Esmee van Herk te gast in Politiek071 bij Lieuwe van Slooten. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Van Herk over bouw appartementen Beresteijn: "Bezwaren te makkelijk weggewuifd door wethouder"

Uiterlijk volgend jaar moet de eerste schep de grond in voor het nieuwbouwproject Beresteijn in Voorschoten. Het gaat om drie appartementen achter het hoofdgebouw die goed moeten zijn voor 64 woningen. Maar een aantal bezwaarschriften brengt mogelijk zand in de motor. Zo zijn de belanghebbenden het niet eens met de nieuwe hoogte van de gebouwen. Raadslid Van Herk windt zich erg op over de houding van de gemeente: “Als je iets met elkaar afspreekt moet je het ook doen”, zegt ze in Politiek071.

Dat de appartementen 1,5 meter hoger uitvallen dan eerst het plan was, komt vanwege de parkeergarage die toch boven de grond wordt aangelegd. Het bleek te kostbaar om de parkeergarage ondergronds aan te leggen, zoals aanvankelijk het idee was. “Je moet de afweging maken of het reëel en veilig is”, zegt wethouder Marcel Cramwinckel daarover. “Wel is er overeenstemming over het aantal bouwlagen. Vervolgens heeft het college een uitwerkingsbevoegdheid”, zegt de wethouder die tempo wil maken met het bouwen bij buitenplaats Beresteijn. Een aantal procedures is daarom samengevoegd en worden nog voor 1 juni in de gemeenteraad besproken.


Lieuwe van Slooten vorige maand in gesprek met wethouder Marcel Cramwinckel over Beresteijn

Van Herk vindt echter dat de bezwaren van de belanghebbenden te makkelijk aan de kant worden gezet. “Het is serieus 15% hoger dan men heeft aangekondigd. Dat vind ik niet binnen de marges vallen. Het wordt te makkelijk weggesproken.” Het raadslid van eenmansfractie Van Herk wil daarom dat projectontwikkelaar Amvest gaat kijken of de parkeergarage alsnog ondergronds kan. “Bouwtechnisch is het mogelijk, er moet alleen een paar ton bij. En dat kan qua kosten, want ze hoeven ook al niet sociaal te bouwen.”


Lieuwe van Slooten in gesprek met Esmee van Herk in Politiek071

Woonvisie
In de geactualiseerde woonvisie die aanstaande donderdag in de raad wordt vastgesteld staat dat er minimaal 25% van de woningen bestemd moet zijn voor sociale huurwoningen. Er moeten daarom nog ongeveer 150 woningen toegevoegd worden aan de sociale voorraad. “Als dat niet gebeurt bij een project als Beresteijn dan moet je dat ergens anders compenseren”, zegt Van Herk. “Je draagt de kosten van sociale woningbouw dan over aan een andere groep.”

Raadswerk
Ondanks haar kritiek richting het college over de bouwhoogte van Beresteijn heeft Van Herk het erg naar haar zin in de raad. Na de verkiezingen verliet ze de fractie van het CDA vanwege een moeizame samenwerking. Ze besloot door te gaan als eenmansfractie. “Ik had een moeizame tijd, maar sinds januari ben ik weer helemaal terug”, zegt Van Herk. Of ze haar raadsperiode ook gaat uitdienen weet ze nog niet. “Aan het eind van de zomer evalueer ik met mezelf of ik iets heb bijgedragen aan het raadswerk.”

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×