Partij voor de Dieren: geen tweede massale bomenkap in natuur- en recreatiegebied Vlietland

18

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil geen tweede massale bomenkap in natuur- en recreatiegebied Vlietland. De partij heeft het provinciebestuur gevraagd om een second opinion uit te laten voeren en wil ook weten hoe de compensatie van de bomenkap is geregeld. Verder vraagt de partij wat de nadelige gevolgen zijn qua geluidsoverlast voor omwonenden als er bomen worden gekapt en of hier onderzoek naar gedaan wordt. Eerder vroeg ook de VVD Voorschoten ook al aandacht voor de toenemende overlast van het geluid van de A4. Die partij pleitte voor gefaseerde kap als het echt niet anders kan.

Deze diashow vereist JavaScript.

Staatsbosbeheer, de beheerder van het natuur- en recreatiegebied, gaat na de zomer tien procent van de bomen in het gebied kappen. Dat gebeurt in opdracht van de provincie, omdat veel essen te kampen hebben met de essentakziekte, waarbij takken kunnen afbreken en ook veel populieren in slechte staat zouden zijn. Kortgeleden is ook al een groot deel van de bomen gekapt in verband met de aanleg van de Rijnlandroute.

Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland stelt dat de kap van de bomen zeer nadelige gevolgen heeft voor de natuur, het milieu en de gezondheid en het welzijn van mens en dier. “We willen dat het provinciebestuur veel zorgvuldiger omgaat met bomen, en als bomen al weg moeten, dat zij zoveel mogelijk worden herplaatst.”

Delen

18 reacties

 1. Ga eens kijken op de Veluwe hoe SBB huishoudt. Kaalslag, kaalslag en nog eens kaalslag onder het motto de biodiversiteit te vergroten. Net als Rijkswaterstaat lijkt dit staatsorgaan onder invloed te staan van neoliberale krachten in Den Haag. Want zei VVD kamerlid Remco Dijkstra onlangs niet dat dit land “teveel natuur” bezit. En een obstakel vormt voor de verrutte groeieconomie. Gekapt hout levert op de markt veel geld op en dat scheelt weer een rijksbijdrage voor het instandhouden van de natuur.
  Langs de A4 ter hoogte van Vlietlanden is al een enorme strook bomen gekapt voor de aanleg van een zuidelijke invoeger vanaf de veel geprezen RijnlandrOtto. De geluidsoverlast voor Voorschoten is voorlopig nog niet over en wordt misschien nog erger. Want PZH heeft een toezegging gedaan om geluidsschermen aan te leggen. Maar onze ervaring is dat PZH gewoonweg een onbetrouwbaar overheid is. En maling heeft aan de omwonenden ondanks constructief meedenken.
  Na de sloop van 9000 bomen voor het probleemoplossende asfalt dient met de grootste zorgvuldigheid met het nog overblijvende groen in de polders in en om Leiden en Voorschoten omgegaan te worden. Bij SBB lijkt dit niet meer in goede handen. Ondanks de mooiweer verhalen van de directie van SBB in de dagbladen. Hopelijk komen meer politieke partijen, natuurorganisaties en buurtverenigingen in actie om tegenwicht te bieden.

  • Dat hyperventileren van jou is ok niet best voor de natuur denk ik, wat een zwaar leven moet je hebben zeg. Trouwens: de kosten van kappen wegen in Nederland niet op tegen de opbrengsten.

  • Er is in heel NL een kaalslag gaande. Als opbrengst voor de vervuilende bio massa centrales en om de uitrol van 5G te faciliteren.
   Er komen vaak wel bomen voor terug maar kleiner en inmiddels is dan het communicatienetwerk tussen bomen onder de grond enorm verstoord. De essen ziekte wordt/ is ook deels veroorzaakt door EM straling. Het wordt tijd dat we ons allemaal wat beter informeren en niet in een ja of nee of ” afzeik” modus komen maar opkomen voor onze leefwereld en de bomen ! Toch ?

   Ook tegen de massale bomenkap? Laat het weten
   https://petities.nl/petitions/stop-grootschalige-bomenkap-een-ander-en-duurzamer-natuurbeleid?fbclid=IwAR3w92QOIJWsr6GKpP2VN-ek3o4vRO8ni9DSqtJRdKWs7MZoT7xxwVDmZgM<

   Essentaksterfte door schimmel en  deels ook veroorzaakt door elektromagnetische straling en daarmee verminderde weerstand ? zie link artikel uit 2013
   https://bomenachterhoek.blogspot.com/2013/09/wetenschappers-bezorgd-over-schadelijke.html?m=1
   bomenstichting achterhoek bericht 2017

   Essentaksterfte
   Sommige essensoorten blijken duidelijk beter bestand tegen de schimmel die de essentaksterfteziekte veroorzaakt. Het ontrafelen van de genetische code voor de afweer kan van waarde zijn bij het kweken van nieuwe weerbare varianten. De schimmel Chalara heeft zich vanuit Oost-Europa verspreid, en komt nu in heel Noordwest Europa voor.
   In Nederland speelt essentaksterfte met name in Groningen, Friesland en Flevoland. Maar ook in Limburg zagen wij veel gevallen. Echter niet alle essen blijken gevoelig voor de schimmel. De essenfamilie telt circa 1.000 soorten, en sommige daarvan zijn bestand tegen de schimmel. De vatbare essensoorten maken veel glycosiden (plantaardige stoffen met een suikercomponent) aan, de weerbare soorten juist weinig. Mogelijk remt dat de groei van de schimmel.

 2. Bomen zijn leven en wij kunnen leven dankzij de bomen. Hoe moeilijk kan het zijn. Afblijven van onze bomen!

  • Ja, tuurlijk hadden we dat moeten doen. Dan hadden we ok geen wegen gehad en dus geen files. Alles opgelost.

 3. Zeer veel bomen zijn in slechte staat, na een storm is het een bende en gevaarlijk om er te wandelen. Er komt herplant. Overigens de bouw van recreatie woningen die geplanned staat vind ik een grotere bedreiging voor het gebied.

 4. allemaal flauwekul en leugens wat staatsbosbeher beweert,toevallig heb ik verstand van bomen en planten en bomen kappen gebeurt alleen maar om t plan voor recreatiepark door te drukke
  k heb de bomen gezien aangemerkt met n rode pijl die zogenaamd ziek zijn en wat denkt u juist
  de bomen vol met blad staat de rode pijl met stip op en de slechte laten ze staan
  dit is met voorbedachten rade verzonnen
  er is veel achterstand met bomen onderhoud maar de dode bomen laten ze staan en de gezonde halen ze weg,snapt u t nog

  • Je hebt het niet goed begrepen
   1. Het gaat niet alleen om zieke bomen
   2. Waar ze gaan kappen is niet de plaats waar (misschien!) die recreatiewoningen komen.

   Je hebt wellicht verstand van bomen, maar niet van natuurbehoud/onderhoud.

  • Ilse (hovenier) op

   Verstand van bomen…… Je opmerking dat bomen die vol blad zijn niet ziek zijn, bewijst het tegendeel. Jammer joh 🙂

 5. Jaaaa, laten we niets doen. Dan kan de pvdd over een jaar of 20 jammeren dat er vanaf 2019 geen ondehoud is gepleegd en geen nieuwe bomen zijn geplant. Het gaat niet om het NU, maar om het behoud voor de toekomst.

  • En weer een opmerking van jou zonder argumenten, domme domme Greet. Veel bleren zonder inhoud en zonder je volledige naam te durven vermelden. Stumper

  • Hee, daar is racistische Greet weer! Die zou Leiden uitgezet moeten worden, al was het maar omdat ze te dom is om te poepen.

 6. Een goed initiatief van de PvdD om hier kritisch naar te laten kijken. Provinciebestuurders regeren maar al te makkelijk vanaf het ruitjespapier. Niet kappen moet de hoofdregel zijn, kappen echt een uitzondering.

 7. Burger zonder steunkousen op

  Waarom staan er eigenlijk altijd bomen in een bos? Waar is dat nou weer goed voor?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline