Leiden legt verkamering aan banden met strenge regels en quota per straat

30

Bewoners in verkamerde straten kunnen binnenkort opgelucht ademhalen. De gemeente gaat hard ingrijpen als er sprake is van illegale kamerbewoning en er komt een hele serie maatregelen om uitwassen tegen te gaan. Wethouder Spijker heeft haar Huisvestingsverordening 2019 vrijgegeven voor inspraak. Na de zomer buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe regels.

In de nieuwe verordening worden allerlei randvoorwaarden bij verkamering verplicht gesteld. Een fietsenberging bijvoorbeeld, zodat stoepen vrij blijven, een maximum aantal verkamerde panden per straat en aan weerszijden van een verkamerd pand moeten ten minste twee normaal bewoonde woningen zijn. Ook komen er regels voor de kamers zelf. Als een pand niet wordt opgedeeld in kamers, maar in meerdere kleine zelfstandige woonruimten is voortaan ook een vergunning nodig: een woningvormingsvergunning. Voor onzelfstandige woonruimte blijft een onttrekkingsvergunning nodig.

Strenge maatregelen
Eigenaren van panden die in het verleden zonder vergunning zijn omgebouwd voor kamerbewoning, krijgen te maken met strenge handhaving van de gemeente, zo belooft Spijker. Dat betekent bijvoorbeeld dat een pand weer moet worden teruggebouwd naar oorspronkelijke staat.

Deze publicatie is onderdeel van een serie artikelen over verkamering in Leiden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Delen

30 reacties

 1. Nou nou, als ze dat maar allemaal waar kan maken. Ik denk dat de helft van haar wensen niet eens uitvoerbaar zijn.

 2. Wat een belachelijke eisen.
  1. Opgeruimde stoepen OK, maar je kunt de fietsen toch via achterom in de schuur zetten…? Dat is geen fietsenstalling, maar de fietsen zijn wel netjes opgeborgen.

  2. 24 vierkante meter minimaal: Bij mij in de wijk (nieuwbouw 1980 opgeleverd) is zo’n grote kamer niet of zeer moeilijk te vinden. De ouderslaapkamer is 3 x 5 = 15 vierkante meter. Daar kunnen met gemak een tweepersoonsbed met kastjes, een bureau en een paar kledingkasten in. Groot genoeg.

  De gemeente zou er goed aan doe eens met de Huurcommissie en het Ministerie van Binnenlandse te overleggen over de voorgenomen nieuwe normering. Ook de woningbouwverenigingen en de makelaars zijn goed op de hoogte van de samenstelling van de Leidse woningvoorraad.
  De gemeente mag wel reguleren, maar niet bij voorbaat vrijwel alle verhuringen onmogelijk maken omdat er een paar fietsen op de stoep staan. Dat riekt naar ‘detournement de pouvoir’ (misbruik van een gegeven bevoegdheid).

  In deze tijd van misbruik alom wil je als gemeente toch niet als misbruiker te boek staan….?

  • Remco van Oosten op

   De schuur kan ook een fietsenstalling zijn, simpel een bordje fietsenstalling plaatsen.

  • 24M2? Ik huurde van de SLS op de Pelikaanhof en die kamers zijn de helft. In mijjln huidige flat in Leiden Noord is alleen de woonkamer groter dan 24m2. En verplicht gewoon bewoonde huizen er naast? Ja lekker als je om 7.00 naar je werk moet naast een studentenhuis wonen. Dit is geen regelgeving maar iets onmogelijk maken.

  • Marcellus_B op

   de journalist in kwestie snapt niet hoe hij de regels moet lezen: Die 24 vierkante meter slaat alleen op zelfstandige woonruimte.

  • Chris de Waard
   Chris de Waard op

   Als aanvulling: de oppervlakte-eis geldt als in een pand zelfstandige wooneenheden worden gerealiseerd en niet voor onzelfstandige woonruimtes (kamers).

   • Ha Chris,
    Heb je stiekum het bericht aangepast…? De 24 vierkante meter zie ik niet meer in het stukje staan…! Als je iets aanpast, vind ik dat prima, maar geef dat dan wel even aan, zodat mijn reactie niet in de lucht komt te hangen. OK…?
    Groeten van Ferry

 3. Een inwoner van Leiden op

  Dan kunnen bij mij in de buurt heel veel panden teruggebouwd worden naar de oorspronkelijke staat. Ben benieuwd of de wethouder zich dan aan de opgestelde regels gaat houden. Dus eerst maar weer zien en dan geloven. En hoe zit het met panden die omgebouwd worden tot studio’s en appartementen? Mag hopen dat ze daar dan ook op minimale afmeting handhaven (en niet voor elke studio/appartement een parkeervergunning afgeven) En leuk idee hoor dat er een fietsenberging bij moet zijn. Maar de hedendaagse praktijk leert al dat die niet tot nauwelijks gebruikt worden. Veel te veel werk om je fiets binnen te zetten. Nee, zet m maar op de stoep of bindt m aan het hekje bij een boom, aan een lantaarnpaal of midden op een parkeerplaats (soms helemaal vol met fietsen) zodat bewoners hun auto niet meer kunnen parkeren zoals tegenwoordig aan de orde van de dag is langs het water van de Oude Rijn. Kijk daar ook eens naar als gemeente.

  • Frits2019 op

   In Leiden wordt niet gehandhaafd. Controle en handhaving zijn zonde van het geld, zo vinden gemeenteraad en college al heel lang. Men mag dus gewoon door een voetgangerszone razen met een bromfiets, rotzooi op staat gooien, trottoirs blokkeren met fiets, scooter of meubilair, verkameren, en nog veel meer. Moet kunnen, vrijheid blijheid, leve de lol, enz.

  • Eus de Watergeus op

   Er is een vrije sterke anti-verkameringslobby in Leiden die het voor elkaar krijgt dat de gemeente telkens weer de regels aanscherpt dus met die handhaving denk ik dat het wel goed komt. Waarom het dan bijvoorbeeld niet lukt de Catharinasteeg fietsvrij te houden? Die lobby is denk ik minder sterk plus het is maar een kort stukkie. Even verderop op de Haarlemmerstraat hebben de boa’s een hele kilometer boeteplezier.

 4. wim van't hoogerhuys op

  Ongelofelijk zeker gezien in het licht van kamerverhuur door bijstandtrekkers. Nu nog alle dieselmotoren uit de bootjes in de grachten en het wagenpark verplicht naar elektrisch en een gemeentelijk terugkoopplan voor alle benzine- en dieselauto’s die dan goedkoop naar de ontwikkelingslanden gaan Linksidealistische luchtfietserij

 5. Eus de Watergeus op

  Mijn kudo’s gaan naar Fleur. Verkamering kan niet streng genoeg worden ingekaderd gezien de overlast die studentenhuizen geven voor omwonenden. Ik hoop dat de verordening erdoor komt. Laat studenten vooral intrekken bij uitkeringstrekkers, beter.

   • Eus de Watergeus op

    Ik wil niet zeggen dat alle bijstandsgerechtigden tokkies zijn of studenten brallende lullo’s, maar ik krijg dan toch visioenen binnen waarbij de twee sociale categorieën gezamenlijk minder overlast veroorzaken dan elk apart.

 6. Er zijn altijd wegen om een uitzondering te maken voor vriendjes, collegaatjes, bekenden, jaarclubgenoten, buurtjes, partijleden, kinderen van.

  • Het is altijd mogelijk zonder aanleiding kwaad over mensen te spreken.

 7. Een Leids burger op

  Nee, want vooral internationale studenten leveren veel geld op voor de universiteit.
  Of die ook allemaal woonruimte kunnen vinden is blijkbaar minder belangrijk.

 8. Zolang de universiteit groeit zal de wens naar kamers blijven toenemen. De gemeente heeft jarenlang veel te weinig gebouwd om studenten op een fatsoenlijke manier te huisvesten en daarmee huisjesmelkers die panden verkameren in het zadel geholpen. Mensen moeten toch ergens wonen. Zo lang de vraag stijgt en er te weinig aanbod is blijft dit probleem bestaan. Dit soort besluiten zijn symptoombestrijding, niets meer. Lachwekkend als je bedenkt dat de gemeente verkamering aanmoedigt door toe te staan dat mensen in de bijstand een kamer in hun huis gaan verhuren.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline