Op 4 april werd de Duikerbrug halsoverkop afgesloten voor alle verkeer. Binnenkort mogen voetgangers en fietsers er weer overheen. (Foto: Bob van Kooten).

Bruggetje Dorpsstraat Oegstgeest mogelijk nog jaren dicht voor autoverkeer

De Duikerbrug in Oegstgeest, die het oude deel van de Dorpsstraat met de Haarlemmerstraatweg verbindt, blijft mogelijk nog jaren gesloten. Dat is de conclusie van een nader specialistisch onderzoek naar de technische staat van het bruggetje. Die is zo slecht, dat het trillingen van autoverkeer niet meer kan verdragen. Met enige aanpassingen kunnen fietsers en voetgangers binnenkort wel weer gebruikmaken van de brug.

Op 4 april werd de Duikerbrug halsoverkop afgesloten nadat uit een periodiek onderzoek bleek dat de brug in zeer slechte staat verkeert. Door de brug lopen hoofdleidingen en -kabels, waardoor de gemeente Oegstgeest geen risico nam en het einde van de oude Dorpsstraat direct afsloot. Een gespecialiseerd bureau heeft nu gekeken of deze afsluiting terecht was en is tot de conclusie gekomen dat het gevaar inderdaad reëel is.

Water- en gasleidingen
“Wij hadden het graag anders gezien, maar de brug blijft gesloten voor auto’s en vrachtverkeer totdat de brug vervangen is. We moeten rekening houden met het feit dat dit wel geruime tijd, mogelijkerwijs enkele jaren, zou kunnen duren”, aldus de gemeente Oegstgeest vandaag in een brief aan bewoners. Om de brug te kunnen vervangen, moeten namelijk ook de water- en gasleidingen worden vervangen. “Dit zijn leidingen die niet zomaar uitgezet kunnen worden omdat er dan hele gebieden zonder gas of elektriciteit komen te zitten. Pas als kabels en leidingen door de nutsbedrijven zijn omgelegd, kunnen we brugdelen vervangen.”

Voor fietsers en voetgangers gaat de brug binnenkort wel weer open. Dat verkeer veroorzaakt minder trillingen en kan daardoor veilig gebruikmaken van de duiker. Daarvoor moet de brug wel eerst nog worden verstevigd en komen er extra sensoren om de situatie in de gaten te houden. “Om die reden kunnen we nog niet precies aangeven wanneer de openstelling zal ingaan. Zodra dit duidelijk is, zullen we dit via de website van de gemeente bekendmaken”, aldus de gemeente.

Afsluiting was wens van bewoners
Een groep bewoners van het oude deel van de Dorpsstraat had lange tijd niet durven dromen over een brief zoals die vandaag in de bus viel. Zij maken zich al langere tijd hard voor afsluiting van hun straat omdat ze last hebben van hard rijdend autoverkeer in de nauwe straat. De bewoners vrezen dat die overlast alleen maar zal toenemen als aan de overkant van de Haarlemmertrekvaart binnenkort bedrijventerrein De Boeg haar deuren opent. Daar komen dan onder andere een tuincentrum en bouwmarkt.

In de Oegstgeester gemeenteraad werd de afgelopen tijd meermaals gesproken over maatregelen om verkeersproblemen rond de Dorpsstraat op te lossen. Deze week maakte VVD’er Marcus Rolloos nog van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor afsluiting van de Dorpsstraat. “Nu kunnen we goed zien wat dat voor gevolgen heeft voor de verkeerscirculatie in het dorp”, zegt hij in een vlog. “Volgens mij valt het mee. Ik heb nog geen klachten gehoord en ook nog geen files gezien bij de Eysingabrug bijvoorbeeld.”

Kostenbesparing
Volgens Rolloos is vervanging van de brug dan ook niet meer nodig, zolang de brug afgesloten blijft voor autoverkeer en alleen de brandweer er incidenteel gebruik van hoeft te maken in het geval van een noodsituatie. “Zelfs een brug die daarvoor niet bedoeld is, kan ééns per jaar heel goed een zware brandweerauto verdragen”, reageert het raadslid op het argument dat afsluiting van de straat de veiligheid van het dorp in gevaar zou brengen. Met een blijvende afsluiting voor auto’s zou de gemeente Oegstgeest mogelijk flink wat geld kunnen besparen, aangezien een vervanging van de brug naar schatting minimaal 900.000 euro gaat kosten.

Over een eventuele vervanging van de brug zal de komende tijd nog uitgebreid worden gesproken. Tot die tijd moeten auto’s omrijden via de Almondeweg en is het voor bootjes niet mogelijk om onder de brug door te varen. “Omdat we maatregelen moeten treffen die de verdere achteruitgang van de constructie moeten verhinderen, verwachten we dat het doorvaren nadien niet meer mogelijk is”, schrijft de gemeente aan bewoners. “Voor bootbezitters aan de Pastoorswateringen kijken we nog uit naar passende oplossingen omdat de situatie mogelijkerwijs meerdere vaarseizoenen zal gelden.”

Advertentie

Oegstgeest Politiek Dorpsstraat Oegstgeest Duikerbrug Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×