GroenLinks en Partij voor de Dieren in Leiden komen op voor bomen Vlietland

26

Hoewel de enorme aantallen bomen die de provincie na de zomer wil laten kappen in recreatiegebied Vlietland strikt genomen op grondgebied staan van de Leidse buurgemeente Leidschendam-Voorburg, heeft de voorgenomen kap ook grote gevolgen voor inwoners van Leiden. Dat stellen de raadsleden Emma van Bree (GroenLinks) en Martine van Schaik (Partij voor de Dieren) die daarom over de kwestie aan de bel trekken bij het Leidse college van burgemeester en wethouders.

Vorige week kwam in het nieuws dat circa tien procent van alle bomen in het gebied na de zomer wordt gekapt. De provincie Zuid-Holland heeft dat opgedragen aan Staatsbosbeheer die verantwoordelijk is voor het beheer van de groene zone tussen A4 en Vliet. Het zou gaan om populieren die in slechte staat verkeren en daardoor gevaar opleveren voor bezoekers van het bos. Hetzelfde geldt voor een flink aantal essen die aangetast zijn door de essentakziekte, waardoor takken van de boom kunnen vallen.

Dat na de massale bomenkap in het natuur- en recreatiegebied ten behoeve van de Rijnlandroute opnieuw een grote hoeveelheid bomen gekapt zal worden in Vlietland steekt de twee Leidse politieke partijen: “Hoewel de bomen die gekapt worden niet op Leids grondgebied staan, grenst Vlietland aan Leiden en heeft de kap directe invloed op de Leidse inwoners. Zo neemt de overlast van de Rijnlandroute waarschijnlijk sterk toe door de kap en gaat nabijgelegen natuur verloren zonder dat duidelijk is wat hiervoor in de plaats komt,” aldus Van Bree en Van Schaik.

GroenLinks Leiden en de Partij voor de Dieren vinden de aanstaande kap onwenselijk en vragen om een serie maatregelen om in ieder geval de gevolgen tegen te gaan. Dat zijn bijvoorbeeld een toename van de geluidsoverlast van snelweg A4 en later ook van de Rijnlandroute die in het gebied wordt aangelegd. Ook zal de luchtkwaliteit daardoor verslechteren, zo weten de vragenstellers. Naast overlast voor inwoners is de kap van zoveel bomen ook slecht voor de biodiversiteit.

Van Bree en Van Schaik hebben het college gevraagd om namens Leiden hun ongenoegen uit te spreken bij de provincie over de bomenkap en ook het het belang van de Leidse inwoners te benadrukken in verband met de gemeentegrensoverstijgende effecten van de kap. Ook willen de partijen dat Leiden aandringt op compensatie van de gekapte bomen.

Delen

26 reacties

 1. Gaat ons college zich nu bemoeien met het beleid van andere gemeenten?!?! Zorg eerst eens dat Leiden beter leefbaar is!

  • Roy de Lange

   Nee, ze vragen om duidelijk te maken wat ervoor in de plaats komt en voor maatregelen om de gevolgen van de kap (o.a. extra geluidsoverlast) op te vangen. Staat gewoon in het nieuwsbericht hoor.

  • Matthijs Baart

   Roy de Lange klopt, maar als dat er niet komt, dan wat? Vragen stellen om het vragen stellen en zelf niet gelijk met ene voorstel komen hoe het beter moet vind ik bloed irritant. Maarja, daar zijn het dan ook wel de partijen naar. Wat is de compensatie van GroenLinks om de stationair draaiende auto’s bij het station, die nergens kunnen staan, te compenseren?

 2. Subsidieslurper groene energie dmv het verbranden van bomen. Veel zwartere energie kun je niet maken.

 3. “Het zou gaan om populieren die in slechte staat verkeren en daardoor gevaar opleveren voor bezoekers van het bos. Hetzelfde geldt voor een flink aantal essen die aangetast zijn door de essentakziekte, waardoor takken van de boom kunnen vallen.”
  .
  Beweren PvdD en GL dat dit onzin is en de bomen gezond zijn? Hebben ze de staat van de bomen door deskundigen laten onderzoeken? Of weten ze niet waar ze het over hebben en kletsen ze maar wat in het kader van een periodieke oppoetsbeurt van hun groene imago?
  .
  Overigens mag een gemeente best iets vinden van wat er staat te gebeuren in een de gemeentegrenzen overschrijdend park of recreatiegebied, ook als dit op het grondgebied van de buurgemeente plaatsvindt.

 4. Bevel van provincie ZH, dus daar aan de bel trekken bij je partijgenoten. Of hebben die weer zitten slapen.?

 5. Sylvia Hageman op

  Gaan “we” ons straks dan ook bemoeien met de buurlanden of Trump een laatste waarschuwing geven? #LeidenFirst #genoegtedoenineigengemeente

 6. Petronelleke op

  De toename van geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit komt natuurlijk niet door deze bomenkap (waarvan het voor een leek moeilijk is te beoordelen hoe noodzakelijk die is), maar door de aanleg van steeds meer en steeds bredere snelwegen zoals de A4 en de Rijnlandroute.

 7. Laten deze partijen zich idd hier maar flink druk om makek, dan kunnen ze zich niet bemoeien met de echte politiek.

 8. Burger zonder steunkousen op

  “A tree’s a tree. How many more do you need to look at?”

  Ronald Reagan

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline