Wethouder economie: “Verdwijnen Hudson’s Bay vooral triest voor personeel”

38

Eigenlijk wil ze liever helemaal nog niet reageren op het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland en dus ook uit Leiden, want het bedrijf heeft het nieuws nog altijd niet zelf bevestigd, maar ook de Leidse wethouder Yvonne van Delft (van economie) gaat er vanuit dat de berichtgeving wel degelijk klopt. “Het is vooral heel triest voor het personeel. In leiden gaat het om zo’n honderd mensen die hun baan verliezen,” zegt Van Delft.

Chris de Waard in gesprek met de Leidse wethouder Yvonne van Delft van economie over het vertrek van Hudson’s Bay.

Of het centrum van Leiden veel last gaat krijgen van het straks weer leegstaande pand aan de Aalmarkt, betwijfelt Van Delft die ook signaleert dat Hudson’s Bay nooit de bezoekersstromen heeft gegenereerd waarop was gehoopt. “Wat er met het pand gaat gebeuren als Hudson’s Bay inderdaad vertrekt, is in eerste instantie aan eigenaar a.s.r. zegt de wethouder die in ieder geval niet denkt dat wonen of parkeren op die plek een optie zou kunnen zijn. Het zijn suggesties die via sociale media gedaan worden, net als de hoop op een vestiging van Primarkt. Het idee van een filiaal van de budgetkledingketen in het oude V&D-pand doet anderen juist gruwen.

Delen

38 reacties

 1. Het personeel zal snel weer een baan vinden maar hoe komt het dat zo’n centraal gelegen pand, twee keer opgeknapt niet genoeg klanten trekt om te kunnen voortbestaan?
  Waarom lukt het Leidschehage wel om een groot en modern winkelcentrum te realiseren?

  • Het gaat hier niet om Leiden die faalt maar om de keten die gefaald heeft in Nederland. Zo’n keten heeft in het Nederlandse straatbeeld niets te zoeken omdat Nederlanders daar veel te nuchter voor zijn. Er is in Leidschenhage ook geen Hudsons Bay.

  • Waarom moet de gemeenteraad hierover nadenken? De gemeente is geen eigenaar van het pand en bepaalt helemaal niets. Zucht….

   • Bijzonder ongeloofwaardige opmerking aangezien de maakster wel weer een fan is van de socialist Willem Drees en van het door hem ingevoerde pyramidespel:
    Ingeborg: ‘vroeger had je een volkspartij voor het volk en door het volk en dat moet weer terugkomen’. Als Grijzen wil weten wat dat inhoudt begint Ingeborg over Willem Drees. ‘Die ken je vast wel?’ … Ingeborg waardeert Drees want hij heeft de AOW geregeld.
    [bron: https://tpo.nl/column/aalberts-op-zondag-de-ontdekking-van-een-inhoudsloze-beweging-de-gele-hesjes/ ]

   • Ja, de terugtrekking van Hudson’s Bay uit Nederland is de schuld van links, dat weet iedereen, en heeft niets te maken met bedrijfseconomisch geklungel, een slechte inschatting van Nederlandse consumenten, gebrekkige marketing, verkeerd assortiment enz. De “verzonnen” klimaatcrisis is trouwens ook een linkse samenzwering, net als luchtvervuiling, seinstoringen bij het spoor, orkaan Dorian, zilvervisjes in huis, overgangsperikelen, ongelukkige keuzes en teleurstellingen in iemands tegenvallend leventje en nog veel meer. En anders is het wel de schuld van buitenlanders en onechte Leidenaren, niet waar?
    🙂

   • Het Leidse volk is geen Hudson volk. Ik zei dit al toen ik hoorde dat ze er in zouden komen. Ik ben geen fan van Primark, maar als dat er komt, dan loopt het wel. Veel studenten en jonge mensen en weinig geld, goede combinatie lijkt me.

   • Je zal toch familie zijn van Nathalie Montagne….dan schaam je je toch dat er zo weinig iq in de genen zit.

 2. Willem Beij

  Nergens is een baan nog zeker in de maatschappij…triest ,maar grasmaaier op een kerkhof, geef je meer kans, daar krijgt men weinig commentaar…

 3. Chris Koekeroe

  Genoeg leegstand, huren te hoog, parkeertarief te hoog, en teveel yuppe tenten, en te weinig leuke winkels die mensen trekken. Je kan nu overal zuipen en vreten, gemeente leiden zou naast elk bankje een kotsbak kunnen neer zetten.

 4. Ik ben een tikje verbaasd over de matte reactie van de wethouder,
  hier bij Sleutelstad en eerder in het Leidsch Dagblad.
  Natuurlijk, dat medewerkers worden ontslagen, is bijzonder vervelend.
  Ik leef met hen mee.
  Van de wethouder verwacht ik actie, contact met de eigenaar van het
  pand. Ze zegt wat ze niet wil, ik lees niet wat ze wel wil.
  Een leegstand van een pand van deze omvang, in de binnenstad,
  moet zo kort mogelijk duren; dat is slecht voor Leiden.
  Kan zij ook iets betekenen voor de mensen die worden ontslagen?

  • U vergeet dat het bedrijf officieel nog niets heeft bevestigd. Bovendien zal een goede bestuurder niet onmiddellijk in allerlei nieuwsmedia gaan roepen wat er eventueel achter de schermen speelt en welke contacten en initiatieven er zijn. Even afwachten, zou ik zeggen. Verder overschat u het takenpakket en de invloed van een wethouder.

  • Een Leids burger op

   Nee, zij kan niets betekenen voor de mensen die ontslagen worden.
   Die mensen krijgen na ontslag een WW-uitkering (van het UWV) en daar gaat de slinksgroene wethouder helemaal niet over. En tegen de tijd dat ze een beroep zouden moeten doen op een bijstandsuitkering hebben de meesten waarschijnlijk al weer lang een andere baan gevonden.

 5. A.S.R. : meest f..king irritante reclame met die rapper Sticks. ‘Dit is de tijd van doen’. Nou, dat geldt dan niet voor Leiden, die schreeuwerige k.t-reclame van hen op tv. Kregen niet voor niks de Loden Leeuw.

 6. Het personeel kan altijd nog vrijwilliger worden bij stichting De Leidsche Rederij daar zoeken nog pesoneel dat niks kost.

 7. Michiel Hoogland

  De oplettende kijker , die ook wel eens een duits bericht leest, kon maanden geleden al lezen dat onze Oosterburen als enige/beste optie voor het overleven van Karstadt (de eigenaar van Hudsons) het afstoten van de zwaar verliesgevende Nederlandse filialen kon bedenken.

  Hudson’s had het zelf ook kunnen bedenken…. maar ik zeg het dan nog maar eens; de wereld is veranderd, men zit hier niet meer op te wachten.

 8. Volgens mij is studentenhuisvestiging nog de beste optie. Die zijn minder veeleisend dat uitkeringsgerechtigden, zodat het plaatsen van enkele schotten en wat extra sanitair voldoende is om honderden leergierigen een fijn onderkomen voor hun studietijd te geven. Er is al een restaurant, meen ik, dat zou dan gewoon open kunnen blijven. En op de benedenverdieping kunnen ze dan hun fietsen plaatsen.

  • Een Leids burger op

   En wie gaat dat dan betalen? DUWO? of de student? Er zal dan heel veel verbouwd moeten worden om dat pand dan geschikt te maken voor bewoning. Ook voor de gemiddelde ondernemer is dit pand een paar maatjes te groot en te duur.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline