Britt Abrahams (midden) is een van de toekomstige bewoners van 'Gewoon Wonen Leiden'.

Project 'Gewoon Wonen Leiden' komt van de grond

Aan de Middelstegracht komt een woongebouw waar vier mensen met een spierziekte gaan wonen. Het initiatief ‘Gewoon Wonen‘ zoals het project heet, komt van Jacqueline Bouts die al jaren met de voorbereidingen bezig is. Volgende week maandag gaat de eerste paal de grond van van het appartementencomplex dat naast jongerenhospice Xenia verrijst. Bouts is ook directeur van Xenia. Het hospice gaat de benodigde zorg verlenen aan de bewoners van het nieuwe appartementengebouw.

Toekomstig bewoner Britt Abrahams over woonproject Gewoon Wonen.

Martijn van Rees
Op een deel van de open plek aan de Middelstegracht start Woonstichting Ons Doel de komende week met het inrichten van het bouwterrein. Ons Doel tekende al in 2017 een intentieovereenkomst voor de realisatie van het woongebouw. Dat was toen nog onder andere met bestuurslid Martijn van Rees die betrokken was bij zowel de oprichting van Xenia als bij dit project. Martijn is vorig jaar aan zijn ziekte overleden, maar zijn naam leeft voort bij alle betrokkenen. “Het is echt heel jammer dat hij dit niet meer kan meemaken”, zei Britt Abrahams donderdagmiddag in de uitzending bij Sleutelstad.

Verplaatsbare muur
Britt is ambassadeur van het eerste uur van het project en gaat er ook zelf wonen. Daarvoor moet ze nog ongeveer een jaar geduld hebben. Zo lang gaat de bouw duren. Als het bijzondere woongebouw klaar is, krijgen vier mensen een eigen appartement van ongeveer zestig vierkante meter. De woningen worden voorzien van allerlei elektronische snufjes om de bewoners zo zelfstandig mogelijk te kunnen laten zijn. Britt Abrahams: “De gordijnen kan ik straks bedienen met mijn mobiele telefoon.” Heel bijzonder is een verplaatsbare muur in het midden van de woningen. Door die te verschuiven, kan er tijdelijk extra ruimte worden gecreëerd in de slaapkamer als daar zorg wordt verleend. De woonkamer wordt dan tijdelijk een stukje kleiner.

Adopteer een baksteen
Dat het zo lang heeft geduurd voordat binnenkort gestart kan worden met de bouw heeft alles te maken met de ingewikkelde financiering. Een wooncomplex als dit bestaat nog nauwelijks en kost veel geld. Al is het maar omdat er een grote lift moet worden geplaatst in een gebouw waarin maar vier woningen komen. Die moeten bovendien allemaal ook goed rolstoeltoegankelijk zijn. Het geld is voor een flink deel bijeen gebruikt met behulp van donaties. Zo is het onder andere (nog steeds) mogelijk om voor tien euro een baksteen te adopteren. Of een heleboel bakstenen. In totaal is er voor de noodzakelijke bijzondere voorzieningen zo’n 250.000 euro nodig.

Zelfstandig
Voor Britt Abrahams en haar drie toekomstige medebewoners is Gewoon Wonen Leiden een droom die uit kans. “Dit is echt een hele mooie kans”, zegt Britt die al jaren dolgraag op zichzelf wil wonen. En dan het liefst zo zelfstandig mogelijk en dat valt in haar geval bepaald niet mee. “Ik heb bij alles hulp nodig. Maar hier heb ik straks wel zelf de regie over de zorg.” De meeste mensen in haar situatie komen uiteindelijk in een zorginstelling terecht en zijn daar niet alleen afhankelijk van de geboden hulp, maar ook gebonden aan allerlei huisregels. “Ik ben eens gaan kijken bij een zogeheten Focus-woning”, vertelt Britt. “Maar daar moest je bijvoorbeeld voor 22.00 uur thuis zijn, anders was er geen zorg meer mogelijk. Hier ben ik straks veel zelfstandiger. En waar vindt je nou zoiets? Midden in het centrum en dichtbij familie en vrienden. Geen wonder dat er nu al een wachtlijst is.”

Een impressie van het bijzondere woongebouw en een foto van de plek waar het gebouwd wordt.

Leiden Maatschappij Gewoon Wonen Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×