Leiden trekt bijna zeven ton uit voor doorlichten subsidies

42

De gemeente Leiden trekt bijna zeven ton uit om uit te zoeken of de vijfhonderd subsidies met een totaal bedrag van zo’n 27 miljoen euro nog wel in voldoende mate bijdragen aan het doel waarvoor ze gegeven worden. De operatie hoeft geen bezuiniging op te leveren, zegt wethouder Marleen Damen. Wel voorziet ze een verschuiving van het subsidiegeld, omdat bijvoorbeeld dubbelingen uit het subsidiebeleid worden gehaald.

Als meerdere organisaties met gemeentelijke subsidie soortgelijke doelen nastreven, wordt daar iets aan gedaan. “Partijen zeggen ook zelf dat ze niet altijd goed weten wie precies wat doet”, zegt Damen: “Ik krijg soms zelfs te horen dat organisaties vinden dat ze eerder concurrenten dan collega’s zijn”. Met het ontdubbelen komt geld vrij dat als het aan Damen ligt, ingezet kan worden voor het ondersteunen van nieuwe doelen.

Chris de Waard sprak met wethouder Damen en de raadsleden Ries van Walraven (SP), Alyssa Voorwald (VVD) en Susannah Herman (D66) over het subsidiebeleid en het geld dat ermee is gemoeid om alles door te lichten.

Verschillende partijen in de raad hadden kritiek op een deel van het ‘Programmaplan Sterke Sociale Basis’ van wethouder Damen waar een raadsmeerderheid mee heeft ingestemd. De 698.000 euro die nodig is voor de uitvoering van het doorlichten van de subsidies bestaat uit circa 350.000 euro voor tijdelijke extra capaciteit bij de gemeente zelf en een soortgelijk bedrag voor de gesubsidieerde relaties van de gemeente die er ook tijd in moeten steken. Daar kunnen de critici zich nog wel in vinden. Wat steekt is de 98.000 euro die is uitgetrokken voor een programmamanager die 16 tot 20 uur per week wordt ingehuurd via een extern bureau. Volgens Damen is dat noodzakelijk omdat de gemeente zelf de benodigde expertise niet in huis heeft.

Delen

42 reacties

  • Wie argumentloos reageert, creëert louter een sfeer – zie het instemmend passief-agressieve gemopper van Wim Glasbergen en Dick Barnhoorn. Vindt u dat een bijdrage aan de publieke zaak? Is het iets waar u zich op laat voorstaan bij vrienden en collega’s?

   • Een Leids burger op

    Kijk nu eerst ZELF eens in de spiegel en stel dan de vraag:¨ Vindt u dat (uw reactie) een bijdrage aan de publieke zaak? ¨ Of zoekt Comment weer iets om mensen af te zeiken. Mevrouw Carla Opdam Mark merkt op dat 23000 euro per jaar voor de Stichting er niet vanaf kan terwijl er wel bijna 7 ton wordt uitgegeven naar onderzoek over wenselijkheid en doelmatigheid van subsidies. Dat is wel erg veel: bijna 7 ton. Ook de vraag van de heer Dick Barnhoorn lijkt me daarom terecht.

 1. Ik wil wel eens zien wat mw Damen voor € 7,18 de burgers van Leiden kan geven. Dit is nl wat het de gemeente kost als het die € 23000 subsidie aan Leiden Helpt geeft 23000:3200)(. Even ter vergelijking: het kost omgerekend € 218,12 per lid van de stichting Leiden Helpt om uit te zoeken dat ze het geld niet krijgen (698000:3200). Maar ja, dat schijnt politiek te zijn. Heb ik geen verstand van, maar weet wel dat veel arme mensen hierdoor gedupeerd worden.

 2. Ritardo de Prie op

  Er is kennelijk troebelheid ontstaan in het zicht op maar liefst 500 subsidies die de gemeentes verstrekt. Dat is met de jaren zo gegroeid, en niemand heeft meer goed overzicht. En nu komt een wethouder met het plan om daar – in ieder geval voor nu – schoon schip in te maken. Een plan dat geld kost, en veel geld ook. Eerste reactie is: zet daar een ambtenaar op die goed kan rekenen, maar die is er dus niet. En niets doen betekent: verdere vertroebeling, en geld dat misschien verkeerd besteed wordt. Dan kun je wel van alles roepen over zakkenvullers en prutsers en schaamteloos en arme mensen, maar de bestaande situatie zo door laten modderen kan niet.

  • Een Leids burger op

   Met het doorlichten van subsidies is niets mis .De vraag is waarom dat zoveel geld moet kosten. Zelfs binnen de gemeenteraad is er kritiek op de 98.000 euro die is uitgetrokken voor een programmamanager die 16 tot 20 uur per week wordt ingehuurd via een extern bureau.

   • Bob Goulooze op

    Er wonen in Leiden vele goede rekenaars die wel een jaar op halve kracht voor de helft van het bedrag willen werken. Mevrouw Damen mag mij bellen voor namen, in plaats van de ‘knee cap reflex’ m.b.t. adviesbureaus. Geld uitgeven is makkelijk, maar verantwoord met publieke middelen omgaan is een kunst!

    • Eus de Watergeus op

     Die rekenaars van jou geven zich gegarandeerd voor de volle 50% 🙂

 3. Ik zie dat subsidieslurpend Leiden zich al zorgen begint te maken. Goede zaak om de boel eens door te lichten. Geen cent verkeerd aan besteed.

 4. Je zou natuurlijk ook regelmatig kunnen kijken wat er met de subsidies gebeurt en de verstrekking ervan aan strenge voorwaarden kunnen verbinden, zoals bijv. degelijke rapportages en jaarverslagen. Een gemeente als Leiden moet toch zelf doelmatigheid en doeltreffendheid van haar uitgaven kunnen controleren? Met die 698.000 euro kun je leuke dingen voor de mensen doen of de gemeentelijke lasten minder verhogen.
  Telkens weer gaan er tonnen of zelfs mijloenen naar advieszwetsers, uitzendkletsers, enz. Waar zijn al die gemeenteambtenaren dan eigenlijk mee bezig? Met het inhuren van externe krachten? Misschien moeten de gemeentelijke organisatie en haar werkwijze eens goed worden doorgelicht. Ik doe het voor een half miljoen. Besparing: 198.000 euro!

 5. Petra-wendy Wink

  Op zich n goed initiatief maar…
  1) erg veel geld
  2) hoezo heeft leiden zelf de expertise niet in huis?!?
  3) ben bang dat de kleine organisaties nu opgeheven gaan worden en ten onder gaan voor de grotere (gemeentelijke) organisaties

  • Ritardo de Prie op

   Als we dan die subsidie voor steigers inruilen voor Leiden Helpt ben ik tevreden.

 6. Wim de Leeuw op

  Peanuts. De gemeente investeert € 700.000 om de effectiviteit van 500 subsidieregelingen te laten onderzoeken. Een verzekeringspremie van 3%, per Leidenaar wordt er € 200 euro subsidie verstrekt en nu wordt er per Leidenaar € 6 besteedt om te onderzoeken of we die € 27.000.000 aan subsidies op een goede manier met elkaar besteden. Dat is € 1.400 per subsidieregeling. Voor dat bedrag heeft een beginnende accountant met € 70 per uur 20 de tijd voor het onderzoek, een zeer ervaren accountant 10 uur. Ik zou vooral voorstander zijn om het onderzoek VOLLEDIG door derden te laten uitvoeren, zelfs als dat een veelvoud kost van het huidige bedrag. Dan weten we tenminste dat we het geld niet besteden aan een slager die zijn eigen vlees keurt.

  • René Dentener op

   Wim de Leeuw, u (en anderen in deze draad) kletsen maar wat in de rondte. Een (register)accountant controleert alleen op rechtmatigheid en verricht geen prestatiemetingen. Hij kijkt dus niet of subsidies doelmatig of doeltreffend besteed worden. Idealiter zou je willen dat binnen de interne organisatie van de gemeente personeel aanwezig is, dat aan de hand van duidelijke beleidsregels zorgt dat subsidieaanvragen netjes verlopen en verstrekte subsidies achteraf gecontroleerd kunnen worden op zowel rechtmatigheid, doelmatigheid als doeltreffendheid.(een complete prestatiemeting dus) Kennelijk heeft de gemeente Leiden net als zoveel andere gemeenten in Nederland die kennis niet in huis. Dan moet je het wel uitbesteden aan externen en daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan. Je zou nog kunnen denken aan de gemeentelijke rekenkamer die zo’n onderzoek uitvoert, maar ook dan kom je voor de uitvoering van het onderzoek bij externen uit nu de Leidse rekenkamer ook maar beperkt bestaft is.
   —-
   Uiteraard goed van de wethouder en gemeenteraad dat het hele Leidse subsidieveld nu eens goed onder de loep wordt genomen en het kaf van het koren wordt gescheiden. Wellicht dat er zelfs nog een uitgewerkt beleidskader subsidies uit komt rollen dat college en de gemeenteraad instrumenten in handen geeft om een betere prestatiemeting te verrichten. Het is goed dat in een programmabegroting prestatie-indicatoren worden beschreven, maar je zult toch ook achteraf in de uitvoering moeten kunnen meten hoe de subsidieverstrekking per tijdvak is verlopen.

 7. Een Leids burger op

  Sommige subsidies mogen wat mij betreft sowieso al geschrapt worden.
  Daar is niet veel onderzoek voor nodig.
  Neem nou bijvoorbeeld die subsidie voor Participatie & Ontmoeting die schijnbaar bedoeld is voor ¨ontmoetingen tussen mensen met een andere achtergrond, leeftijd of een ander geloof. ¨
  Alsof dat niet ook zonder subsidie zou kunnen en daar subsidie voor nodig zijn….
  .
  Ricardo noemde al de subsidie voor steigers. Leuk voor de mensen (¨de happy few)¨ die een bootje hebben, maar de gemiddelde leienaar heeft daar niets aan.
  Dus schrap die subsidies. Dan levert dat eerder 7 ton op dan dat het 7 ton kost aan dure externen die wellicht tot dezelfde conclusie komen. 🙂

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline