Wegwerpplasticvrije viering Leidens Ontzet op de tocht

10

De horeca in het centrum van Leiden dreigt tijdens de komende viering van Leidens Ontzet ernstig in de problemen te komen door een tekort aan statiegeldbekers. De gemeente besloot eerder dat met ingang van Leidens Ontzet geen wegwerpplastic meer gebruikt mag worden, maar uitsluitend hardplastic ecobekers die weer worden ingeleverd voor een euro statiegeld.

Chris de Waard sprak wethouder Yvonne van Delft over het dreigende tekort aan ecoglazen.

Om de horeca-ondernemers in dit eerste jaar tegemoet te komen draagt de gemeente Leiden een flink deel van de extra kosten. Ook Heineken en de provincie Zuid-Holland betalen mee aan de enorme voorraad statiegeldbekers die de Leidse horeca de komende dagen nodig heeft, maar er is een probleem met de levering van de glazen. Verschillende café’s hebben door problemen bij leverancier Cupking veel minder glazen geleverd gekregen dan ze hadden besteld.

De Café Vereniging Leiden heeft inmiddels wel excuses gekregen van de leverancier gekregen, maar of de ontbrekende ecoglazen alsnog geleverd worden, is vooralsnog onduidelijk. “Morgen komt er waarschijnlijk een nalevering, maar of de beloofde aantallen worden geleverd is niet duidelijk en kan niet worden toegezegd,” laat een van de café-eigenaren weten.

De gemeente Leiden geeft toe dat er problemen zijn met het leveren van de glazen. “We werken er volop aan om te zorgen dat de glazen op tijd bij de horeca zijn. Voor de zekerheid worden er twee spoelmachines in de stad geplaatst.”

Delen

10 reacties

  1. Zo voorspelbaar! Dagen rijden vrachtwagens af en aan om van grote delen van de grachten een podium te maken. Electra wordt aangelegd. Het van der Werf hangt vol met lampjes. Groener kan het niet haha. Groter, groots! Schitterend hoe vele horeca ondernemers zich inzetten en samenwerken om er een mooi festival van te maken maar de gemeente Leiden kan niet regelen dat er op tijd genoeg eco glazen zijn. Dan ga je af.

  2. Aletta van 't hoog op

    Mij lijkt dit aan de leverancier te liggen die zijn levering niet waar kan maken.

  3. Wat mij opviel is dat de barmensen helemaal niet stonden te trappelen om het statiegeld terug te geven. Sterker nog, ik en anderen kregen het gewoon niet terug. Waardoor het overkomt als een ordinaire verhoging van de tarieven..
    De bekers werden gewoon op de bar gezet als mensen weggingen, het is dus helaas weer de zoveelste (verkapte) tariefsverhoging.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline