EY levert Leidse jaarrekening te laat op

8

Huisaccountant EY heeft ondanks stellige beloftes de jaarrekening 2018 van de gemeente Leiden vandaag niet opgeleverd. Vandaag is de laatste dag dat gemeenten de vastgestelde jaarrekening moet opleveren bij de provincie Zuid-Holland. Dat wordt nu dus niet gehaald. Eigenlijk smokkelde de gemeente daarmee al een dagje, want formeel moet de jaarrekening voor 15 juli worden ingeleverd. Overigens was de provincie daarmee akkoord.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Dirkse over het uitblijven van de accountantsverklaring over 2018.

Als de jaarrekening vanavond niet alsnog bij de gemeente binnenkomt, moet de Leidse raad aanstaande donderdag opnieuw bij elkaar komen. De vergadering van vanavond is al een vervolg van afgelopen donderdag, met name om de jaarrekening vast te kunnen stellen. (Update: De jaarrekening is maandag niet geleverd, daardoor komt de raad aanstaande donderdag opnieuw bij elkaar.)

Waarschijnlijk geen goedkeurende verklaring
Wethouder Dirkse van financiën had nog meer slecht nieuws voor de Leidse raadsleden. EY had de gemeentelijke Commissie voor de Rekeningen vorige week beloofd dat er, ondanks enkele fouten en bevindingen, een goedkeurende controleverklaring zou komen. Daar is EY op teruggekomen. Er is nu een verklaring met beperkingen op handen. “We weten niet precies waar we aan toe zijn maar we hebben nu te horen gekregen dat er toch nog nieuwe zaken naar voren zijn gekomen, waardoor de jaarrekening door rechtmatigheidsmarges heen gaat,” zo verklaarde Dirkse zojuist aan het begin van de raad..

EY is ook vanavond nog bezig met een interne review. Het is volgens EY nog steeds de insteek om dat vanavond af te ronden, maar het is volstrekt onduidelijk of dat ook zal gebeuren.

Overigens is EY na oplevering van de verklaring over 2018 niet meer de accountant van de gemeente Leiden. “En dat is maar goed ook,”zei een duidelijk geïrriteerde Dirkse. De nieuwe accountant van de gemeente Leiden is Deloitte, zo besloot de raad enkele maanden geleden al.

Delen

8 reacties

 1. “EY had de gemeentelijke Commissie voor de Rekeningen vorige week beloofd dat er […] een goedkeurende controleverklaring zou komen. Daar is EY op teruggekomen. Er is nu een verklaring met beperkingen op handen. ‘We weten niet precies waar we aan toe zijn maar we hebben nu te horen gekregen dat er toch nog nieuwe zaken naar voren zijn gekomen, waardoor de jaarrekening door rechtmatigheidsmarges heen gaat,’ zo verklaarde Dirkse zojuist aan het begin van de raad.”
  en:
  “Overigens is EY na oplevering van de verklaring over 2018 niet meer de accountant van de gemeente Leiden. ‘En dat is maar goed ook,’ zei een duidelijk geïrriteerde Dirkse.”
  .
  Staat daar tussen de regels: wethouder Dirkse is door de mand gevallen met een onrechtmatige jaarrekening, heeft daarom een hekel aan accountants die hun werk zorguldig doen en een correcte verklaring naar de gemeente willen sturen en is blij dat de nieuwe accountant (Deloitte) heeft toegezegd op dat wezenlijke punt wat minder scrupuleus te zijn dan de huidige (EY)?
  Een aantal jaren geleden publiceerde AFM overigens een nogal vernietigend rapport over de grote vier accountantskantoren (Deloitte, EY, KPMG, PwC) en vorig jaar een eveneens weinig complimenteuze “verkenning” van de sector als zodanig. EY was trouwens jarenlang controlerend accountant bij Deloitte.

  • Wim de Leeuw op

   Een controleverklaring die niet goedkeurend is, is niet per definitie onrechtmatig, Frits. Die verklaring kan goedkeurend zijn, een beperking hebben, het oordeel kan worden onthouden en de verklaring kan afkeurend zijn. En er is niet zo heel veel nodig om geen goedkeurende accountantsverklaring te krijgen….

 2. Was de gemeente Leiden niet een artikel 12 gemeente tussen 197x en 199x en onder curatele van de provincie gesteld? Dirkie66 gaat voor een decennium een bedrag lenen groot € 500 miljoen voor “investeringen” in de stad. Tegen ultralage rente overigens volgens deze helderziende liberalen (zolang de gratis geld en negatieve rente Ponzi van Draghi/Lagarde – ECB standhoudt).
  Big Accounting had inderdaad een hele dubieuze rol in het ontstaan van de kredietcrisis door Big Bank rond 2008 (en ook dadelijk misschien weer). Maar ik ben banger dat de accountant nu mogelijk de gemeente op de vingers tikt vanwege onregelmatigheden in de boekhouding. En meer tijd nodig heeft om de zaken na te lopen. We zullen het zien.

 3. R. Dentener op

  De gemeente Leiden had blijkens de openbare informatie in het vorig boekjaar te maken met een aantal financiële tegenvallers zoals een lagere algemene uitkering uit het Gemeentefonds, tegenvallende grondexploitatie in het Stationsgebied, tegenvallende opbrengsten uit ozb niet-woningen en her en der nog wat ander ‘klein bier’ dat duurder uitviel. Financieel afgedekt door een greep uit in de concernreserve te doen. Dus misschien dat daar nu wat discussie over plaats vindt of dat binnen de rechtmatigheidsmarges valt? Ik heb geen idee. https://jaarstukken.leiden.nl/jaarverslag/algemeen/financieel-resultaat-2018
  —-
  Zorgelijker is echter de ontwikkeling van de schuldpositie van de gemeente Leiden. Er is onder dit college nogal wat geleend om grote beleidsinvesteringen te doen de komende jaren, waardoor de schuldquote een nadelige ontwikkeling vertoont. Daarmee loop je als lokale overheid een groter risico als er iets mis gaat. Stel dat de renteontwikkeling wijzigt, dan ben je straks mooi de klos als je zoveel geleend hebt. Er wordt een veel te positief plaatje neergezet, dat dit allemaal door maatregelen op het vlak van risicobeheersing en uitbreiding van het weerstandsvermogen geen probleem hoeft op te leveren. Maar zo groot is dat weerstandsvermogen van de gemeente nu ook weer niet. Ik heb gezien, dat de oppositie in de raad (m.n. het CDA) met regelmaat kritische kanttekeningen plaatst bij de schuldpositie van de gemeente, maar weinig gehoor vindt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline