Financiering vrijwilligersorganisaties sociaal domein onderdeel aanbesteding

De Leidse raad is vanavond in ruime meerderheid akkoord gegaan met het voorstel van wethouder Damen om gesubsidieerde vrijwilligersorganisaties die actief zijn in het sociaal domein te koppelen aan professionele opdrachtnemers. Dat betekent dat organisaties met maximaal twee betaalde krachten voor hun subsidie afhankelijk worden van de adviezen van de winnaars van een van de drie aanbestedingstrajecten die binnenkort van start gaan. De VVD, SP en de Partij Sleutelstad stemden tegen het plan.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen over het definitieve besluit van de raad over de aanbesteding binnen het sociaal domein.

Leiden gaat de opdrachten binnen het programma ‘Sterke Sociale Basis‘ onderverdelen in drie hoofdthema’s: Opgroeien, Samen Meedoen een Basiskracht. Voor elk thema komt volgend jaar een winnende partij of combinatie van partijen uit de bus. Die winnaar of winnende combinatie wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van de kernopdracht waarop is ingeschreven. Daar omheen wil wethouder Damen een beperkte ‘flexibele schil’ van vrijwilligersorganisaties die met hun functies bijdragen aan de kernopdracht.

Chris de Waard in gesprek met SP-raadslid Ries van Walraven over de rol voor vrijwilligersorganisaties bij de aanbesteding binnen het sociaal domein.

Die organisaties worden door de ”hoofdaannemer’ bij de opdracht betrokken en zijn daarmee dan onderdeel van de aanbesteding. Dergelijke samenwerkingen leveren de inschrijver extra punten op en de uitverkoren vrijwilligersorganisaties zijn dan verzekerd van hun subsidie. Die krijgen ze net als nu van de gemeente, maar het geld voor het vrijwilligerswerk wordt meegenomen in de aanbesteding en moet vanaf juli 2020 worden aangevraagd bij de ‘hoofdaannemer’. Het geld wordt door de gemeente geoormerkt zodat het niet voor iets anders kan worden gebruikt. Voor de vrijwilligersorganisaties is de komende jaren ruim vier ton per jaar beschikbaar.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Sterke Sociale Basis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×