Financiering vrijwilligersorganisaties sociaal domein onderdeel aanbesteding

13

De Leidse raad is vanavond in ruime meerderheid akkoord gegaan met het voorstel van wethouder Damen om gesubsidieerde vrijwilligersorganisaties die actief zijn in het sociaal domein te koppelen aan professionele opdrachtnemers. Dat betekent dat organisaties met maximaal twee betaalde krachten voor hun subsidie afhankelijk worden van de adviezen van de winnaars van een van de drie aanbestedingstrajecten die binnenkort van start gaan. De VVD, SP en de Partij Sleutelstad stemden tegen het plan.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over het definitieve besluit van de raad over de aanbesteding binnen het sociaal domein.

Leiden gaat de opdrachten binnen het programma ‘Sterke Sociale Basis‘ onderverdelen in drie hoofdthema’s: Opgroeien, Samen Meedoen een Basiskracht. Voor elk thema komt volgend jaar een winnende partij of combinatie van partijen uit de bus. Die winnaar of winnende combinatie wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van de kernopdracht waarop is ingeschreven. Daar omheen wil wethouder Damen een beperkte ‘flexibele schil’ van vrijwilligersorganisaties die met hun functies bijdragen aan de kernopdracht.

Chris de Waard in gesprek met SP-raadslid Ries van Walraven over de rol voor vrijwilligersorganisaties bij de aanbesteding binnen het sociaal domein.

Die organisaties worden door de ”hoofdaannemer’ bij de opdracht betrokken en zijn daarmee dan onderdeel van de aanbesteding. Dergelijke samenwerkingen leveren de inschrijver extra punten op en de uitverkoren vrijwilligersorganisaties zijn dan verzekerd van hun subsidie. Die krijgen ze net als nu van de gemeente, maar het geld voor het vrijwilligerswerk wordt meegenomen in de aanbesteding en moet vanaf juli 2020 worden aangevraagd bij de ‘hoofdaannemer’. Het geld wordt door de gemeente geoormerkt zodat het niet voor iets anders kan worden gebruikt. Voor de vrijwilligersorganisaties is de komende jaren ruim vier ton per jaar beschikbaar.

Delen

13 reacties

 1. Sylvia Hageman op

  Ze zijn echt gek geworden bij de gemeente Leiden, dit is einde verhaal van vele vrijwilligersorganisties.

 2. Aannnemers, dat zijn dus de clubgenootjes, vriendjes, vriendinnetjes, buurtjes, kennisjes en echtgenoten van wethouders, dat soort. Leiden had zogenaamd een Sociaal beleidsaccoord. Wat blijft daar in de praktijk toch helemaal niets van over.

 3. Ik verwacht dat veel van de huidige vrijwilligers zullen afhaken. Wat er dan nog overblijft van dat sociale domein laat zich raden.

 4. dit gaat allemaal heel ingewikkeld worden voor de organisaties, grote kans dat over 2 jaar alles weer teruggedraaid moeten worden en er tonnen aan kosten zijn gemaakt die veel beter bedteed hadden kunnen worden.

 5. Cees Mentink op

  Heeft er al iemand gesproken met INCLUZIO, die sinds 1 januari 2019 hoofdaannemer Welzijn is in Leiderdorp?
  Zou leerzaam kunnen zijn.

 6. DeHeerGroen op

  Totale waanzin. Een College van slopers… Op Links kun je bouwen ….

 7. Ik ben al jaren vrijwilliger en mantelzorger en hulpje en Een Goede Buur, Krijg ik nu ook een vrijwilligersvergoeding van Libertas of Radius of kan mij schelen wat?

  • René :D. op

   Dat klopt, maar gemeenten mogen zelf ook wel eens wat meer eraan trekken in hun informatieverstrekking welke mogelijkheden er voor mantelzorgers zoal openstaan. Ik mis een duidelijk overzicht op de gemeentelijke website. Zo kan Bram bijvoorbeeld een gratis parkeervergunning aanvragen voor het gebied in Leiden waarbinnen hij mantelzorg verleent, gebruik maken van een collectieve verzekering die ook aansprakelijkheid dekt in het geval er eens iets misgaat, gebruik maken van belastingaftrek voor (mantel)zorgverleners en zorgverzekeraars dekken in aanvullende verzekeringen vaak nog het e.a.a. De website van Mezzo is wat dat betreft heel wat informatiever…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline