Gemeente wil Stationsgebied aansluiten op warmtenet

9

De gemeente Leiden werkt aan een warmteplan voor de centrumzijde van het Stationsgebied, waarin wordt aangegeven hoe de nieuwbouw in het gebied in de toekomst verwarmd wordt. In principe geldt dat de nieuwbouw in het gebied wordt aangesloten op het warmtenet. Voor de koeling en een aanvullend gedeelte van de warmtevraag van de gebouwen bij Leiden Centraal wordt bodemenergie ingezet. Volgens de gemeente is dat de meest optimale energieoplossing voor het gebied. Er is ook ruimte voor andere duurzame, gelijkwaardige verwarmingsoplossingen.

In de Leidse Warmtevisie is het uitgangspunt vastgesteld om de warmtetransitie wijkgericht aan te pakken. De uitbreiding van het warmtenet in het Stationsgebied is één van de acties om Leiden aardgasvrij te maken. Het warmteplan is onderdeel van de acties die voortkomen uit de samenwerking ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’.

De conceptversie van het Warmteplan Stationsgebied ligt vanaf komende vrijdag  zes weken in het stadhuis ter inzage. Daarna wordt het plan aan de gemeenteraad voorgelegd.

Delen

9 reacties

   • De “echte Leienaar” draagt een mal hesje, denkt niet na, reageert primair, weigert een gastheer de hand te geven (net als sommige fanatieke moslima’s), wantrouwt vrijwel iedereen en is permanent boos en verongelijkt.

  • Ingeborg Westerhoff

   Diederik Smit dat staat er los van. De echte Leidenaar is diegene die het welzijn wil voor de inwoners van Leiden. Ik zie dit niet echt terug in het beleid wat deze gemeente voert.

 1. Restwarmte van de fossiele industrie om randstedelijke woningen “duurzaam” te verwarmen. Prima. Echter twee bestuurders van de kakliberalen66 uit Rotterdam en PZH hebben inmiddels het hazenpad gekozen na het fiasco rond het zwaar verlieslatende Warmtebedrijf en z.g. comfort contracten.
  In Leiden zitten we helaas nog tot 2022 opgescheept met 66 lieden gekozen door stadsyuppen en het studentencorps. De schade is in en vooral rond de stad goed te aanschouwen.

  • Het project ligt stil. Op de website van NRC Handelsblad staat een uitgebreid artikel over het dure fiasco (25 juni j.l.): “Leidse warmtepijp werd een Rotterdams drama”.
   Miljoenenverliezen, ontbrekende vergunningen, ruzie over de financiering, contracten te vroeg getekend, Rotterdam en de provincie volledig aansprakelijk (hebben een wethouder en ex-gedeputeerde van D66 beloofd), meerdere jaren vertraging; de lijst is lang.
   De essentie: “Warm water over zulke afstanden vervoeren ligt niet voor de hand. Water is een vrij dure manier om energie te verplaatsen.”
   .
   Politiek en technologie, het blijft een ongelukkige combinatie, maar niet voor gehaaide lobbyisten die bestuurlijke nitwits alles kunnen wijsmaken.

   • Een Leids burger op

    Op dat artikel wees Ingeborg Mol dus ook al….
    .

    Ook hier blijkt het project weer veel duurder te zijn dan aanvankelijk gedacht. Maar als later dat project toch weer zal doorgaan is het heel goed mogelijk dat de burgers uiteindelijk daarvoor de rekening gepresenteerd krijgen via een hogere energierekening.

Je bent nu offline