Onderhandelende partijen bereiken definitief coalitieakkoord voor Zuid-Holland

11

Als laatste provincie van Nederland is ook in Zuid-Holland een definitief coalitieakkoord bereikt. Na het mislukken van onderhandelingen tussen Forum voor Democratie, de VVD en het CDA werd een nieuwe onderhandelingsronde gestart met maar liefst zes partijen (vijf fracties, CU en SGP trekken samen op). Dat was nodig om aan een werkbare meerderheid in Provinciale Staten te komen.

VVD, ChristenUnie en SGP, GroenLinks, PvdA en CDA hebben nu dus overeenstemming bereikt over een beleidsakkoord en de invulling van de bestuurdersposten. Aanstaande dinsdag wordt het akkoord gepresenteerd door de zes fractievoorzitters. Dan wordt ook bekend wie de kandidaat-gedeputeerden zijn.

In het akkoord hebben de VVD, ChristenUnie en SGP, GroenLinks, PvdA en CDA afspraken gemaakt voor de komende vier jaar op het gebied van wonen, economie, klimaat, energie, bereikbaarheid, landbouw, natuur, gezondheid en veiligheid. De verwachting is dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten begin september wordt geïnstalleerd.

Delen

11 reacties

  • Voor het ‘goed functioneren van het toekomstig provinciebestuur’ zijn de grapjassen van Forum voor Demagogie helemaal niet nodig. Voorts hoorde ik laatst een verstandig iemand zeggen dat ook de uil van Minerva ooit een uilskuiken was…Ik voorspel dat je over 4 jaar niks meer hoort van die Borealen. LPF 2.0.

   • Een Leids burger op

    De kiezer dacht daar, gezien de verkiezingsuitslag, dus duidelijk anders over en vond de standpunten van die ¨ grapjassen¨ blijkbaar wel nodig.,…
    .
    Feit blijft dat dit nieuwe provinciebestuur geen recht doet aan de verkiezingsuitslag , ongeacht wat je ook van FvD mag vinden.
    .
    Zolang onvoldoende gehoor zal worden gegeven aan de standpunten van partijen als FvD,PVV ,LPF (wijlen Pim Fortuyn) e.d. zullen dergelijke partijen steeds blijven bestaan of opnieuw in een of andere vorm terug komen De verkiezingen hebben wel duidelijk gemaakt dat daar voldoende draagvlak voor is.

     • Een Leids burger op

      Het valse zit hem erin dat de winnaar door bepaalde partijen buitengesloten is waardoor het recht doen aan de verkiezingsuislag voorlopig een illusie blijft.

 1. Een lachwekkende coalitie. In ieder geval bekennen de betrokken partijen kleur. Het is namelijk één pot nat. De idealen van de partijen uit de coalitie zouden mijlenver uit elkaar moeten liggen. In plaats daarvan wordt een akkoord bereikt waarbij die idealen overboord zijn gegooid. Zo wordt de kiezer keer op keer bedrogen.

 2. Het is jammer dat er niet meer ‘ weldenkenden’ naar de stembus zijn gegaan. Nu vooral rechtse ballen en mensen met heimwee naar een tijd die er nooit was.

  • De uil van Leiden op

   Sinds wanneer kunnen CU, CDA, PvdA of Gl weggezet worden als ‘rechtse ballen’? En wat is precies uw definitie van ‘weldenkenden’? Erg benieuwd naar hoe u dit begrip objectiveert.

   • M.i. bedoelt OK met rechtse ballen de stemmers, de burgers.
    Niet de door u aangehaalde partijen.
    Maar misschien zit ik ernaast Uil ?

    • Een Leids burger op

     Maar onder die stemmers zitten ook ¨linkse ballen¨ hoor.
     En die zullen ook niet allemaal ¨weldenkend¨ zijn….. 🙂

     • De ex- Joegoslavisch balletje balletje markt goochelaars is echt verleden tijd hoor ELB.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline