Op deze plek moet de nieuwbouwwijk met 44 woningen verrijzen. (Archieffoto: Robbert Beurse).

Provincie haalt opnieuw bakzeil in kwestie Zoeterwoudse nieuwbouwwijk Zwethof

De gemeente Zoeterwoude en ontwikkelaar AM mogen verder met de plannen voor de bouw van nieuwbouwwijk Zwethof aan de rand van de polder. De Raad van State heeft de Provincie Zuid-Holland, die de bouwplannen eerder blokkeerde, vandaag een ferme tik op de vingers gegeven. De manier waarop de provincie de plannen blokkeerde was onrechtmatig en houdt daarom geen stand.

Om ondanks kritiek van de provincie toch een nieuwbouwwijk te realiseren, spanden de gemeente Zoeterwoude en ontwikkelaar AM een bodemprocedure aan bij de Raad van State. Daarin maakten ze bezwaar tegen de zogenoemde ‘reactieve aanwijzing’ van de provincie Zuid-Holland, die vond dat er teveel polder verloren zou gaan bij de bouw. Dat bezwaar had echter veel eerder in een normale zienswijze aan de orde moeten gesteld, oordeelt de Raad van State nu in de bodemprocedure, en niet pas op het laatste moment via een reactieve aanwijzing. Daarmee wordt een tussentijdse uitspraak van de rechter bevestigd.

‘Voldoende op de hoogte’
Volgens de Raad van State was de provincie voldoende op de hoogte van de Zoeterwoudse bouwplannen om via de normale weg bezwaar te maken. “Aan het provinciebestuur was immers reeds het voorontwerp toegezonden en naar aanleiding van dit voorontwerp heeft vervolgens ook bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen het gemeentebestuur en het provinciebestuur”, schrijft de Raad van State in haar uitspraak. Doordat op dat ontwerp niet is gereageerd, heeft de provincie haar kans op inspraak verspild. Als er geen zienswijze is ingediend, kan een plan later niet alsnog via een reactieve aanwijzing worden geblokkeerd.

Wethouder Ton de Gans (Ruimtelijke Ontwikkeling) laat in een eerste reactie weten blij te zijn met de uitspraak. “De uitspraak in deze bodemprocedure bevestigt de uitspraak van de voorlopige voorziening”, zegt hij. Eerder liet hij al weten de gang naar de rechter vol vertrouwen te gemoed te zien, aangezien hij hij volledig in zijn recht stond. Dat heeft de Raad van State nu bevestigd, waarmee verder kan worden gegaan met de bouwplannen voor de nieuwbouwwijk aan de rand van het dorp.

Nog niet definitief
Onlangs heeft de Provincie Zuid-Holland nog wel beroep aangetekend tegen de vaststelling van het bestemmingsplan, dat na de tussentijdse uitspraak van de rechter werd gepubliceerd. Dat moest formeel omdat de termijn om in beroep te gaan tegen vaststelling van het bestemmingsplan eerder afliep dan dat er uitspraak in de bodemprocedure werd gedaan. “Het is nu even afwachten wat de provincie met dat beroep gaat doen nu er een uitspraak is in de bodemprocedure”, aldus De Gans. Pas als het bestemmingsplan definitief is en eventuele bezwaren zijn behandeld, kan definitief worden begonnen met de bouw.

Politiek Zoeterwoude De Zwethof


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×