Nieuwe Leidse ijsbaan blijft 250 meter

23

De nieuwe Leidse ijsbaan wordt definitief 250 meter lang. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag bekend gemaakt. Een aantal regiogemeenten moet nog besluiten of ze wel of niet mee betalen aan de gewenste 333 meter baan, maar zelfs in het meest gunstige geval is het gat naar de benodigde 3,2 miljoen euro onoverbrugbaar.

Chris de Waard sprak met sportwethouder Dirkse over het afblazen van een langere schaatsbaan.

Op dit moment is het opgehaalde bedrag in de regio 450.000 euro. Oegstgeest (150.000 euro), Katwijk en Leiderdorp (557.000) en Alphen aan den Rijn (683.000) hebben om diverse redenen nog geen besluit genomen. Alphen heeft het nemen van het besluit zelfs uitgesteld tot februari 2019. Als al deze gemeenten de bijdrage zouden toezeggen, komt het totaalbedrag op 1.840.000 euro. Samen met de 225.000 euro die de Stichting IJshal Leiden al heeft opgehaald, is er zelfs dan nog een tekort van ruim 1 miljoen euro.

Inmiddels is de deadline voor financiering van de 333 meter baan verstreken en trekt het college de conclusie dat de bijdrage uit de regio onvoldoende is. Omdat elke maand uitstel van het bouwen van de nieuwe ijshal ervoor zorgt dat de bouwkosten stijgen, wil het college nu zo snel mogelijk verder met de ontwikkeling van de nieuwe schaatshal met daarin een 250 meter ijsbaan. Naar verwachting wordt het uitvoeringsbesluit daarvan in november al voorgelegd aan de Leidse gemeenteraad.

Wethouder Katwijk krijgt zin
In Katwijk ligt de besluitvorming voor aan de gemeenteraad voor november 2018. De Katwijkse wethouder Van Helden lijkt niet rouwig te zijn om het Leidse besluit. Na afloop van de discussie stond de microfoon nog aan en was te horen dat hij hoopte dat Leiden tegen de tijd de stekker al uit het project had getrokken.

Op de Facebookpagina van Hart voor Katwijk is het fragment terug te horen. Het onderschrift luidt:

En dan hoor je wethouder van Helden – na de hele discussie (en het aanhouden van het besluit) over de bijdrage aan de 333 meter ijsbaan in Leiden – in de opnamen van de vergadering zeggen 
“…misschien heeft Leiden dan al de stekker er uit getrokken, dat scheelt een hoop gezeik.” Luister mee op 10 seconden in het fragment.

Delen

23 reacties

  • Marcus Rooijakkers op

   Overheidsprojecten lopen altijd uit de pas. Je kunt je nu beter afvragen hoe straks het probleem op te lossen bij een tekort van 2 maal de begroting.

  • In de genen? Hebben we hier wellicht zelfs te maken met een ondersoort van Homo sapiens die over een xxx aantal generaties gekenmerkt zal worden door benen die in schaatsen eindigen in plaats van voeten?
   .
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Gen
   .
   Dat baantje is trouwens al duur genoeg. Nu maar hopen dat er geen tegenvallers komen en dat de exploitatiekosten niet te hoog worden.

 1. Egbert Hendriks

  Als het mij ligt… doe het dan gewoon niet. Er zijn enorme begrotingstekorten en mega leningen nodig. En dan leggen we voor veel geld een baan aan waar je ‘net niks’ aan hebt…

 2. Gewoon helemaal geen baan aanleggen. Kijken wat de regio doet. De regiogemeenten spinnen er garen bij nu de gemeente Leiden de 250 meter baan realiseert.

 3. Wilbur Reuland

  Helaas. Wordt dus wederom een flop. Is niet rendabel te krijgen. Schaatsers gaan echt naar een 400 meter baan. De Uithof zal blij zijn met deze beslissing. 20 min. Rijden vanaf Zoeterwoude! Zal me niets verbazen als Alphen aan de Rijn het wel voor elkaar krijgt!

  • Leiden-Noord op

   Tja zo gaat het dus altijd in Leiden! Maar wel strooien met geld voor een Singelpark waar niemand op zit te wachten! De gemeente moet dit plan gewoon combineren met bijvoorbeeld woningbouw, bouw er 2 a 3 woontorens bij en je kunt er een fantastische Topsportcentrum van maken waarin je ook een onderkomen voor ZZ Leiden kunt realiseren. Want je kunt er inderdaad vergif op in nemen dat een dergelijk plan straks wel in Alphen of misschien zelfs Katwijk word gebouwd aangezien ze daar wel echt bouwen aan de toekomst met gezond verstand.

 4. Diederik Smit

  Waarom zijn de schaatsers die zo graag een langere baan willen hebben geen fundraising actie gestart om zelf het missende bedrag bij te leggen?

  • Bij die briljante Draaikonten66 kan het zo weer omkeren. Dirkie66 is toch niet anders…we denken even aan referendum, gekozen burgemeester, ijsbaan van 333 meter?

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline