Wat valt er te kiezen bij het waterschap? Waterpeil (aflevering 4)

Op 20 maart gaan we naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen. In de Leidse regio wordt gestemd voor het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland. In deze serie gaan we in gesprek met zes lijsttrekkers over wat er te kiezen is. Tot en met 17 maart verschijnt er iedere dag een nieuwe aflevering.

Aflevering 4: Waterpeil. (Video: Chris Aalberts en Reanne van Kleef).

In de vierde aflevering praten we met de lijsttrekkers over het waterpeil. De hoogte van het water in bijvoorbeeld sloten wordt door het waterschap vastgesteld. Dit is belangrijk want het bepaalt wat er met het land gedaan kan worden. Een te laag peil levert bovendien bodemdaling en extra CO2-uitstoot op. De belangrijkste discussie is of het peil moet bepalen wat we met het land doen (PvdA, PvdD, Water Natuurlijk en Algemene Waterschapspartij) of andersom, dat het peil wordt aangepast aan wat er momenteel al met het land wordt gedaan (CDA en VVD).

Een andere interessante vraag is wat er met de boeren moet gebeuren als het waterpeil wordt verhoogd. Die moeten dan hun land anders inzetten. De verschillende partijen vinden het lastig om een concreet antwoord op die vraag te geven.

Volgende aflevering: Belastingheffing

Deze productie is tot stand gekomen met steun van het Leids Mediafonds.

Advertentie

Leiden Politiek waterschap2019


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×