenoemde gedachte kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de raad.

Dat de verrichtingen van het fonds ter discussie staan komt niet alleen door de coronacrisis. In 2018 werd het fonds in het leven geroepen en in 2019 ging het van start. Toch zijn er tot op heden nog geen concrete voorbeelden in de stad te vinden die via het fonds tot stand zijn gekomen. “Er zijn wel een heleboel projecten uitgezet”, zegt Kitty Zijlmans. Zij is voorzitter van stadscuratorium van het fonds dat bepaalt welke projecten doorgang vinden. “Je kunt niet zomaar ergens een kunstwerk neerzetten. Dat moet heel zorgvuldig gebeuren”, leg Zijlmans uit. “Daarnaast moesten we vanaf nul beginnen. Er was niks. Geef ons de tijd om te oogsten.”

Buitenlandse kunstenaars
Een van de projecten die is uitgezet wordt uitgevoerd door de Japanse kunstenares Sachi Miyachi. Haar kunstwerk dat betrekking heeft op coronatijd zal in het najaar gepresenteerd worden en is een voorloper op de Lucas van Leyden Art Award. Voor die kunstprijs zijn drie kunstenaars genomineerd waarvan er twee uit het buitenland komen en een uit Utrecht. De winnaar van de Art Award krijgt 100.000 euro om het kunstwerk te realiseren waarvan 15.000 prijzengeld is.

Om het geld van het fonds niet aan buitenlandse kunstenaars te besteden willen de politieke partijen het oormerken voor Leidse kunstenaars. “Ik wil 100.000 voor hun bestemmen. De andere 150.000 kan dan naar andere zaken”, zegt D66-raadslid Susannah Herman.

Haar idee krijgt in zekere mate steun van Partij Sleutelstad en GroenLinks die willen dat de gehele 250.000 aan de Leidse kunstenaar wordt besteed. De PvdA wil vooral kijken naar de kleinere instellingen en individuele kunstenaars. Of dat via het Lucas van Leyden fonds zal gaan is volgens de PvdA geen uitgemaakte zaak. “Wie dat uitvoert maakt mij niet uit. Als ze maar geholpen worden”, zegt PvdA duo-raadslid Marc Newsome.

Geldverslindend project
Een deel van de Leidse gemeenteraad, met name de oppositiepartijen, wil nog een stap verder met het Lucas van Leyden fonds. Niet alleen vanwege de weinig concrete resultaten, maar vooral vanwege het feit dat geld een schaars goed is in de huidige coronacrisis. “We moeten per direct de stekker uit dit geldverslindende project trekken”, zegt VVD-raadslid Juliette Gilissen-Verplancke.

Ze zou het liefst bezuinigen op het fonds. “Er gaat al teveel geld naar cultuur.” De VVD krijgt steun van andere oppositiepartijen als het CDA en ChristenUnie. “In deze tijd is het zeer ongemakkelijk om zoveel geld uit te geven aan kunst in de openbare ruimte”, zegt CU-fractievoorzitter Pieter Krol.

LHBTI-community
“Dat zou oliedom zijn”, reageert Zijlmans op het idee om helemaal te stoppen met het fonds. “Sommige dingen kunnen dan niet gerealiseerd worden. Dan heb je alleen maar een mislukking”, aldus Zijlmans. De suggestie om meer aandacht te besteden aan Leidse kunstenaars ziet ze wel zitten. “Daar hebben wel al ideeën over. Denk bijvoorbeeld aan een iconisch beeld voor de LHBTI-community en streetart op verschillende plekken in Leiden. Dat zijn projecten die in de pipeline zitten.”

Ondanks dat er nog nergens een kunstwerk te bewonderen is dat met geld van het fonds tot stand is gekomen, lijkt het er op dat er nog genoeg politieke steun is. Wel ziet het er naar uit dat de politiek iets meer controle wil op de uitgave van het laatste deel van het geld. Aandacht voor Leidse kunstenaars is daarbij het belangrijkste. In de raadsvergadering van 17 september worden de definitieve knopen doorgehakt.

Maatschappij Politiek lucasvanleydenfonds


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×