IKEA-locatie in Leiderdorp mogelijk bedrijventerrein

42

Wat er gaat gebeuren met de grond van IKEA in de Leiderdorpse Bospoort is formeel nog niet bekend, maar de kans lijkt groot dat het in de toekomst gebruikt zal worden als bedrijventerrein. VVD-wethouder Willem Joosten ziet dat tenminste als logische invulling nu IKEA definitief heeft besloten zich niet op de plek langs de snelweg te vestigen. In een brief aan de raad informeert Joosten de gemeenteraad over de laatste stand van zaken.

Chris de Waard in gesprek met de Leiderdorpse wethouder Willem Joosten over de IKEA-locatie in Bospoort.

Begin vorig jaar verwierf IKEA de grond in het gebied, maar liet al kort daarna weten dat er geen woonwarenhuis zou komen. Het bedrijf zet uit strategische overwegingen in op binnenstedelijke winkels, maar ook daarvoor komt de plek in Leiderdorp niet in aanmerking.

Contractueel hebben de gemeente Leiderdorp en IKEA zich al in 2017 verplicht om met elkaar in overleg te treden als er niet binnen 24 maanden zou zijn begonnen met de bouw van de grootschalige woonwinkel en die termijn verloopt eind dit jaar. Omdat nu al duidelijk is dat IKEA de grond zelf niet zal gaan gebruiken, wordt niet tot december gewacht met het maken van afspraken over de toekomst van het gebied en gaan gemeente en IKEA snel met elkaar om tafel om te praten over de beste invulling voor het gebied.

Geen tijdelijke invulling
De afgelopen periode zijn er ook verschillende opties onderzocht voor een tijdelijke invulling van de ontwikkelplek in Bospoort. Zo is gekeken of er een zonnepark kon komen, maar dat bleek niet haalbaar, zo werd eerder al duidelijk. De afgelopen periode is bekeken of het gebied ingezaaid kan worden met Olifantsgras. Dat kan verwerkt worden tot biobrandstof of verpakkingsmateriaal, maar ook dat blijkt niet op een rendabele manier te kunnen. Omdat nu wordt toegewerkt naar een definitieve bestemming, worden andere opties voor een tijdelijke invulling niet meer overwogen.

Delen

42 reacties

  • Wij willen Primark!

   Zo eenvoudig is het. Dit is een goeie plek dichtbij de Macdonald en de stad en de snelweg. Nog beter als Primark ook in V&D zit. Ik snap gewoon niet waarom we daar zo lang op moeten wachten.

  • Wat een jarenlang gezeur van wel niet Ikea.. wat is nu het echte verhaal.. pannenkoeken boerderij totaal verplaatst.. wat een verspilling.. zo veel jaren volhouden.. IKEA komt en dan kunnen afhaken.. dat klopt gewoon niet

   • Maak het groen de leidse binnenstad zit niet te wachten op winkel centra als ikea of wat dan ook.
    De leegstand bewijst dat.
    Boven dien is er al een overdosis aan verkeer rond Leiderdorp.
    Mensen moeten minder op internet kopen en weer eens gewoon een winkel bezoeken.
    Anders heeft de middenstand geen bestaans recht meer over enkele jaren.

 1. Allert Goossens

  De laatste flater uit t vermaarde W4 project van Molkenboer, wat Leiderdorp zeker 50 miljoen Euro kostte. Gelukkig waren er energiemiljoenen om in het gat te storten. De Leiderdorpse politiek zwijgt er collectief over want even collectie gedwaald indertijd.

 2. Maak er een stuk natuurterrein van! Stop de ‘verdozing’in het Groene Hart! Monsterlijke lelijkheid moeten wij weren.

 3. Zet er een van de val neer. Genoeg toeristen en dicht bij Schiphol. De tesla lader staat er ook al

 4. Misschien kan Ikea een positieve invulling geven aan de diverse binnensteden door de voormalige V&D panden als ikea winkel in te richten. Zij willen zich toch graag richten op de binnenstad? En dat terrein bij de snelweg? Nog meer bedrijfspanden die leeg komen te staan? De woonmall ziet er ook niet erg bevolkt uit? Daar zie ik het nut niet van in. Laat voorlopig de schaapjes daar maar grazen.. Tot er een beter plan ligt.

 5. De woningboulevard heeft al weinig leven meer. Vermoei de burgers niet met eco praatjes die de lasten niet omlaag brengen. Ga eens praten met de rand gemeentes bv Leiden en werk samen om bv een industrie terrein te ontwikkelen waardoor er oa in Leiden meer ruimte vrijkomt voor sloop van verouderde bedrijfspanden waar dan weer woningen gebouwd kunnen worden. (denk bv aan lammerschans/ rozenveldlaan) sla de handen in!

 6. Destijds zagen wij – Milieudefensie Leiderdorp – dit al aankomen. Weet men nog dat hier een prachtig stuk bos stond???? Nu staan er een tiental slachtkoeien op het brakgrond te grazen ( alhoewel, al het gras is bijna op).
  We blijven volgen welke bedrijven er zoal komen, hoewel dit natuurlijk absurd is, gezien de enorme leegstand van bedrijven langs vele rijkswegen en dus ook in Leiderdorp.

 7. Peter van Leeuwen op

  Mijn voorstel zou zijn om er ‘n stuk bos van te maken. Trek de Bloemerd door naar dit deel en zorg ervoor dat ‘t met fiets en lopend goed bereikbaar is. Door groen aan te planten compenseren we de vervuiling door de verbrede A4. In ieder geval GEEN kantoren! Staat al voldoende leeg! En ‘n Lidl wordt al gebouwd. Verder vind ik de gedane suggestie om het leeggekomen Hudson’s Bay pand gedeeltelijk te gebruiken voor ‘n city vestiging van IKEA.

 8. Peter van Leeuwen op

  (Laatste zin is in bovenstaande post gedeeltelijk weggevallen)

  …. een hele goede gedachte!

  IKEA zegt zich druk te maken om de natuur, het milieu…… kunnen ze er niet een Ingvar Kamprad* park van maken? (*De vorig jaar overleden oprichter)

 9. Leiden moet Leiderdorp annexeren. Dan komt het goed, want Leidenaars weten wat goed is. Een loempiarestaurant voor automobilisten.

 10. Men zou bestaande bedrijven van bijvoorbeeld de touwbaan of waardeiland hier heen kunnen verhuizen.
  Dat levert dan weer ruimte voor woningbouw op de oude locaties.
  Ook gunstig voor de bedrijven: betere bereikbaarheid en een mooie zichtlocatie langs de A4.

 11. Goh en daarom moesten pannenkoekenboerderij en woonwagenparkje toen moet spoed verhuizen. Toen woonde ik nog daar en oh wat een ophef want moest plaatst gemaakt worden voor IKEA….stelletje lulllullos daar op gemeentehuis!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline