(Foto's: Robbert Beurse).

Gemeente Zoeterwoude verwijdert Jongerenontmoetingsplek bij Klaverhal door aanhoudende overlast

Twee jaar geleden is de Jongerenontmoetingsplek (JOP) bij Utopia in Zoeterwoude weggehaald omdat er gevaarlijke situaties werden veroorzaakt. Zo werd bijvoorbeeld de nooduitgang van Utopia met betonnen elementen geblokkeerd en ook ontbrak op die plek naast het zwembad de sociale controle, omdat de locatie vanaf de weg niet zichtbaar is. De gemeente is daarop samen met de Jongeren Adviesraad op zoek gegaan naar een nieuwe ontmoetingsplek voor jongeren en richtte in overleg eerder dit jaar een overdekte JOP in bij de Klaverhal.

De gemeente wil graag rekening houden met de wensen van jongeren en noemt een eigen overdekte ontmoetingsplek voor hen van groot belang. Er is in Zoeterwoude-Dorp momenteel alleen een JOP bij de Klaverhal. Deze is gerealiseerd op de plek van een bestaande zitplek waar jongeren af en toe al bijeen kwamen. De jongeren veroorzaakten daarbij geen overlast voor de omgeving. Het plaatsen van een overkapping moest er voor zorgen dat zij er ook bij slecht weer samen konden komen. Toen het plan hiervoor bekend was, heeft de gemeente de omwonenden betrokken bij de totstandkoming van de JOP.

Volwassenen gebruiken JOP en veroorzaken overlast voor omwonenden
Kinderen en jongeren kunnen in praktijk geen gebruik maken van de JOP, omdat het wordt gebruikt door volwassenen die bovendien voor veel geluidsoverlast voor omwonenden zorgen. Portefeuillehouder jeugd, burgemeester Liesbeth Bloemen, heeft de overlastveroorzakers bezocht en gevraagd de overlast te stoppen. Dat heeft niet geholpen.

JOP vandaag verwijderd
Bloemen: “Voorafgaand aan de plaatsing heb ik bij het overleg met de omwonenden in de Klaverhal in juni 2017 toegezegd dat de JOP verwijderd wordt als omwonenden aanhoudende overlast ervaren. Dat is nu het geval. Dat betekent dat we de JOP en de bestaande zitplekken laten verwijderen, zodat deze plek door de overlastveroorzakers niet meer als ontmoetingsplek gebruikt kan worden”.

De burgemeester betreurt de uitkomst. “Wij zien het belang van de JOP voor kinderen en jongeren uit Zoeterwoude in. De gewenste uitkomst is dan ook deze voor Zoeterwoude te behouden. Helaas is er op dit moment geen alternatieve locatie voor de JOP. We bewaren de overkapping en blijven zoeken naar een locatie waar sociale controle is en er tegelijkertijd enige afstand is tot de huizen.”

Maatschappij Politiek Zoeterwoude JOP Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×