Uit panden die te huur staan haalt de gemeente Oegstgeest nu maar een deel van de belasting op. De VVD wil daar verandering in brengen. (Archieffoto: IJsbrand Terpstra).

VVD Oegstgeest wil 100.000 euro ophalen uit leegstaande bedrijfspanden

Om de inkomsten van de gemeente Oegstgeest structureel met 100.000 euro te verhogen, stelt de VVD begin volgende maand voor om niet langer de gebruikers van niet-woningen onroerendezaakbelasting (ozb) te laten betalen, maar die te verleggen naar de eigenaren van die panden. Op die manier wordt voorkomen dat de gemeente ozb misloopt als een pand niet is verhuurd. In Leiden ketste een vergelijkbaar voorstel afgelopen jaar overigens af op kritiek van ondernemers.

Het voorstel van de VVD komt in een reactie op de scherpe financiƫle koers die de gemeente Oegstgeest moet varen. Hoewel de de liberalen liever meer bezuinigen, zien ze bij leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden wel een mogelijkheid tot meer inkomsten. Dat zou kunnen door de belasting die gebruikers (de huurders) nu betalen, te verleggen naar de eigenaren van de panden. Daarmee zou structureel ongeveer 100.000 euro extra kunnen worden opgehaald omdat de gemeente de belasting van leegstaande panden nu misloopt.

“In principe hoeft dit geen verhoging te zijn, sterker nog, ik ga er vanuit dat eigenaren dit doorbelasten aan hun gebruikers”, legt VVD-raadslid Edgard Creemers uit waarom de maatregel voor de huurders geen extra lasten op moet leveren. Hij dient tijdens de gemeenteraad van 4 juli een voorstel in om de voor- en nadelen van deze maatregel naast elkaar te zetten. Of dit voorstel ook de deur open zet naar een ozb-verhoging, laten de liberalen nog in het midden. “We zijn bereid om erover na te denken, maar het heeft zeker niet onze voorkeur.”

Leiden
In Leiden haalde een vergelijkbaar voorstel het een jaar geleden niet. Pandeigenaren voorzagen daar toen een flinke klus om de nieuwe belasting door te berekenen aan hun huurders, waarvoor de tijd genomen zou moeten worden. Nog veel fundamenteler was de angst dat ondernemers hun stem in het Ondernemersfonds zouden verliezen, omdat dat gekoppeld is aan de ozb die er betaald wordt. In plaats van de voorgestelde maatregel, werd in Leiden afgesproken om een flinke ozb-verhoging door te voeren en tegelijkertijd in te zetten op het terugdringen van leegstand.

Verhoging geen optie
In Oegstgeest hebben ondernemers geen Ondernemersfonds, van waaruit collectieve investeringen zoals extra groen rond bedrijven of het inschakelen van een beveiligingsbedrijf worden betaald. Een voorstel tot het instellen daarvan haalde het in 2015 niet. Toch levert de maatregel die de VVD voorstelt wel extra lasten op voor pandeigenaren die tijdelijk zonder huurder zitten. Maar ‘een verhoging van de tarieven zoals in Leiden is voor ons geen optie’, aldus het VVD-raadslid in een reactie op de keuze die Leiden maakte na kritiek op het verleggen van de belasting. Daar werd de belasting voor alle niet-woningen verhoogd om alsnog de gederfde inkomsten aan de gemeentekas toe te kunnen voegen.

Economie Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×