Een verkamerd pand aan de Haagweg, gezien vanaf de Morsweg. (Foto: Chris de Waard).

Leiden legt verkamering aan banden met strenge regels en quota per straat

Bewoners in verkamerde straten kunnen binnenkort opgelucht ademhalen. De gemeente gaat hard ingrijpen als er sprake is van illegale kamerbewoning en er komt een hele serie maatregelen om uitwassen tegen te gaan. Wethouder Spijker heeft haar Huisvestingsverordening 2019 vrijgegeven voor inspraak. Na de zomer buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe regels.

In de nieuwe verordening worden allerlei randvoorwaarden bij verkamering verplicht gesteld. Een fietsenberging bijvoorbeeld, zodat stoepen vrij blijven, een maximum aantal verkamerde panden per straat en aan weerszijden van een verkamerd pand moeten ten minste twee normaal bewoonde woningen zijn. Ook komen er regels voor de kamers zelf. Als een pand niet wordt opgedeeld in kamers, maar in meerdere kleine zelfstandige woonruimten is voortaan ook een vergunning nodig: een woningvormingsvergunning. Voor onzelfstandige woonruimte blijft een onttrekkingsvergunning nodig.

Strenge maatregelen
Eigenaren van panden die in het verleden zonder vergunning zijn omgebouwd voor kamerbewoning, krijgen te maken met strenge handhaving van de gemeente, zo belooft Spijker. Dat betekent bijvoorbeeld dat een pand weer moet worden teruggebouwd naar oorspronkelijke staat.

Deze publicatie is onderdeel van een serie artikelen over verkamering in Leiden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×