Donderdag is het precies twee jaar geleden dat Hudson's Bay de deuren opende. (Foto: Emile van Aelst).

Politiek ongerust om leegstandspook Leidse binnenstad

De toenemende leegstand in de Leidse binnenstad baart de politiek zorgen. Dat was al zo toen vele vierkante meters detailhandel leeg kwamen te staan in de nieuwe Catharina winkelsteeg toen Via Mio en Moscow at Sea eerder dit jaar na een faillissement de deuren sloten, maar de zorgen over leegstand en de gevolgen daarvan nemen rap toe nu het vertrek van Hudson’s Bay aanstaande is en ook voor het immense pand tussen Aalmarkt en Breestraat leegstand dreigt. “En dat is het spook voor iedere binnenstad,” stellen Joost Bleijie (CDA), IJsbrand Olthof (D66), Walter van Peijpe (GroenLinks), Tiny Klever (PvdA) en Dorien Verbree (VVD) die het Leidse college gezamenlijk bevragen over de malaise in het kernwinkelgebied van het centrum.

Toenemende zorgen om leegstand
“Wanneer het pand van Hudson’s Bay daadwerkelijk leeg komt te staan is dat helaas niet het enige pand in het gebied waar een bord ‘te huur’ op hangt,” constateren de vijf partijen die willen weten of de gemeente inmiddels contact heeft gehad met Hudson’s Bay over de sluiting van het bedrijf. Ook willen ze raadsleden weten hoe het loopt met het opnieuw invullen van de leegstaande panden in de Catharinasteeg.

De leegstand doet afbreuk aan de aantrekkingskracht van Leiden als winkelstad en het vertrek van Hudson’s Bay heeft bovendien negatieve gevolgen voor aangrenzende en aanverwante bedrijvigheid. “Kortom, ook voor de Leidse binnenstad en voor het ondernemersklimaat in Leiden heeft de sluiting van Hudson’s Bay verregaande gevolgen,” schrijven de raadsleden die van wethouder Yvonne van Delft (economie) hopen te horen wat er met het pand van eigenaar ASR gaat gebeuren als Hudsons’s Bay er naar verwachting eind 2019 uittrekt.

Bij sluiting van het warenhuis gaan er landelijk ruim 1.400 banen verloren. In Leiden gaat het om zo’n honderd werknemers vertelde Van Delft eerder aan Sleutelstad.

Alternatieve invulling
Toen V&D begin 2016 failliet ging en nog niet bekend was wat er met het pand zou gaan gebeuren, hebben de gemeente Leiden, eigenaar ASR en het Centrummanagement Leiden overleg gevoerd over de invulling van het winkelpand. Toen werd als overbrugging gekozen voor een Pop-up warenhuis totdat de verbouwing van het pand voor Hudson’s Bay begon. De raadsleden zijn nu met name benieuwd of er uit die tijd nog alternatieve plannen op de plank liggen voor een structurele invulling voor het pand en of er financiële consequenties voor de gemeente Leiden zijn.

Wonen op stand in warenhuispand
Als er geen alternatieve winkelconcepten te vinden zijn, wil de raad ook nadenken over een andere invulling van het gebouw. De vijf partijen willen daarom onder meer weten of ook wonen een bestemming voor het pand kan zijn. Voor dat laatste pleit overigens ook Ab van der Wiel. De eigenaar en ontwikkelaar van de Meelfabriek is als geen ander vertrouwd met het invullen van grote volumes en stelt dat de aloude winkelconcepten gewoon niet meer werken. “Dit is al jaren aan de gang. Wonen in de binnenstad levert veel geld op, dus men zal hopelijk kiezen voor een levendige plint op de begane grond en daarboven wonen. Afwachten of de gemeente er ook zo over denkt.”

Economie Leiden Politiek hudsonsbay


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×