Onderhandelende partijen provinciebestuur dicht bij akkoord

14

De coalitieonderhandelaars van VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA in Zuid-Holland zetten grote stappen op weg naar een nieuw akkoord voor de periode 2019-2023. Dat hebben de partijen laten weten. “Er is de afgelopen weken keihard en met succes gewerkt om samen tot een nieuw coalitieakkoord te komen. De partijen zetten nu de puntjes op de i, gaan kort op vakantie en verwachten het akkoord op dinsdag 20 augustus te kunnen presenteren,” aldus formateur Jon Hermans-Vloedbeld.

De partijen hebben afspraken gemaakt over wonen, economie, klimaat, energie, bereikbaarheid, landbouw, natuur, gezondheid en veiligheid. De komende weken worden gebruikt om laatste details uit te werken. De verwachting is dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten begin september kan worden geïnstalleerd.

Delen

14 reacties

 1. Patrick Den Os

  FvD is toch de grootste!? Wordt weer zo’n linkse provinciebestuur, terwijl de meeste mensen rechts stemmen! Wat is dit toch voor een land!! We stemmen gewoon voor jan lul!!

  • Ik tel vier rechtse partijen van de zes beoogde coalitiepartners.
   Vreemde conclusie van Patrick den O.

  • Ritardo de Prie op

   Je stemt nooit voor Jan Lul. De partijen moeten er wel samen uitkomen. Dat is ook democratie, en gelukkig maar.

   • Een Leids burger op

    Pragmatisch gezien moeten partijen er inderdaad wel uitkomem, d.w.z. tot overeenstemming kunnen komen. Maar dat moeten ze dan ook wel WILLEN!!!.
    Zo gaf GL (en ik meen ook de PvdA) al BIJVOORBAAT aan juist niet met FvD te willen samenwerken en dus die partij al bijvoorbaat buiten te sluiten. [ Het CDA en de CU hebben het tenminste nog geprobeerd. ]
    Iets dergelijks hebben we eerder gezien bij de PVV.
    .

    Feit blijft dat een zeer groot deel van de kiezers hun stem nu niet terugzien in de nieuwe coalitievorming en deze dus geen afspiegeling vormt van de verkiezingsuitslag.
    .

    Overigens had ik het buitensluiten van FvD wel verwacht:
    https://sleutelstad.nl/2019/04/01/informateur-wiegel-forum-voor-democratie-en-vvd-in-provinciebestuur-zuid-holland/#comment-289256

 2. 2 mensen hierboven die overduidelijk op FvD hebben gestemd. En dan nog afvragen met dergelijke opmerkingen waarom de meeste mensen denken dat rechtse stemmers niet bepaald intelligent zijn.

  I. FvD is niet de grootste maar heeft evenveel stemmen als VVD
  II. Dat je ergens op stemt betekend het niet dat je je zin krijgt, de Nederlandse democratie werkt in coalities en als niemand met je wil samenwerken heb je pech.

  En als laatste. Verdiep je alsjeblieft ergens in voordat je gaat stemmen. Val niet voor de politieke spel en populistische mening. FvD zegt dat klimaatverandering niet bestaat, 95% van de wetenschappers die er verstand van hebben en ervoor gestudeerd hebben zijn het over eens. Als Thierry nou klimatologie of een ander natuurwetenschappen had gestudeerd zou ik zeggen dat die het onderzocht heeft. Als een sociaalwetenschappelijk ligt dergelijk onderwerpen ver van zijn bed.

  Zo kan ik nog een aantal punten aanhalen, enige wat ik graag zou willen zien is dat men zich eens goed informeert voordat ze zomaar op zo een iemand gaat stemmen.

  • Een Leids burger op

   De feiten:
   1. FvD is wel degelijk de grootste partij in Zuid-Holland. (FvD 11 zetels, VVD 10)
   https://www.omroepwest.nl/nieuws/3815709/VVD-eindigt-op-10-zetels-in-Zuid-Holland-Baudet-en-Kuzu-gekozen
   2. FvD ontkent, mijns inziens, niet de klimaatverandering.
   Dat zou ook dom zijn natuurlijk want het staat vast dat de aarde opwarmt en ook dat het broeikaseffect (CO2), maar niet uitsluitend dat, daar een rol bij speelt.
   Het punt dat FvD, mijns inziens, terecht maakt is dat al die voorgestelde peperdure maatregelen om de Co2 reductie en de opwarming van de aarde te verminderen nauwelijks enig merkbaar effect zullen hebben. (slechts een fractie van een graad. ) .
   .

   Kortom: slecht rendement want de geinvesteerde kosten staan dus niet in verhouding tot het gewenste resultaat.
   Dat geld kan dus beter gestoken worden in maatregelen om de gevolgen van de ( helaas onvermijdelijke) klimaatverandering tegen te gaan.

 3. Het is de veel eer om de FvD rechts te noemen. FvD is slechts een klub die tegen van alles en nog wat is maar geen constructieve bijdrage weet te leveren. Met dat soort figuren kan je inderdaad geen provincie/land besturen.

  • Zo is het maar net. Bovendien vechten ze elkaar de tent van de Grote Boreale Leider uit

   • Ja, ach. 99 Procent van de FvD kiezers heeft waarschijnlijk nog nooit van Julius Evola gehoord, de reactionaire Italiaanse filosoof waar De Grote Boreaal kennelijk leentjebuur bij speelt. Precies de kritiek die Henk Otten nu uit dat de man slechts in de kamer zit vanwege academische bespiegelingen die hij aan de faculteiten niet meer kwijt kan. (Onbegrijpelijk ook, dat zo’n Cliteur daar in mee gaat) Duidelijk ook het verschil met Fortuyn, die tenminste nog met praktische ideeën kwam in de politiek, of je het daar nu mee eens was of niet.

  • Een Leids burger op

   Ook bij andere partijen waren wel integriteitskwesties en dissidenten hoor….
   ¨ FvD is slechts een klub die tegen van alles en nog wat is maar geen constructieve bijdrage weet te leveren.¨
   Dat werd jaren geleden, in de begintijd van de Marijnissendynastie , ook gezegd van de SP.
   Later toen de SP in vele gemeenten in het college (van B&W) kwam en dus ook bestuurlijke verantwoordelijkheid moest nemen veranderde dat.
   Maar dan moet je ook wel de kans krijgen om deel te nemen aan, in dit geval, het provinciale bestuur en niet zoals FvD nu worden buitengesloten.

 4. Het Forum voor Democratie lijkt dezelfde kant op te gaan als de LPF. Een nieuwe politiek partij oprichten lijkt eenvoudig, maar om in zo’n partij voldoende stabiliteit te houden blijkt heel moeilijk. Diverse leden hebben in de Telegraaf al aangekondigd dat zij hun lidmaatschap gaan opzeggen. Alleen al om die reden is het verstandig dat de andere politieke partijen van de Provinciale Staten van Zuid Holland een coalitie vormen waarin het FvD niet deelneemt.

  • Een Leids burger op

   Bij veel politieke partijen zijn wel conflicten (geweest) en integriteitskwesties.
   Dat zegt nog niets over de stabiliteit van zo´n partij.
   .

   Neem bijvoorbeeld de PVV, die toch een zekere verwantschap vertoont met FvD, en flink verloren heeft bij de verkiezingen en waarbij ook verschillende PVV-ers zijn vertrokken en er zelfs 1 ex-lid moslim is geworden. (De PVV is anti-islam)
   Toch bestaat die partij nog steeds…
   Zolang onvoldoende gehoor zal worden gegeven aan de standpunten van partijen als FvD,PVV ,LPF (wijlen Pim Fortuyn) e.d. zullen dergelijke partijen steeds blijven bestaan of opnieuw in een of andere vorm terug komen De verkiezingen hebben wel duidelijk gemaakt dat daar voldoende draagvlak voor is.

Je bent nu offline