Nieuwe Leidse ijsbaan blijft 250 meter

De nieuwe Leidse ijsbaan wordt definitief 250 meter lang. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag bekend gemaakt. Een aantal regiogemeenten moet nog besluiten of ze wel of niet mee betalen aan de gewenste 333 meter baan, maar zelfs in het meest gunstige geval is het gat naar de benodigde 3,2 miljoen euro onoverbrugbaar.

Chris de Waard sprak met sportwethouder Dirkse over het afblazen van een langere schaatsbaan.

Op dit moment is het opgehaalde bedrag in de regio 450.000 euro. Oegstgeest (150.000 euro), Katwijk en Leiderdorp (557.000) en Alphen aan den Rijn (683.000) hebben om diverse redenen nog geen besluit genomen. Alphen heeft het nemen van het besluit zelfs uitgesteld tot februari 2019. Als al deze gemeenten de bijdrage zouden toezeggen, komt het totaalbedrag op 1.840.000 euro. Samen met de 225.000 euro die de Stichting IJshal Leiden al heeft opgehaald, is er zelfs dan nog een tekort van ruim 1 miljoen euro.

Inmiddels is de deadline voor financiering van de 333 meter baan verstreken en trekt het college de conclusie dat de bijdrage uit de regio onvoldoende is. Omdat elke maand uitstel van het bouwen van de nieuwe ijshal ervoor zorgt dat de bouwkosten stijgen, wil het college nu zo snel mogelijk verder met de ontwikkeling van de nieuwe schaatshal met daarin een 250 meter ijsbaan. Naar verwachting wordt het uitvoeringsbesluit daarvan in november al voorgelegd aan de Leidse gemeenteraad.

Wethouder Katwijk krijgt zin
In Katwijk ligt de besluitvorming voor aan de gemeenteraad voor november 2018. De Katwijkse wethouder Van Helden lijkt niet rouwig te zijn om het Leidse besluit. Na afloop van de discussie stond de microfoon nog aan en was te horen dat hij hoopte dat Leiden tegen de tijd de stekker al uit het project had getrokken.

Op de Facebookpagina van Hart voor Katwijk is het fragment terug te horen. Het onderschrift luidt:

En dan hoor je wethouder van Helden – na de hele discussie (en het aanhouden van het besluit) over de bijdrage aan de 333 meter ijsbaan in Leiden – in de opnamen van de vergadering zeggen 
“…misschien heeft Leiden dan al de stekker er uit getrokken, dat scheelt een hoop gezeik.” Luister mee op 10 seconden in het fragment.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek Regio Sport Voorschoten Zoeterwoude 333 meter ijsbaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×