(Foto: Chris de Waard).

Leiden Helpt stopt waarschijnlijk per 1 juli aanstaande

De Stichting Leiden Helpt stopt over enkele maanden vrijwel zeker met helpen. Per 1 juli moet de organisatie die Leidse minima bijstaat met levensmiddelen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen huur gaan betalen aan de gemeente Leiden voor het pand aan de Willem Barentzstraat.

De afgelopen drie jaar kreeg de stichting de huurkosten in de vorm van een tijdelijke subsidie vergoed. Die subsidie van 23.000 euro per jaar loopt op 30 juni aanstaande af. “En zonder subsidie geen pand en geen pand is geen stichting”, liet initiatiefnemer Ron Flippo al eerder weten.

De SP en de Partij voor de Dieren vroegen vorig jaar nog aan wethouder Marleen Damen of het besluit om de subsidie stop te zetten kon worden heroverwogen. Dat wil Damen niet. “Er is de afgelopen tijd gewerkt aan nieuw beleid waarbij de focus verschuift van algemene voorzieningen voor iedereen met een laag inkomen naar maatwerk voor inwoners die extra ondersteuning nodig hebben,” zo schreef ze in november vorig jaar aan de vragenstellers.

Damen heeft Leiden Helpt nu laten weten dat de subsidie echt afloopt. “Ik betreur het dat het Stichting Leiden Helpt niet gelukt is om financieel zelfstandig te worden. Zoals we u eerder hebben aangegeven was onze eerdere subsidie bedoeld als opstapsubsidie, met als doel de Stichting op eigen benen te laten staan. Binnen de huidige subsidies zien wij om dit moment geen mogelijkheden om nogmaals een subsidie aan Stichting Leiden Helpt te verstrekken,” schrijft Damen aan de stichting. Als handreiking wil de gemeente wel meewerken aan het voortijdig beëindigen van het lopende huurcontract zodat de stichting niet vast zit aan het pand als de subsidie is afgelopen.

Flippo reageert teleurgesteld op de mededeling van de gemeente dat het stopzetten van de subsidie nu echt definitief is. “Wij hebben bewezen dat we nodig zijn. De gemeente laat niet óns vallen maar wel de 750 gezinnen – ruim 3200 mensen – die wij ondersteunen. Dit zal de gemeente meer kosten dan de huur voor ons pand”.

Leiden Maatschappij Politiek Leidsch Trefpunt stichtingleidenhelpt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×