Automobilisten gaan links rijden op verkeersknooppunt Leiden West

Het zal even wennen zijn voor automobilisten die Leiden de komende jaren in of uit rijden bij de knoop Leiden West. Op het kruispunt wordt de komende 2,5 jaar deels links gereden. Dat komt door de aanleg van een voor Nederland uniek kruispunt. Die Diverging Diamond Interchange wordt in Amerika vaak toegepast. Comol5 presenteerde de plannen voor dit kruispunt al twee jaar geleden. Nu worden ze daadwerkelijk uitgevoerd.

(Foto’s: Wilco Devilee).

De knoop Leiden West is het verkeersknooppunt bij de A44 waar momenteel volop gewerkt wordt aan de herinrichting. Daarvoor is het McDonald’s restaurant inmiddels verdwenen, evenals het transferium en de loopbrug over de N206.

Comol5, de aannemerscombinatie die in opdracht van de Provincie Zuid-Holland de Rijnlandroute aanlegt, werkt de komende weken aan een bijzondere manier om het verkeer op het knooppunt tijdens de werkzaamheden af te wikkelen. Dat gaat via een zogeheten ‘gevlochten diamantaansluiting’, waarbij het verkeer eerder links voor sorteert en daardoor over een korte afstand aan de linkerkant van de weg rijdt. Er blijven twee keer twee rijbanen voor gemotoriseerd verkeer beschikbaar. Het gaat om een tijdelijke situatie die circa 2,5 jaar gaat duren.

Fietsers en voetgangers blijven op hun eigen paden en gaan geen gebruik maken van de ‘Diverging Diamant Interchange’ zoals deze verkeersoplossing in Amerika heet. In de Verenigde Staten is de DDI een heel gebruikelijke manier om het verkeer af te wikkelen. De aanleg van deze eerste gevlochten diamantaansluiting in Nederland is nodig om de doorstroming van het verkeer op de N206 te garanderen tijdens de werkzaamheden aan de RijnlandRoute.

De nieuwe aansluiting met de A44 gaat op 27 mei 2019 in werking. De A44 blijft open tijdens de werkzaamheden.

 

Leiden RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×