Interview met burgemeester Peter van der Velden over verkamering.

Burgemeester: 'Na 1 juli desnoods beheer overnemen van verkamerd pand'

Burgemeester Peter van der Velden vertrouwt erop dat verhuurders van verkamerde panden voor 1 juli een vergunning aanvragen. Als dat niet gebeurt zal het college niet terugdeinzen voor het nemen van sancties waaronder de uiterste, namelijk het overnemen van het beheer van een pand.

In een interview met Sleutelstad gaat hij nader in op de woningnood die ook in Leiden heerst. Er is veel vraag naar woningen voor gezinnen, maar volgens hem moeten ook huurders van kamers zoals studenten goed en verantwoord kunnen wonen. Daarom zijn er onlangs nieuwe regels vastgesteld die ordening moeten brengen.

Zo geldt er per 1 juli een vergunningsplicht voor het omzetten van een woning in kamers, het zogenoemde ‘verkameren’. Ook is er een vergunning nodig voor het verhuren van kamers. Volgens de burgemeester heeft ‘een aanzienlijk deel’ van deze categorie verhuurders nog geen vergunning aangevraagd.

Sancties
“Ik ga ervan uit dat iedereen zich bewust is van de opgave die er is en zich aan de regels houdt. Veel verhuurders zoeken al contact”, zegt Van der Velden. “Ik ga uit van het goede, maar anders kijken we wat onze mogelijkheden zijn om in te grijpen, eventueel met de uiterste sanctie van het overnemen van het beheer van een pand om te zorgen dat huurders niet op straat komen te staan.”

Verkamering van huizen in Leiden is al jaren een probleem, ook wegens overlast door grote aantallen fietsen op het trottoir. In december besloot de Leidse gemeenteraad ruim 730 illegaal verkamerde studentenhuizen te legaliseren en 51 panden in wijken waar de leefbaarheid al onder druk staat juist te ontkameren.

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×