Ontwerp Ankerpark met beeldentuin goed ontvangen

4

Veel positieve geluiden maandagavond in het Ankerpark.In het verborgen stuk singelpark tussen de Zijlpoort en de Meelfabriek presenteerde de gemeente Leiden het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het park dat met de komst van de singelparkbruggen veel beter wordt ontsloten en dan echt deel gaat uitmaken van de doorlopende singelparkroute.

Chris de Waard sprak achtereenvolgens met projectleider Maarten van Oostrom, architect Fons Verheijen, stadscurator Thomas Berghuis, eigenaar Emanuel Verhagen van het schip ‘De Sneeuwwitje’ en met Piet Breebaart van de Vrienden van het Singelpark.

Deze diashow vereist JavaScript.

Frans de Wit
Onderdeel van de herinrichting is het ophogen van de wal aan de kant van het water van de Zijlsingel. “Zodat het idee van een oude stadswal nog meer wordt versterkt,” vertelt projectleider Maarten van Oostrom. Ook komt er een beeldentuin met werken van de vermaarde Leidse beeldhouwer Frans de Wit. Architect Fons Verheijen loopt al enkele jaren met dat plan rond en het ziet er naar uit dat het gerealiseerd wordt op de plek waar vroeger de Grofsmederij stond. Bij ‘de grof’ werd gewerkt met precies het materiaal waarmee De Wit zijn beelden maakte,” zegt Verheijen terwijl hij de ene na de andere foto laat zien van De Wit’s kunstwerken. In Leiden zijn de roestende zuilen langs de Plesmanlaan bij Naturalis hert bekendste werk van de in 2004 overleden beeldhouwer.

Sneeuwwitje
Ook het door De Wit gebouwde schip ‘Sneeuwwitje‘ krijgt een plek aan het Ankerpark en gaat dienst doen als trouwlocatie en bruidssuite. Omwonenden hoeven niet bang te zijn voor luidruchtige huwelijksfeesten want die worden niet in het park gegeven. De Sneeuwwitje lag decennia aan het Utrechtse Jaagpad en deed daar dienst als woonschip. Na een zwerftocht door Leiden, waarbij het de toenmalige eigenaar Sjaak Veringa niet lukte om zijn plannen met het schip te realiseren, hij wilde er een atelierschip annex éénkamerhotel van maken, maar liep vast in de gemeentelijke papiermolens, ging het schip in de verkoop.

“Als zevenjarig jongetje vond ik die boot al erg leuk,” blijkt de huidige eigenaar Emanuel Verhagen uit Markelo terug. In 20154 kocht hij het schip, voer ermee naar zijn woonplaats Markelo en begon een een vele jaren durende restauratie die nu bijna is afgerond. “Frans de Wit bouwde de vrachtschip om tot woonboot en atelier toen hij 23 jaar oud was”, vertelt Verhagen terwijl hij op zijn telefoon de ene na de andere foto laat zien van het restauratieproces.

Delen

4 reacties

  1. Nou niet helemaal. De buurt is blij met het behoud van vrijwel alle bomen en nieuwe aanplant voor zieke bomen. En heel blij dat de heuvel behouden blijft.
    Maar met de beeldentuin zijn we niet zo blij, we zouden liever zien dat ze over een aantal singelparken verspreid zouden worden. Helemaal niet blij zijn we met het grote “kunstwerk” dat Oegstgeest aan leiden cadeau heeft gedaan en ook in het kleine park geplaatst zou moeten worden.
    Teveel Frans de Wit. Dit is ons Ankerpark!

  2. Al met al knapt het Ankerpark er flink van op, dit plan is veel beter dan het eerdere plan met exotische aanplant. Ik denk dat het groen en de werken van Frans de Wit een mooie eenheid gaan vormen. En het Ankerpark is van Leiden, Inge.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline