Bomenkap Vlietland uitgesteld

11

Vlak voor de zomer kondigde de provincie Zuid-Holland aan opdracht te hebben gegeven aan Staatsbosbeheer voor de kap van zieke en dode bomen in recreatiegebied Vlietland. Oorzaak is de ziekte essentaksterfte en de slechte staat van de populieren. Met de bomenkap wilde de provincie voorkomen dat er gevaarlijke situaties zouden ontstaan voor de bezoekers.

Door gesprekken met de omgeving over de beoogde bomenkap en herplant en de daarover ontstane zorgen, heeft de provincie besloten om de werkzaamheden voorlopig uit te stellen. “Samen met de omgeving bekijken we opnieuw de veiligheidssituatie en gaan we gezamenlijk op zoek naar een goede aanpak,” zegt woordvoerder Michiel Groeneveld van de provincie Zuid-Holland.

Vorige week zijn de gesprekken gestart waarbij in elk geval de veiligheid voor bezoekers van het gebied voorop blijft staan. Er wordt met alle partijen gezamenlijk afgewogen welke maatregelen op korte termijn noodzakelijk zijn. Dat kan zijn het kappen van (individuele) bomen, snoeien of het kronen van de bomen. Tijdens eventuele werkzaamheden blijft het recreatiegebied toegankelijk voor bezoekers. Gebieden waar werkzaamheden worden uitgevoerd worden zo nodig afgezet.

Delen

11 reacties

  • Beleidsmakers van overheden zitten op eigen eilandjes te beslissen zonder overleg met andere overheden.

  • Als je goed had gelezen had je geweten dat het alleen uitgesteld is. Zieke en dode bomen zijn nu eenmaal niet echt waardevol voor de natuur. Als ze niets zouden doen zou jij over 1p jaar weer zeiren dat r geen onderhoud is gepleegd.

 1. Chris Koekeroe

  Wel ja gewoon laten staan die ziekenbomen, ze komen vanzelf naar beneden op je harses of hond of kinderen. Gewoon weghalen en nieuwe aanplanten zou ik zeggen.

   • Iets a ders geprobeerd?? Wil je de bomen antibiotica geven ofzo ????
    Ze zijn trouwens al een tijdje ziek, dat had je kunnen weten als je het nieuws gevolgd had.

     • Helaas is essentaksterfte niet te genezen. Het is een schimmel die op de bladeren zit en zich verspreid, laat je de zieke bomen staan dan kan de ziekte zich verder verspreiden. Aangezien de schimmel zich niet of nauwelijks voortplant in de winter is er nu gen haast.

     • Een Leids burger op

      Inderdaad Gerard zoals ik al zei bij echt veel zieke bomen kan die ook niet veel meer doen precies om de redenen die je zelf aangeeft.

Je bent nu offline