(Foto's/video: Chris de Waard).

Ruim vijfhonderd kaarten van Canal Cups Leiden ter ondersteuning invoering ecoglazen

Meer dan vijfhonderd bezoekers van de expositie die Canal Cups Leiden eerder dit jaar hield in Old School aan het Pieterskerkhof hebben tijdens die tentoonstelling een kaartje geschreven voor wethouder Yvonne van Delft. Van Delft was enkele jaren geleden als GroenLinks-raadslid verantwoordelijk voor de oproep om de hardplastic statiegeldbekers verplicht te stellen bij alle evenementen in Leiden. Als wethouder is ze momenteel druk bezig met de daadwerkelijke invoering van die maatregel die anders overigens over een jaar sowieso genomen zou moeten worden vanwege Europese wetgeving.

Chris de Waard in gesprek met Auke-Florian Hiemstra van Canal Cups Leiden en met wethouder Yvonne van Delft over de invoering van ecoglazen bij evenementen.

Komende week neemt heet college een besluit over de invoering van het verplichte gebruik van ecoglazen met ingang van de viering van Leidens Ontzet. Van Delft wil een flink deel van de extra kosten die de horeca moet maken door gebruik te moeten maken van ecoglazen voor rekening van de gemeente laten komen. Horeca-ondernemers zijn desondanks niet onverdeeld gelukkig met de plannen die er nu liggen. Er wordt wel gedeeld dat ecoglazen ingevoerd moeten worden, maar veel horeca-ondernemers hikken nog aan tegen veel extra werk en extra kosten. Ook kosten die de gemeente niet gaat compenseren. Ook blijven veel horeca-ondernemers boos dat er geen verbod komt op het zelf meebrengen van drank door het publiek dat Leidens Ontzet bezoekt. Zo’n verbod is volgens Van Delft ook niet mogelijk. “Het gaat om een open feest op openbaar terrein. Verbieden is ingewikkeld. We moeten toe naar een gedragsverandering. Net als met niet roken, moet het vanzelfsprekend worden dat als er een feest voor je wordt georganiseerd, je niet zelf een rugzak met blikjes bier meeneemt, maar je drankjes dan ook besteld bij degenen die het feest organiseren, zodat dat ook financieel haalbaar blijft.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Ruim vijfhonderd kaartjes van @canalcups voor wethouder @yvonnevandelft ter ondersteuning van de invoering van #ecoglazen

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op

Voordat Leiden na de zomer definitief overgaat tot de verplichte invoering van ecoglazen, gaat een delegatie van gemeente en horeca ook nog twee dagen naar BelgiĆ«. Daar worden begin juli de Gentse Feesten bezocht om te zien hoe het gebruik van ecoglazen bij zo’n groot evenement in praktijk werkt. Gent is voor wat betreft het gebruik van ecoglazen een voorbeeld voor Leiden. Tijdens een eerder bezoek gingen Leidse horecabazen al in gesprek met hun Gentse collega’s.

Duurzaamheid Leiden Politiek Ecoglazen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×