(Foto's: Chris de Waard).

Ontwerp Ankerpark met beeldentuin goed ontvangen

Veel positieve geluiden maandagavond in het Ankerpark.In het verborgen stuk singelpark tussen de Zijlpoort en de Meelfabriek presenteerde de gemeente Leiden het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het park dat met de komst van de singelparkbruggen veel beter wordt ontsloten en dan echt deel gaat uitmaken van de doorlopende singelparkroute.

Chris de Waard sprak achtereenvolgens met projectleider Maarten van Oostrom, architect Fons Verheijen, stadscurator Thomas Berghuis, eigenaar Emanuel Verhagen van het schip ‘De Sneeuwwitje’ en met Piet Breebaart van de Vrienden van het Singelpark.

Frans de Wit
Onderdeel van de herinrichting is het ophogen van de wal aan de kant van het water van de Zijlsingel. “Zodat het idee van een oude stadswal nog meer wordt versterkt,” vertelt projectleider Maarten van Oostrom. Ook komt er een beeldentuin met werken van de vermaarde Leidse beeldhouwer Frans de Wit. Architect Fons Verheijen loopt al enkele jaren met dat plan rond en het ziet er naar uit dat het gerealiseerd wordt op de plek waar vroeger de Grofsmederij stond. Bij ‘de grof’ werd gewerkt met precies het materiaal waarmee De Wit zijn beelden maakte,” zegt Verheijen terwijl hij de ene na de andere foto laat zien van De Wit’s kunstwerken. In Leiden zijn de roestende zuilen langs de Plesmanlaan bij Naturalis hert bekendste werk van de in 2004 overleden beeldhouwer.

Sneeuwwitje
Ook het door De Wit gebouwde schip ‘Sneeuwwitje‘ krijgt een plek aan het Ankerpark en gaat dienst doen als trouwlocatie en bruidssuite. Omwonenden hoeven niet bang te zijn voor luidruchtige huwelijksfeesten want die worden niet in het park gegeven. De Sneeuwwitje lag decennia aan het Utrechtse Jaagpad en deed daar dienst als woonschip. Na een zwerftocht door Leiden, waarbij het de toenmalige eigenaar Sjaak Veringa niet lukte om zijn plannen met het schip te realiseren, hij wilde er een atelierschip annex éénkamerhotel van maken, maar liep vast in de gemeentelijke papiermolens, ging het schip in de verkoop.

“Als zevenjarig jongetje vond ik die boot al erg leuk,” blijkt de huidige eigenaar Emanuel Verhagen uit Markelo terug. In 20154 kocht hij het schip, voer ermee naar zijn woonplaats Markelo en begon een een vele jaren durende restauratie die nu bijna is afgerond. “Frans de Wit bouwde de vrachtschip om tot woonboot en atelier toen hij 23 jaar oud was”, vertelt Verhagen terwijl hij op zijn telefoon de ene na de andere foto laat zien van het restauratieproces.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij sneeuwwitje


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×