Het Leidsch Trefpunt aan de Willem Barentzstraat sluit eind oktober de deuren. (Foto: Annan Verboom).

Doek valt voor Stichting Leiden Helpt

De Stichting Leiden Helpt stopt na de zomer met het Leidsch Trefpunt. De huur van het onderkomen aan de Willem Barentzstraat is vandaag opgezegd en op 30 oktober worden de sleutels ingeleverd bij de gemeente Leiden die eigenlijk wilde de de club van initiatiefnemer Ron Flippo per 1 juli zou vertrekken uit het pand dat de gemeente de afgelopen jaren gratis ter beschikking stelde aan de organisatie die mensen met een minimuminkomen bijstaat met zaken als kleding, speelgoed, computerapparatuur en bij feestdagen ook wel eens een voedselpakket.

Al in 2016 kondigde wethouder Damen aan dat Leiden Helpt het vanaf deze zomer zonder gesubsidieerd pand zou moeten stellen. Omdat de stichting de huur zelf niet kan opbrengen, valt daarom nu het doek. De afgelopen maanden werd nog gehoopt op het verkrijgen van voldoende eigen inkomsten of misschien toch nog een verlenging van de subsidie, maar dat is allebei niet gelukt.

Een paar maanden respijt krijgt Leiden Helpt wel om het Leidsch Trefpunt netjes aan de gemeente over te dragen. “We gaan ze er niet op 1 juli uitzetten,” liet wethouder Damen onlangs al aan Sleutelstad weten. “We hebben ook niet direct een nieuwe huurder, dus er is ook wel ruimte voor enige speling.”

Of Leiden helpt per november ook helemaal verdwijnt, is nog niet zeker. “Momenteel word er druk gezocht naar een kleinere locatie om een doorstart te gaan maken,” zegt Ron Flippo. “Zodra hier meer over bekend is laten we dat aan onze leden weten. Als het al lukt wordt ons aanbod wel kleiner. Een kledingbank en de activiteiten voor kinderen en ouderen, de rest komt sowieso te vervallen,” laat Flippo desgevraagd weten. De schuld voor het verdwijnen van Leiden Helpt legt hij bij de gemeente Leiden en met name de PvdA krijgt de Zwarte Piet toegespeeld: “Die partij ziet dat wij nodig zijn, maar heeft er niets voor over. We hebben de gemeente heel veel kosten bespaard en die gaan ze nu allemaal zelf krijgen.”

Na de vakantieperiode gaat het pand open en worden alle spullen verkocht aan iedereen die er belangstelling voor heeft. De opbrengst gaat volgens Flippo naar een doel dat in het verlengde ligt van de doelstelling van Leiden Helpt.

Advertentie

Leiden Maatschappij Leidsch Trefpunt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×