(Archieffoto: Gerry van Bakel).

Parazwemster Jonne Moleman breekt record na record

Het Alphense zwemtalent Jonne Moleman schiet als een komeet omhoog op de wereldranglijst. Momenteel staat ze derde. Bij haar laatste wedstrijden zwom ze vier nationale records en op de 200 meter rugslag benaderde ze zelfs het wereldrecord. Met haar goede tijden kwalificeerde Moleman zich in principe al wel voor het WK in Londen in september, maar ze moet nog internationaal gekeurd worden voordat ze daadwerkelijk aan de start kan verschijnen.

Het wedstrijdzwemmen voor mensen met een beperking steekt wat ingewikkelder in elkaar dan dat voor de valide zwemmers. Het gaat natuurlijk om de snelste tijd, maar het is ook van belang wel deel van je lichaam je wel kunt gebruiken en welk deel niet. Moleman kan bijna niets met haar benen, andere zwemmers hebben maar een been of een arm. Je beperkingen bepalen in welke klasse jouw tijd wordt gerankt met de competitie en die ligt niet altijd naast je in het zwembad. Het wereldrecord op een bepaalde afstand in een bepaalde klasse is het richtpunt. Dat levert 1000 punten op, hoever je daar achter aantikt bepaald hoeveel punten je krijgt. Moleman zwom haar tijden in Nederland, nu moet ze in het buitenland laten zien dat ze in die klasse thuishoort.

Jonne Moleman en haar trainer/coach Paul van der Ploeg in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

Drie jaar geleden kwam Moleman die tot die tijd bij AZC in Alphen aan den Rijn zwom bij Paul van der Ploeg en zijn LinK zwemploeg terecht. Een inclusieve zwemvereniging voor mensen met en zonder beperkingen. Moleman voelt er zich als een vis in het water. En dat is maar goed ook, want de trainingstijden zijn veeleisend. Meerdere dagen per week ligt ze al om half zes in het zwembad. Maar Moleman ziet dat niet als een probleem. “Ik vind zwemmen leuk.”

Moleman wil dolgraag naar Londen en daar zwemmen tegen de wereldtop. Vooral om ervaring op te doen, want haar echte doel heet Tokio. Meedoen aan de paralympics die in de zomer van 2020 in de Japanse hoofdstad worden gehouden is haar droom. Volgens Van der Ploeg maakt ze een goede kans.

 

 

Leiden Sport Jonne Moleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×