Onrust onder Leidse kroegbazen over levering statiegeldbekers groeit

70

Er heerst grote verwarring onder Leidse horeca-ondernemers die over enkele uren moeten beginnen met het tappen uit hardplastic ecoglazen. De leverancier van de statiegeldbekers was er vanmorgen nog niet in geslaagd om de bestelde 550.000 ecoglazen te leveren en of dat alsnog lukt is de vraag. Ondertussen hebben veel cafés als back-up enorme hoeveelheden plastic wegwerpglazen besteld.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over de nalevering van extra ecoglazen. In totaal zijn er veel minder dan de bestelde 550.000, maar doordat ze vannacht worden gespoeld gaat de gemeente er vanuit dat er voldoende capaciteit is.

“We hebben gisteren maar een kwart van alle ecoglazen geleverd gekregen en vandaag komt daar nog een kwart bij is ons beloofd,” zegt Mels Hartman van de Horeca Groep Leiden waar onder andere City Hall en Stadscafé Van der Werff toe behoren. “Dat is dus de helft van wat we besteld hadden, maar omdat er mobiele glaswasstraten worden neergezet, kan alles vannacht worden gespoeld en zou het goed moeten komen.”

Chris de Waard in gesprek met Mels Hartman van de horecagroep Leiden over de nalevering van ecoglazen.

De gemeente Leiden wil nog niet reageren. “We komen straks met een statement,” zo laat een woordvoerder van wethouder Van Delft weten. Het wachten is op een vrachtwagen met ecoglazen die rond 12.30 uur bij het Stadhuisplein moet aankomen. Hoeveel statiegeldbekers erin zitten lijkt niemand te weten.

Chris de Waard in gesprek met een van de opbouwers die veel meer werk hebben met het bouwen van barren, omdat tapwagens niet gebruikt kunnen worden in combinatie met ecoglazen.

Aan de Stille Rijn is ondertussen een soort crisiscentrum ingericht. Daar worden alle ecoglazen verzameld die Leiden weet te bemachtigen en van daaruit rijden vrachtwagentjes het centrum in om ze uit te leveren. De aantallen daar lijken echter bij lange na niet in de buurt te komen van de  honderdduizenden bekers nodig zijn.

Fractievoorzitter Dorien Verbree van de VVD Leiden is niet te spreken over de hele gang van zaken: “Schandalig. De ecoglazen zijn er met grote haast doorheen geduwd, ondanks meerdere malen verzoek van VVD en CDA om de invoering meer tijd te gunnen. En de gemeente heeft het niet op orde. De Leidse horeca heeft het op 2 oktober druk zat met van alles regelen en moet niet ondertussen de faalacties van de gemeente hoeven oplossen.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

70 reacties

  • Marco Schaafstra op

   Ben benieuwd hoe dat gaat krijgen we beker terroristen, die van dat statiegeld er een inkomstenbron van gaan maken. Als ik 10 bekers in lever krijg ik toch 10 euro.

 1. Triest om vlak voor een groot feest waar iedereen naar uitkijkt zoveel stress te creëeren. Geef je fout toe en ga dit niet oplossen met spoelwagens. Nog meer werk voor de horeca ondernemen om vannacht de glazen daar naar toe te brengen .

 2. Een crisis centrum ingericht dat is wel een primeur tijdens Leiden Ontzet! Dan nog de arrogantie hebben om te wachten met een statement naar buiten brengen….. dit is ons gemeente bestuur.

  • Marco Schaafstra op

   Ben benieuwd hoe dat gaat krijgen we beker terroristen, die van dat statiegeld er een inkomstenbron van gaan maken. Als ik 10 bekers in lever krijg ik toch 10 euro.

 3. Geen last van hoor, ik neem gewoon blikjes mee en/of koop ze in de stad. Goedkoper en makkelijker.

 4. Je kunt blijkbaar niet van die horecalui verwachten dat ze geheel vrijwillig milieuvriendelijker ondernemen en op tijd zorgen voor een wat duurzamere vervanging van de wegwerptroep waarin ze gewend waren bier met royale schuimkraag te tappen.
  Overigens hoeven faillissementen van horecaffers geen verlies voor Leiden te zijn. Er zijn namelijk te veel slechte eet- en drinkgelegenheden in de stad.

  • Gerad Zuilen op

   Het is de gemeente Leiden die zou zorgen voor de glazen, dus kraam geen onzin uit!!

  • De gemeente kwam op het allelaatste moment met deze aanpassing, horeca ging hier in mee odanks diverse bezwaren o.a. het eventueel niet op tijd hebben van de glazen. Gemeente zou de glazen regelen…………………. en dan nog de schuld bij de horeca leggen?

   • De fout ligt bij de leverancier, niet bij de gemeente. De gemeente heeft een groot deel van de kosten op zich genomen, maar de uitbaters hebben zelf de bekers besteld. Alleen de leverancier heeft een fout gemaakt en heeft veel te weinig geleverd. Daar kan de gemeente niet veel aan doen. De leverancier heeft zijn excuses aangeboden, maar heeft vooralsnog niet geleverd.

 5. Erg professioneel komt dit allemaal niet over. Ik begrijp dat er intussen een vrachtwagen onderweg is met de ontbrekende 10%.
  Laten we het maar houden op enige kinderziekten in de invoering van deze statiegeld bekers.

   • Een Leids burger op

    Misschien moet je het betreffende citaat nog even geven ROP, want goed begrijpend lezen is voor veel reaguurders blijkbaar te moeilijk: ¨Verschillende café’s hebben door problemen bij leverancier Cupking veel minder glazen geleverd gekregen dan ze hadden besteld. De Café Vereniging Leiden heeft inmiddels wel excuses gekregen van de leverancier gekregen, maar of de ontbrekende ecoglazen alsnog geleverd worden, is vooralsnog onduidelijk. Morgen komt er waarschijnlijk een nalevering, maar of de beloofde aantallen worden geleverd is niet duidelijk en kan niet worden toegezegd, laat een van de café-eigenaren weten.¨

 6. Waar gaat 3 oktober in feite over?
  De eco-glazen, de kermis, het weer of het feit dat op die dag wordt de verjaardag van het Beleg van Leiden in 1573-74 gevierd en vooral de daarop volgende bevrijding van de Spanjaarden?
  Zegt u het maar!

  • Een Leids burger op

   Of over de optocht en een ambtsketenverliezende pedopamperaar ?
   Ach, it´s all in the game….

  • Hoi John, daar heb jij geen last van. biertje krijgen, daar zal je last van krijgen.

 7. Al het blik en flesjes die op straat liggen bij de Wethoudster inleveren dan gaat zij het recyclen!
  Wat een mislukking nog nooit zoveel vertrapte blikjes gezien!

  • Inderdaad Hans. Om nog niet te spreken van alle blikjes en flesjes die bij de bomen gedumpt zijn

 8. Het was gelukkig allemaal goed gegaan. wat een succes die plastic bekertjes en in tegenstelling tot vorig jaar geen 10 cm plastic bekertjes op sommige plaatsen.

 9. Die Eco bekers zijn super en drinken super! In de nacht van Ontdekkingen werden ze ook gebruikt! Ik heb er nog 4 extra gescoord….. vier euries

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline