Leidse burgemeester verliest ambtsketen tijdens viering Leidens Ontzet

67

Burgemeester Lenferink is voor de tweede keer tijdens zijn burgemeesterschap in Leiden de ambtsketen kwijtgeraakt. In maart 2008 raakte de uit 1931 daterende ambtsketen kwijt nadat Lenferink hem had opgeborgen in zijn toen tijdelijke werkkamer in het stadhuis. De keten werd nooit meer teruggevonden en die vermissing is ook nooit opgelost. Diefstal werd niet uitgesloten.

“Ik heb er fors buikpijn van dat de ambtsketen weg is,” zei Lenferink destijds. “Zoiets hoop je als burgemeester nooit mee te maken. Vorig jaar is er een kopie van de ambtsketen vervaardigd zodat ik niet zonder hoef te zitten, maar de originele ambtsketen is mij dierbaar, die heeft sterke historische waarde.”

Leerlingen van de Academie voor Edelsmeden uit Zeist maakten destijds een nieuwe ambtsketen voor Leiden. De ketting bestaat uit zilver en polyester en bevat afbeeldingen die verwijzen naar een aantal gebeurtenissen en thema’s die voor de gemeente in het heden en verleden belangrijk zijn geweest of dat nog zijn. Zo verwijst een tulp naar de integratie, is er een bioscience-symbool en zijn er afbeeldingen van haring en wittebrood, een stadsplattegrond van het centrum, de ramskop, de godin Minerva, de Pieterskerk en de Burcht.

Onderaan de keten is de Rijkspenning bevestigd, waarop aan de ene zijde het klassieke Rijkswapen zichtbaar is, terwijl aan de andere zijde het Leidse gemeentewapen te zien is. Ook is op een een aantal schakels een Leidse Sleutel aangebracht.

 

 

Tijdens de begrotingsraad van afgelopen dinsdag droeg Lenferink noodgedwongen de reisketen.

Ambtsketen verloren tijdens Leidens Ontzet
De nieuwste vermissing van de ambtsketen dateert van de late avond van 2 oktober. Op camerabeelden is te zien dat de keten op de straat ligt. Op een gegeven moment lopen er drie jonge vrouwen langs en raapt één van hen de keten op. Zij lopen vervolgens richting de Haagweg. De gemeente Leiden roept degene die de keten heeft gevonden of degene die de keten nu in bezit heeft op, deze naar het stadhuis terugbrengen. Voor de eerlijke maar wat trage vinder heeft de gemeente een beloning.

Delen

67 reacties

  • Jan Meijer is een klaploper op

   Zal wel weer uit de duim gezogen zijn door onze Jan, man die lullen en drinken kan. Zeker.

 1. Een Leids burger op

  Vreemd dat Lenferink pas te laat had opgemerkt dat de keten verdwenen was.
  Het is maar de vraag of diegenen die de keten hebben opgeraapt of nu bezitten die terugbrengen. En mocht dart zo zijn dan mag Lenferink als verantwoordelijke zelf die beloning betalen van eigen geld.

  • Natalie Montagne is graag 100% zichzelf op

   Natalie Montagne houdt van eerlijke mensen die recht door zee zijn, zeggen wat ze willen en voelen. Bij zulke mensen kan ze 100% zichzelf zijn, meldt zij enkele uren terug op haar Facebook-account. Als Natalie zelf weleens twee keer iets verloren zou hebben of een andere fout meermalen begaan, zou ze dat eerlijk toegeven. En recht door zee voor zichzelf dezelfde maatstaven aanleggen als voor anderen. Zo komt Natalie ook open en eerlijk uit voor haar functie-eisen wat betreft de Leidse burgemeester. Nooit iets verliezen weegt daarin zwaar, en komt zeker aan de orde in het sollicitatiegesprek.

  • Calimero had het niet beter kunnen zeggen: “Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk!”.

  • Dat ongenuanceerd geschimp onder berichten van de lokale digitale krant…Ron de Wolf en zijn roedel meehuilende dieren zijn een schande voor Leiden en bron van plaatsvervangende schaamte in Voorhout. Jaag ze weg met pek en veren.

  • Ik zie dat u verpleegkundig overgangsconsulente bent. Het zou toch niet dat u het even warm had…en in de war waardoor het kwam?

  • Een Leids burger op

   Niet duidelijk is hoeveel Lenferrink biedt,
   Als de oproep van de berichtgeving om die keten terug te brengen niet helpt binnen enkele weken zou Lenferink maar weer een nieuwe moeten laten maken, maar dan voor zijn rekening. Zo heeft hij misschien dan nog net op tijd een nieuwe waarmee hij dan weer een jaar vooruit kan tot 2 oktober 2019. 🙂

   • Over kosten gesproken; in België, Frankrijk en Italië hebben ze een systeem waarbij de burgemeester een sjerp in de kleuren van de nationale vlag draagt als waardigheidsteken. Veel goedkoper en zo kun je er nog eens één makkelijker kwijt raken of verslijten. Het is maar een idee. 😉

    • Een Leids burger op

     Ja, zoiets doen ze bij kleine kinderen ook.
     .
     Maar ik ben wel benieuwd wie de rekening van 8000 euro moet betalen als er een nieuwe gemaakt moet worden.

 2. Ruud Koet

  Wat een grote L*L en Kl**tzak….., zoiets merk je toch? Lopen er geen lui om hem heen dan? Nouja….. alleen een domme ezel stoot zich 2x aan dezelfde steen….. Voortaan maar geen Lenferink meer deel laten nemen aan het echte Leidse feest en alleen echte en geboren en getogen Leidenaren aan dit feest toelaten……. Ik moet die ploitieke partij van zijn toch al niet zo……., stelletje laaielichters 😛

  • Ruud Koet is een KL**th****L op

   Het spreekwoord is “Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen”, ook domme ezels doen dat niet! Alleen domme inboorlingen als jij verbasteren zulke oernederlandse spreekwoorden. Ga terug naar waar je vandaan komt, Leiden blijft voor jou een gesloten boek, KL**th****l!

 3. Respectloze slordigheid. En waarom komt ie daar nu pas mee? Zeer slechte beurt…. Maar we leven in het “moet kunnen”-tijdperk … dus het zal wel geen gevolgen hebben … Ik zou wel voorstellen dat de eventuele beloning van de “eerlijke” vinder voor zijn eigen (Lenferink) rekening komt …

  • Eus de Watergeus op

   In denk te snappen waarom hij er nu pas mee komt. Het kan niet anders dan dat het schaamrood hem op de burgemeesterskaken staat en hij zal vurig gehoopt hebben dat de ambtsketen ‘vanzelf’ weer zou opduiken. Zo’n keten vertegenwoordigt een enorme symbolische waarde en het is heel wat anders dan je sleutelbos voor de tweede keer kwijtraken (wat ook best vervelend is trouwens :)). Ik ben wel benieuwd hóé hij hem verloren is. Daar rept het artikel niet over. Kennelijk weet onze Henri wel wáár hij hem verloren is anders hadden ze nooit camerabeelden gevonden.

   • Een Leids burger op

    ¨..en hij zal vurig gehoopt hebben dat de ambtsketen ‘vanzelf’ weer zou opduiken. ¨ Dat dacht ik ook al en het past prima bij Lenferink: in eerste instantie geen ruchtbaarheid aan geven in de hoop dat die keten spoedig zou teruggevonden worden en niemand het zou opmerken dat hij die keten (weer) kwijt was.
    .
    Iets dergelijks hebben we al eerder gezien bij het pedo-pamperen waarbij dit ook eerst verzwegen werf in de hoop dat niemand het zou opmerken. Pas toen het toch bekend werd moest hij wel tekst en uitleg komen geven.
    .
    Wat ik verder nogal opmerkelijk vindt dat niet alleen hijzelf maar ook anderen in zijn nabijheid het blijkbaar te laat opmerkten dat die keten was verloren.

 4. Ik ben het met iedereen eens dat het extreem dom is, dat dit voor de tweede keer gebeurt. En ik vind ook dat ‘wij’ niet voor de kosten hoeven op te draaien.
  Maar iemand (zonder bewijs) uitmaken voor dief, oplichter en meer van dat moois is regelrechte laster. Daar staan straffen op. Aangezien de heer Lenferink een ‘gekozen’ burgemeester is, vraag ik me af of diegenen die hier met beschuldigingen gooien, in 2003 de moeite hebben genomen om naar de stembus te gaan. Anders hadden zij er misschien voor gezorgd dat er wel een ‘betrouwbare’ burgemeester was geweest.

  • Eus de Watergeus op

   Is laster en is strafbaar zeg je. Ik denk dat ons Henri momenteel wat anders aan zijn hoofd heeft dan terecht boze Leidenaren civielrechtelijk aan te pakken. En Leiden heeft dus geen gekozen burgemeester. Geen enkele gemeente in Nederland heeft dat. Je roept maar wat.

    • Een Leids burger op

     Lenferink is ooit gekozen burgemeester geweest uit een keus van het enorme aantal van maar liefst 2 kandidaten. Maar bij de verlenging van zijn ( nu laatste) ambtstermijn weer gewoon door de Kroon benoemd hoor., zoals vanouds.
     .
     Bovendien kun je vooraf niet weten hoe een nieuwe gekozen burgemeester zal handelen.
     Die kan bijvoorbeeld evengoed zijn ambtsketen kwijt raken.

 5. 10% vindersloon das dus €800,- nou je krijgt geen dubbeltje gewoon houden dus. Zilver omsmelten, burgemeester u bent de lul zelf betalen

 6. Piet Pekelharing op

  Wedden dat die oorspronkelijke ketting teruggevonden wordt als men het onderste laatje uit de kast waarin die opgeborgen was verwijderd en kijkt wat er achterin de kast op de bodem ligt? Ik heb het ook al een paar keer meegemaakt dat voorwerpen in een overvolle lade over het randje van de la gevallen zijn, zonder dat ik het merkte. Veel later vond ik de objecten weer terug.

 7. Leidendigitaal op

  Bestel er gelijk een paar meer, onze burgemeester schijnt er nog al makkelijk mee om te gaan

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline