(Foto: Gemeente Leiden).

Leidse burgemeester verliest ambtsketen tijdens viering Leidens Ontzet

Burgemeester Lenferink is voor de tweede keer tijdens zijn burgemeesterschap in Leiden de ambtsketen kwijtgeraakt. In maart 2008 raakte de uit 1931 daterende ambtsketen kwijt nadat Lenferink hem had opgeborgen in zijn toen tijdelijke werkkamer in het stadhuis. De keten werd nooit meer teruggevonden en die vermissing is ook nooit opgelost. Diefstal werd niet uitgesloten.

“Ik heb er fors buikpijn van dat de ambtsketen weg is,” zei Lenferink destijds. “Zoiets hoop je als burgemeester nooit mee te maken. Vorig jaar is er een kopie van de ambtsketen vervaardigd zodat ik niet zonder hoef te zitten, maar de originele ambtsketen is mij dierbaar, die heeft sterke historische waarde.”

Leerlingen van de Academie voor Edelsmeden uit Zeist maakten destijds een nieuwe ambtsketen voor Leiden. De ketting bestaat uit zilver en polyester en bevat afbeeldingen die verwijzen naar een aantal gebeurtenissen en thema’s die voor de gemeente in het heden en verleden belangrijk zijn geweest of dat nog zijn. Zo verwijst een tulp naar de integratie, is er een bioscience-symbool en zijn er afbeeldingen van haring en wittebrood, een stadsplattegrond van het centrum, de ramskop, de godin Minerva, de Pieterskerk en de Burcht.

Onderaan de keten is de Rijkspenning bevestigd, waarop aan de ene zijde het klassieke Rijkswapen zichtbaar is, terwijl aan de andere zijde het Leidse gemeentewapen te zien is. Ook is op een een aantal schakels een Leidse Sleutel aangebracht.

 

 

Tijdens de begrotingsraad van afgelopen dinsdag droeg Lenferink noodgedwongen de reisketen.

Ambtsketen verloren tijdens Leidens Ontzet
De nieuwste vermissing van de ambtsketen dateert van de late avond van 2 oktober. Op camerabeelden is te zien dat de keten op de straat ligt. Op een gegeven moment lopen er drie jonge vrouwen langs en raapt één van hen de keten op. Zij lopen vervolgens richting de Haagweg. De gemeente Leiden roept degene die de keten heeft gevonden of degene die de keten nu in bezit heeft op, deze naar het stadhuis terugbrengen. Voor de eerlijke maar wat trage vinder heeft de gemeente een beloning.

Advertentie

Leiden Politiek ambtsketen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×