Vanaf 2019 kent Leiden alleen nog roetveegpieten bij de centrale Sinterklaasintocht. Ook in het Huis van Sinterklaas zal Zwarte Piet niet meer verschijnen.

Leiden neemt in twee stappen afscheid van Zwarte Piet

Vanaf volgend jaar zijn er bij de Sinterklaasintocht in Leiden alleen nog maar roetveegpieten. Dit jaar bestaat de helft van de hulpjes van de sint al uit roetveegpieten. Dat hebben de Stichting Sinterklaas in Leiden (SIL), het Centrummanagement Leiden en de gemeente besloten. Afgelopen maandagavond was er een bijeenkomst met alle vrijwillige pieten. Die stemmen volgens centrummanager Hans Gennotte in overgrote meerderheid in met het doorvoeren van deze aanpassing. “En de vrijwilligers die om deze reden stoppen beslissen dat uiteindelijk zelf”, zegt Gennotte.

Chris de Waard in gesprek met Centrummanager Hans Gennotte over het uitfaseren van Zwarte Piet in Leiden.

Ook burgemeester Lenferink toont zich gelukkig met het besluit. “We praten al jaren over de noodzakelijke verandering, maar tot nu toe hadden we er nog geen termijn aan gehangen. Het is goed dat dat nu wel is gebeurd, zodat we ons weer kunnen gaan richten op het vieren van het feest.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het afschaffen van Zwarte Piet.

Leiden Maatschappij Zwarte Piet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×