Ontwerp van GewoonWonen (Foto: Jocelyn Boon)

GewoonWonen en Stopcoach in race om VOORbeeld-verkiezing

Twee Leidse initiatieven doen mee in de strijd om de VOORbeeld-verkiezing. Het wooninitiatief GewoonWonen dat Woonstichting Ons Doel en hospice Xenia willen realiseren aan de Middelstegracht en de Stopcoach app die het LUMC ontwikkelde om rokers te helpen met stoppen zijn dit jaar voorgedragen. Tot 30 juni kan er online worden gestemd op een van de 79 voorgedragen initiatieven. Uit de top 10 kiest de jury in juli drie projecten. Tijdens de VOORbeeld-verkiezingsfinale op 8 oktober 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Jaarlijks stelt arbeidsbemiddelaar VOOR 10% van haar omzet beschikbaar aan een project ‘waar de wereld mooier van wordt’. Dit jaar is het thema van de verkiezing ‘VOOR een sociale samenleving’. In totaal wordt er 111.200 euro uitgedeeld. De winnaar van de VOORbeeld-verkiezing krijgt 81.200 euro. De nummers twee en drie ontvangen elk 15.000 euro.

GewoonWonen
In een pand aan de Leidse Middelstegracht ontwikkelen Ons Doel en Xenia vier appartementen voor jongeren met een progressieve spierziekte. Zij zijn afhankelijk van 24-uurs zorg op maximaal drie minuten afstand. “De oplossingen die er nu al zijn, zijn vaak grootschalig en buiten de stad, leggen (leef)regels op die niet passen bij jonge zelfstandige mensen, of bieden onvoldoende hulp”, stellen de initiatiefnemers.

Stopcoach
De Stopcoach is ontwikkeld voor en met rokers die het sociaaleconomisch gezien minder goed hebben. “Zij hebben behoefte aan eenvoudige, begrijpelijke en heldere informatie en een extra steuntje in de rug”, zegt het LUMC op haar website. Vorig jaar hebben 5 gemeenten een pilot gedraaid met de app. Momenteel wordt ontvangen de feedback verwerkt en de app klaargemaakt voor een landelijke lancering.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×