Barry Badpak trad vorig jaar nog voor honderden mensen op bij 't Gerecht voor Estaminet Schommelen. Dit jaar moeten de heren én alle bezoekers op zoek naar een andere locatie. (Foto: Reanne van Kleef).

Kleine cafés blazen 3 oktoberfeesten af: extra kosten ecoglazen de druppel

Een handvol kleinere Leidse cafés heeft aangegeven dit jaar geen feesten te organiseren tijdens Leidens Ontzet, of daar nog niet over uit te zijn. De reden is de invoering van het verplichte gebruik van ecoglazen door de gemeente Leiden. Niet zozeer de ecoglazen zelf zijn het probleem, wel alle extra regels en bijkomende kosten die de laatste jaren opstapelden en ervoor zorgen dat de kleinere ondernemers amper winst meer kunnen maken tijdens het evenement. De extra kosten voor die de ecoglazen met zich meebrengen zijn nu de laatste druppel. Een andere grote boosdoener is dat steeds meer bezoekers eigen blikken bier meenemen en de ondernemers zo de omzet mislopen.

Los van een versobering van het aanbod, kan het stoppen van teveel kleinere feesten tot problemen op andere plekken in de stad leiden.Het feest wordt op enkele evenementenlocaties elk jaar drukker en daarmee neemt de kans toe dat er een keer iets ernstig mis gaat. De gemeente liet daarom eerder dit jaar al het rapport ‘Beheersbare drukte’ opstellen.

Zoals het er nu uitziet organiseren in ieder geval l’Espérance, De Roze Beurs, Schommelen en nog een aantal kleinere cafés geen of minder feesten. Anderen zoals de Hut van Ome Henne zijn nu aan het afwegen of een feest organiseren tijdens Leidens Ontzet nog haalbaar is.

Chaos tijdens Leidens Ontzet
De Leidse VVD en het CDA maken zich zorgen over deze geluiden en zien graag dat de verplichte ingebruikname met een jaar wordt uitgesteld. Ondanks dat ze in principe ook vóór het gebruik van ecoglazen zijn. Een aantal andere partijen waaronder D66 en GroenLinks willen dat het ecoglazenbeleid gewoon al dit jaar wordt ingevoerd, tenzij het een grote chaos in de stad wordt en het feest één groot fiasco wordt.

Wethouder Yvonne van Delft liet daarop weten dat bijna alle Leidse ondernemers nog steeds aan boord zijn, de noodzaak van ecoglazen inzien en er met z’n allen voor gaan. Een rondje langs de ondernemers door de redactie van Sleutelstad wijst uit dat die aanname niet honderd procent juist is.


Reanne van Kleef in gesprek wethouder Yvonne van Delft over zorgen rondom invoering ecoglazen.

‘Uitstel met gejuich ontvangen’
Waar de grotere partijen zoals de organisatoren van het feest op de Nieuwe Rijn en ook de werkgroep Leids Glas inderdaad met elkaar de schouders eronder zetten, komen de kleinere cafés juist in de problemen. “We weten dat ecoglazen eraan komen. Daar zijn we op zichzelf ook niet tegen. Maar ik weet zeker dat uitstel van een jaar met gejuich wordt ontvangen”, stelt Wouter Vermeulen van de Hut van Ome Henne en Lazarus’. “Het grootste voordeel is dat de APV dan kan worden aangepast en het zelf meenemen van blikken bier kan worden aangepakt. Dat heeft de burgemeester ons tenminste beloofd.”

Vermeulen is nu zelf aan het rekenen of het feest dat De Hut ieder jaar organiseert dit jaar door kan gaan. “Ik was in eerste instantie van plan het niet te doen. De laatste jaren hield ik er al bijna niets meer aan over en nu met de extra kosten en logistiek rond ecoglazen is het eigenlijk helemaal niet meer te doen. Maar ik heb laatst wel een heel positief gesprek met de burgemeester en de wethouder gehad. Als zij iets soepeler omgaan met de regels en een aantal kosten waar ik tegenaan loop zoals het verplaatsen van door de gemeente geplaatste fietsenrekken voor hun rekening nemen, dan lukt het misschien. We willen er met z’n allen een mooi feest van maken, maar het moet wel leuk blijven. Ik moet nu echt eerst gaan rekenen.”

Iets terugdoen voor de stad
Café l’Espérance is een van de andere cafés die in de problemen komt. Eigenaar Maarten Collee vertelt dat ze ervoor hebben gekozen dit jaar alleen op 3 oktober iets te organiseren. “Op 2 oktober maakten we nooit winst. Dat deden we echt om iets terug te geven aan de stad. Met 3 oktober konden we dat dan weer een beetje compenseren. Maar nu met de ecoglazen gaan we twintig procent minder volume verkopen. Dat is gewoon bewezen. Mensen wachten namelijk tot iedereen uit de groep het drankje op heeft voordat er nieuwe drank wordt gehaald. Daarnaast is het meebrengen van eigen drank een heel groot probleem en daar wordt door de gemeente nog steeds niets tegen gedaan. Het houdt een keer op voor ons.”

Strijd tegen eigen bier
Het zelf meegebrachte bier is voor veel ondernemers een groot probleem. Buiten het gebied rondom de Nieuwe Rijn is daar geen controle op. Bier wordt steeds duurder waardoor ook de verkoopprijs in de horeca stijgt. Een blikje bier bij de supermarkt, avondwinkel of snackbar kost vaak nog geen euro en is daarom erg aantrekkelijk voor bezoekers. De Leidse horecaondernemingen die zelf veel kosten maken om feesten te organiseren, zijn daar de dupe van.

De hoop in de strijd tegen zelf meegebracht bier is gevestigd op de Leidse gemeenteraad. Die moeten namelijk de APV aanpassen om blikverkoop tijdens evenementen tegen te gaan. Iets waar de burgemeester zich voor in gaat zetten. “En dat moet wel echt snel gebeuren,” zegt Vermeulen. “Als er nu weer geen uitzicht is op verbetering, dan doe ik helemaal niks meer. Dan zet ik lekker een bewaker voor de deur, zit de tent vol en heb ik niks meer met ecoglazen of andere extra regels te maken. Dat is niet wat ik wil, maar ik hou er wel veel meer aan over.”

 

Economie Leiden Politiek Ecoglazen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×