Donandra van Beek en Hugo Nordkamp werden op 18 juli geinstalleerd als burgerraadslid. (Foto's/video: Chris de Waard & IJsbrand Terpstra).

Voorschoten Lokaal breidt uit: "Tot nu toe was het zwaar dus blij met versterking"

De jongste politieke fractie van Voorschoten breidt uit. Drie maanden nadat Marleen Persoon de fractie van ONS Voorschoten verliet en zelfstandig doorging als Voorschoten Lokaal, is de fractie met twee nieuwe burgerraadsleden uitgebreid tot drie personen. Daarmee wil Persoon meer mensen in het dorp bereiken en hun mening in de raad verkondigen. “Ik vond het tot nu toe best wel zwaar dus ik ben onwijs blij dat ik versterking krijg”, aldus Persoon tegen Sleutelstad.

Voorschoten Lokaal bestaat pas drie maanden. Na onenigheid met de fractie van ONS Voorschoten besloot Marleen Persoon begin april om alleen verder te gaan en kwam het aantal politieke fracties in de Voorschotense gemeenteraad op negen. “Eenmansfracties laten vaak ook een deel (van de onderwerpen in de gemeenteraad, red.) zitten, maar ik wil toch alles goed doen”, blikt Persoon terug.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met fractievoorzitter Marleen Persoon

De eerste maanden als eenmansfractie vielen haar daarom zwaar, maar dat betekent niet dat ze het bijltje er bij neergooit. In tegendeel. “Ik heb juist een duidelijke stap gemaakt omdat ik vond dat er een echte goede lokale partij moet komen”, zegt Persoon. Ze wil de afstand tussen de gemeenteraad en de inwoners van het dorp verkleinen. “Ik wil veel inspraak van de bewoners, want daar ben je een lokale partij voor.”

Lobby
Tijdens de afgelopen raadsvergadering bleek de afstand tussen de inwoners en de raad overigens even té klein. Bij de bespreking van de nota burgerparticipatie maakte Adriaan Andringa (D66) een punt van orde. “Marleen Persoon heeft actief gelobbyd namens Alliantie Burgers Voorschoten, dat is onverstandig”, vond hij. Burgemeester Pauline Bouvy-Koene beaamde dat. “De gevolgen van lobbyen als raadslid zijn dat je op dat punt niet het woord voert, niet mee stemt en ook buiten de raadzaal bent tijdens de stemming”, legde Bouvy-Koene uit. Dat begreep Persoon, die er niet tegenin ging. “Ik moet ook nog veel leren”, is haar conclusie.


Op 18 juli werden Donandra van Beek en Hugo Nordkamp geïnstalleerd als burgerraadslid voor Voorschoten Lokaal

Persoon kijkt nu vooral vooruit en daar is ook alle reden toe. Na de zomer starten twee burgerraadsleden om haar te ondersteunen tijdens verschillende raadscommissies. Hugo Nordkamp en Donandra van Beek werden afgelopen donderdag officieel beëdigd. “Ik ben erbij gekomen vanwege Marleen haar enthousiasme”, zegt Van Beek na afloop van de vergadering. “Ik vind het mooi om de stem van de inwoners hier in de raad te laten horen”, vult Nordkamp aan.

Initiatieven
Nordkamp is bestuurslid bij de Coöperatie Zon op Voorschoten, die op de sporthal voor 40 gezinnen stroom opwekt. “Dit project heeft me laten zien wat de kracht is van de inwoners van Voorschoten in het neerzetten van initiatieven. Voor dit soort lokale initiatieven mag de gemeente zich meer voor openstellen”, vindt Nordkamp. Hij zal zich vooral gaan bezighouden met duurzaamheid en de financiën.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met Hugo Nordkamp en Donandra van Beek

Zorg van jong tot oud
Van Beek wordt actief in de raadscommissie Mens & Samenleving, waarin onder meer de zorgtaken van het dorp worden besproken. “Mijn affiniteit ligt bij de zorg voor mensen van jong tot oud. Om die reden wil ik mij inzetten om vanuit een lokaal perspectief te kijken naar de belangen van de inwoners”, zegt Van Beek, gedragsdeskundige van beroep en momenteel werkzaam in de gehandicaptenzorg.

Politiek Voorschoten Voorschoten Lokaal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×