Huri Sahin vertrekt per direct als wethouder in Oegstgeest. (Archieffoto: Sleutelstad).

Huri Sahin stapt per direct op als wethouder in Oegstgeest

Wethouder Huri Sahin (Progressief Oegstgeest) heeft donderdagavond haar ontslag aangekondigd. Ze deed dat aan het begin van de raadscommissie Ruimte, waar het over de norm voor sociale huurwoningen bij nieuwbouwprojecten zou gaan. “Ik heb geconstateerd dat er een onoverbrugbaar verschil is ontstaan over het wijzigen van de norm voor sociale woningbouw en daarmee de urgentie om meer betaalbare woningen te realiseren”, aldus Sahin in een verklaring aan de gemeenteraad.

PrO-wethouder Huri Sahin maakt bekend dat ze per direct haar functie neerlegt. Iedereen is stomverbaasd.

Met een voorstel dat donderdagavond in de commissie Ruimte zou worden besproken, wil het college de Woonvisie van Oegstgeest (waarin staat dat minimaal 15% van nieuwbouw uit sociale woningen moet bestaan) in lijn brengen met de Regionale Woonvisie (waarin 25% is opgenomen). Coalitiepartijen VVD, CDA en PrO ontkennen echter dat er sprake zou zijn van een conflict hierover binnen de coalitie. “Over de techniek wist ik dat we wel een discussie konden hebben”, legt CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk uit, “maar over de inhoud was er volgens mij niet zoveel verschil.”

Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Emile Jaensch, PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel, VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren en CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk

Het lag wel in de lijn der verwachting dat de discussie geen gemakkelijke zou worden, aangezien coalitiepartij VVD normaal gesproken kritisch staat tegenover het verhogen van de norm voor sociale huur. Fractievoorzitter Sven Spaargaren vindt het echter jammer dat Sahin die discussie niet eerst wilde afwachten. “Er waren geen onoverbrugbare verschillen van meningen, we hebben het niet eens kunnen uitspreken”, reageert hij verbaasd. “Wij hadden absoluut niet het gevoel dat het een lastige avond zou worden.”

Politiek drijfveer
Sahin wachtte de discussie over dit onderwerp echter niet af. Aan het begin van de commissie Ruimte las ze een brief voor, waarin ze wees op haar politieke drijfveren en het gevoel van onvermogen dat ze in dit geval voelde. “Vanuit een groot rechtvaardigheidsgevoel en mijn drijfveer om op te komen voor kwetsbare mensen ben ik politiek actief geworden. Ieder mens heeft recht op een huis. Dat is een fundamenteel bestaansrecht”, zei ze na het ‘onoverbrugbare verschil’ te hebben aangekondigd. Na haar verklaring verliet ze direct de zaal en was niet bereikbaar voor een verdere toelichting.

Uiterste consequentie
Burgemeester Emile Jaensch voerde eerder op de dag een gesprek met Sahin over het gevoel dat bij haar leefde, maar had niet verwacht dat het tot haar aftreden zou leiden. “Mij werd vanmiddag duidelijk dat zij het heel moeilijk zou vinden als dit voorstel niet door de gemeenteraad zou komen”, zegt Jaensch desgevraagd. “Ik hield een heel klein beetje rekening met de uiterste consequentie (aftreden, red.), maar toch heeft het me verrast.” Verbazing is ook wat bij de rest van het college overheerst.

Haar eigen partij Progressief Oegstgeest bracht Sahin vlak voor het begin van de vergadering op de hoogte. Dat leverde een emotionele reactie op bij fractievoorzitter Melanie van Driel, die later op de avond met een verklaring kwam. “Voor ons kwam het vrij onverwacht dat dit gebeurde en we betreuren dat ze deze keuze heeft gemaakt. Tegelijkertijd hebben we richting onze coalitiepartners ook gezegd dat we nog steeds vertrouwen hebben in de samenwerking.” De komende weken gaat de partij op zoek naar een wethouderskandidaat die de plek van Sahin in kan gaan nemen.

Vergaderingen verplaatst
De twee commissievergaderingen die voor donderdagavond waren gepland, zijn na de mededeling van Sahin geschorst en zullen maandagavond worden voortgezet. Dan zal ook de Woonvisie worden besproken waar Sahin het in haar verklaring over had en zal wellicht duidelijk worden waarom de bestuurder zich niet in de discussie kon vinden.

Oegstgeest Politiek sahin


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×