Warenhuis Hudson’s Bay sluit eind dit jaar

139

Alle Nederlandse warenhuizen van de Canadese keten Hudson’s Bay sluiten eind dit jaar de deuren. Daardoor verliezen in totaal ruim 1.400 werknemers hun baan. Het nieuws werd vanmorgen bekend via het FD dat zich beroept op interne documenten van het bedrijf.

De aandeelhouders van moederbedrijf Hudson’s Bay Company (HBC) willen niet langer opdraaien voor de aanhoudende verliezen van de warenhuizen en trekken de stekker er uit. Het is een scenario waar al langer rekening mee werd gehouden. Zeker nadat het bedrijf in juni van dit jaar zelf bekend maakte zich verder terug te trekken uit Europa en alle winkels plus vastgoed te verkopen aan het Oostenrijkse SIGNA. Onderdeel van die transactie was het terugkopen van alle aandelen door HBC die SIGNA bezat in de Nederlandse warenhuizen. Dat was natuurlijk niet uit luxe maar daarmee kwamen de Canadezen tegemoet aan een Oostenrijkse eis en in poging de verliezen te beperken.

 

 

Delen

139 reacties

 1. Danny Verrips op

  Goed nieuws! Het gebouw snel slopen, er zijn toch te veel winkelpanden, en er een plein van maken. Komt de Waag ook veel beter tot zijn recht.

 2. Adinda Slingerland-Telkamp

  Hopelijk wordt er ook gedacht aan iets anders dan een winkel (Primark😱) in dit prachtige pand. Misschien kan de Openbare Bibliotheek zich er vestigen, kan er een cultureel centrum in zoals Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, een museum voor Moderne Kunst, of… een sjieke megabioscoop;)?

  • Sandra jij werk toch bij de binnenvest ik heb jou daar naar binnen zien gaan en ik heb het gevraagt en ze zeggen ja die werkt hier mooi plek voor jullie is dat niks voor jullie

 3. Peter Den Ouden

  Bijzonder dat mensen positief kunnen reageren op een bericht dat gaat over komende leegstand van een toonaangevend pand en dat verlies van banen betekent voor betrokken Leidenaren. Ik word juist verdrietig van droevig nieuws.

 4. Leiden heeft nu te weinig expositieruimte voor hedendaagse kunst. De huidige musea hangen vol met 17e en 18e eeuwse kunst. Dat is goed voor het toerisme, maar niet voor de Leidse cultuur. Misschien is dat een idee voor een toekomstige bestemming voor dit gebouw ?

 5. Suzan Dirkx

  Dat was te voorzien. Heel veel verkoop medewerkers en heel veel kijkende Leidenaren. Maar absoluut veeeeeeel te dure producten. Het was dus typisch een voorbeeld van:” kijken, kijken, niet kopen”. Wat gaat er nu met dat grote pand gebeuren?

  • Helemaal mee eens, Irma. Het kan veel mensen blijkbaar niets schelen waar hun spullen vandaan komen en hoe, door wie en onder welke omstandigheden ze worden geproduceerd. Bovendien is goedkoop vaak duurkoop. Daarnaast zijn goedkope wegwerpkleding en andere goedkope rotzooi buitengewoon slecht voor het milieu.
   De sluiting is uiteraard heel vervelend voor het personeel. Naar ik vermoed zullen sommige mensen binnen korte tijd voor de tweede keer hun baan verliezen.
   .
   Wat nu te doen met dit bepaald niet fraaie en te grote pand? Slopen zal niet gaan, want het is een rijksmonument. Als er maar niet nog meer horeca komt. Een woonbestemming op die plek zou niet slecht zijn, mits mogelijk en woningen er enigszins betaalbaar zijn te realiseren.

   • Helaas is het zo dat door almaar toenemende kosten mensen naar winkels als primark moeten.
    Ljkt me leuk als er meeredere winkels in komen, is in o.a. ierland een succes gebleken.

 6. Het is dat de gemeentelijke organisatie al voor een groot gedeelte verhuist naar het gebouw van Level, anders zou ik zeggen prima locatie om de gemeenteambtenaren onder te brengen in het oude V&D gebouw zo dicht bij het stadhuis. Hoewel je ook dan behoorlijk intern zal moeten verbouwen. Ik vrees dat het gebouw na vertrek van Hudson’s Bay heel lang leeg zal gaan staan, het is té groot voor andere geïnteresseerden en qua indeling ongeschikt voor andere doeleinden.

 7. Niet alle reacties gelezen.
  Spontaan zeg ik: een ramp voor Leiden.
  B&W: Alles uit de kast aan ideeën aub om leegstand zo kort
  mogelijk te houden.
  Een idee om een stuk of 100 ondernemers er een winkel
  in te laten vestigen?
  Wie denkt er ‘out of the box’ mee?

 8. Aanvulling op mijn bovenstaande reactie:
  Geen (te) grote bedrijven onderbrengen, wanneer die klappen zitten we weer
  met leegstand. Niks Mediamarkt, niks Primark.
  Wel een verrassend aanbod van vele spelers.
  Wanneer er daar een van klapt, is er geen moeilijk op te lossen probleem.
  Wie bepaalt eigenlijk wie zich daar kan vestigen?

 9. Als ik alle reacties zo doorlees, dan zijn de meeste het erover eens, dat Leiden geen behoefte heeft aan nog meer horeca en nog meer winkels. Een culturele bestemming zou wel kunnen, maar kan zonder subsidie van Provincie of het Rijk nauwelijks gerealiseerd worden. Ik ben benieuwd hoe creatief het gemeentebestuur hier mee aan de slag gaat.

 10. KOR. WIERENGA op

  UITGELEZEN KANS VOOR DE GEMEENTE LEIDEN OM IN DIT GEBOUW DE UITBREIDING EN SAMENVOEGING VAN ALLE GEMEENTELIJKE DIENSTEN IN ONDER TE BRENGEN. ALLES IN ÉÉN GEBOUW, HOE EFFICIENT KAN HET ZIJN. JE REALISEERT EEN VERBINDINGSBRUG MET HET BESTAANDE STADHUIS EN VOILA JE HEBT ÉÉN GEHEEL. OP DE BEGANE GROND REALISEER JE EEN GROTE FIETSENSTALLING. DAN IS HET FIETSENSTALLINGSPROBLEEM IN DE BREESTRAAT OOK GELIJK OPGELOST.

 11. Voor ruim 1400 medewerkers wordt een collectief ontslag voorbereid, wat ontzettend sneu voor die mensen. Ken er een aantal van en zij hebben zich écht ingezet voor betere resultaten.
  Helaas…en dan nu nog door moeten gaan totdat de sluiting een feit is.

  Respect voor elke glimlach die je nog op de gezichten ziet daar.

 12. Dat pand is enorm bovenmatig!

  Niet normaal meer zo groot als dat is.

  Het 3 oktobercarnaval past gemakkelijk in zijn eentje op de eerste verdieping, inclusief de taptoe en zijn reuzerad. En bovendien, dat feest kan gewoon elke dag opnieuw een hoogtepunt zijn voor de talloze toeristen die er op de heilige dag niet bij kunnen zijn.

  Het ‘V&B-festivalcenter’ biedt bovendien talloze uitbreidingsmogelijkheden zoals: peurbakenroltraptocht (met/zonder geweldsgarantie). Alles kan en is mogelijk!

  Jullie festivalterrein, de binnenstad, is sowieso wel toe aan likkie verf!

 13. Corrie Boehlee

  Heel erg! Deze winkel gaf onze stad een beetje allure. Zeker GEEN Primark winkel…… ik vind de negatieve reacties over de sluiting absoluut niet kunnen!! Het is erg genoeg voor onze stad, voor de investeerders die toch hun nek hebben uitgestoken en voor het personeel😏

 14. Ida Maria Christen

  Ik kwam er nooit 1x gekeken ben hard de winkel uitgelopen, is toch ook niet te betalen voor een gewone burger midden in een stad. Met merkloze merken doe ik er ook lang mee als je goed kijkt. Had toen al een vermoeden dat deze niet lang zal bestaan Hudson.

 15. Cor Respondent op

  Uit boven ons gestelde kringen wordt vernomen dat de stad Leiden zal zal worden bestraft met een Action, Kruidvat, Primark en Zeeman in het voormalige V&D-pand, met op de bovenste verdieping een schransplein met vestigingen van MacDonalds, Patatje Vet, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken, alsmede toiletvoorzieningen met kotsbakken. Een enorme geluidsinstallatie moet klanten gaan trekken. Het maakt Leiden levendiger en past bij het niveau van het stadje, zo zei een woordvoerder.

 16. Evert Aartse

  Hudson Bay met die kille spierwitte uitstraling, alsof je in een klinisch laboratoria rondloopt,erg ongezellig om te winkelen,en nog belachelijk duur ook,een eenvoudig sporthorloge 150 euro!
  Geen wonder dat ze dicht gaan.

 17. Jenny Zwart

  Oeps foutje. Nederlanders vinden het te duur. Klopt. Hadden ze toch kunnen weten. Wel benieuwd wat het prachtige gebouw gaat gebeuren. Heb van mijn 15 e tot mijn 19 e gewerkt als bijbaan bij V&D. Met heel veel plezier.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline