Een impressie van hoe het nieuwe sportcentrum eruit gaat zien. (Afbeeldingen: PR).

Universiteit Leiden ontwerpt nieuw sport- en tentamencentrum in Bio Science Park

De Universiteit Leiden start deze maand met het ontwerpen van een nieuw Universitair Sportcentrum (USC). Het nieuwe gebouw, dat ook geschikt wordt gemaakt voor het afnemen van tentamens, wordt naast het huidige USC aan de rand van het Bio Science Park gebouwd. Als de nieuwbouw naar verwachting in 2022 gereed is, wordt het oude sportcentrum gesloopt om plaats te maken voor de bouw van woningen.

De universiteit heeft architect Atelier Pro uit Den Haag gekozen als ontwerper voor het nieuwe centrum. Een belangrijke eis daarbij is dat het een duurzaam gebouw wordt waar ook tentamens in kunnen worden afgenomen. Ook komen er in ieder geval een klimwand, andere nieuwe sportfaciliteiten zoals squashruimten en een sauna. Het nieuwe sport- en tentamencentrum grenst aan het entreegebied aan de zuidzijde van het Leiden Bio Science Park (langs de Plesmanlaan) en krijgt haar ingang aan het nog te ontwikkelen Campusplein.

Nooit meer slopen
Tijdens de bouw wordt gewerkt volgens het BREEAM-NL Excellent keurmerk, waarvoor rekening moet worden gehouden met energieverbruik, gezondheid en afvalproductie. Ook wordt het nieuwe sportcentrum een circulair gebouw, laat de universiteit weten. “Vanaf het begin af aan wordt erover nagedacht hoe het gebouw aan het einde van zijn levenscyclus weer uit elkaar gehaald kan worden om de onderdelen te hergebruiken of terug te geven aan de natuur.” Op die manier zou er bij een toekomstige sloop van het gebouw niets te hoeven worden vernietigd of gesloopt. Adviesbureau Copper8 is bij het ontwerp betrokken om dat mogelijk te maken.

Campusplein
Het nieuwe sportcomplex is onderdeel van een groter project waarbinnen de universiteit een centrale ontmoetingsplek wil creëren in het Bio Science Park. Die plek gaat de naam Campusplein krijgen en heeft als doel om studenten, docenten en bedrijven uit de omgeving met elkaar te verbinden. “Een grote waterpartij met zitplekken maakt het plein extra aantrekkelijk voor ontspanning en ontmoeting. Het Campusplein is daarnaast ook geschikt voor grote evenementen”, aldus de universiteit afgelopen voorjaar bij de presentatie van de plannen. Het plein komt aan de noordkant van de Einsteinweg en de aanleg is naar verwachting halverwege 2021 gereed. Het nieuwe sportcentrum opent naar verwachting in 2022 haar deuren.

De plek van het nieuwe Campusplein in het Bio Science Park.

Duurzaamheid Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×