Fractievoorzitter Hans van der Elst (m) betreurt het vertrek van Marleen Persoon (l) uit de fractie van ONS Voorschoten. (Foto: Chris de Waard).

ONS Voorschoten: "Nog meer fracties is slecht voor de politiek"

ONS Voorschoten betreurt het dat raadslid Marleen Persoon uit de fractie stapt en alleen verder gaat in de gemeenteraad. Dat laat fractievoorzitter Hans van der Elst aan Sleutelstad weten. Daarnaast vindt hij ook dat nóg een fractie de Voorschotense politiek niet ten goede komt. “We zijn straks met negen fracties, dat is slecht voor de politiek.”

Volgens Van der Elst werd de fractie van ONS Voorschoten vanochtend pas op de hoogte gesteld van het besluit van Persoon om zelfstandig verder te gaan als Voorschoten Lokaal. “Het is echt haar keuze, maar we vinden het jammer dat ze dit besluit heeft genomen”, zegt de fractievoorzitter in een eerste reactie. Meer wil hij daarover niet zeggen, omdat het geen gezamenlijk besluit is geweest. “Voor de redenen achter het besluit moet je bij Marleen Persoon zijn.”

Negende fractie
Voorschoten Lokaal is de negende fractie in de Voorschotense gemeenteraad en de vierde fractie met één zetel. De SP en de PvdA werden beiden met één zetel verkozen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en eerder dit jaar werd Esmée van Herk uit de CDA-fractie gezet en ging vervolgens zelfstandig door als de fractie Van Herk. “Zoveel fracties is niet goed voor de politiek”, vindt Van der Elst, die het vanaf vandaag met twee zetels moet doen.

Oppositiegeluid
Als een van de redenen voor haar vertrek uit de fractie van ONS Voorschoten geeft Persoon dat ze te weinig ruimte voelde om een oppositiegeluid te laten horen. “Ik vind het jammer dat ze dat zo ziet”, zegt Van der Elst daarover, die zich er niet in herkent. “Wij werken graag met iedereen samen. Dat gaat prima en daar gaan we ook mee door.”

Belangrijke onderwerpen
Het besluit van Persoon om de fractie van ONS Voorschoten te verlaten, komt vlak na het besluit om de vereniging ONS Voorschoten op te heffen en door te gaan als politieke beweging. Die transitie heeft volgens Van der Elst echter geen invloed gehad op het functioneren van de fractie. “We zijn een hechte fractie en gaan onverminderd door. Vanavond staan er bijvoorbeeld weer twee belangrijke punten op de agenda van de gemeenteraad waar we volop mee aan de slag gaan.”

Politiek Voorschoten Voorschoten Lokaal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×