(Foto's: Chris de Waard).

Onrust onder Leidse kroegbazen over levering statiegeldbekers groeit

Er heerst grote verwarring onder Leidse horeca-ondernemers die over enkele uren moeten beginnen met het tappen uit hardplastic ecoglazen. De leverancier van de statiegeldbekers was er vanmorgen nog niet in geslaagd om de bestelde 550.000 ecoglazen te leveren en of dat alsnog lukt is de vraag. Ondertussen hebben veel cafés als back-up enorme hoeveelheden plastic wegwerpglazen besteld.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over de nalevering van extra ecoglazen. In totaal zijn er veel minder dan de bestelde 550.000, maar doordat ze vannacht worden gespoeld gaat de gemeente er vanuit dat er voldoende capaciteit is.

“We hebben gisteren maar een kwart van alle ecoglazen geleverd gekregen en vandaag komt daar nog een kwart bij is ons beloofd,” zegt Mels Hartman van de Horeca Groep Leiden waar onder andere City Hall en Stadscafé Van der Werff toe behoren. “Dat is dus de helft van wat we besteld hadden, maar omdat er mobiele glaswasstraten worden neergezet, kan alles vannacht worden gespoeld en zou het goed moeten komen.”

Chris de Waard in gesprek met Mels Hartman van de horecagroep Leiden over de nalevering van ecoglazen.

De gemeente Leiden wil nog niet reageren. “We komen straks met een statement,” zo laat een woordvoerder van wethouder Van Delft weten. Het wachten is op een vrachtwagen met ecoglazen die rond 12.30 uur bij het Stadhuisplein moet aankomen. Hoeveel statiegeldbekers erin zitten lijkt niemand te weten.

Chris de Waard in gesprek met een van de opbouwers die veel meer werk hebben met het bouwen van barren, omdat tapwagens niet gebruikt kunnen worden in combinatie met ecoglazen.

Aan de Stille Rijn is ondertussen een soort crisiscentrum ingericht. Daar worden alle ecoglazen verzameld die Leiden weet te bemachtigen en van daaruit rijden vrachtwagentjes het centrum in om ze uit te leveren. De aantallen daar lijken echter bij lange na niet in de buurt te komen van de  honderdduizenden bekers nodig zijn.

Fractievoorzitter Dorien Verbree van de VVD Leiden is niet te spreken over de hele gang van zaken: “Schandalig. De ecoglazen zijn er met grote haast doorheen geduwd, ondanks meerdere malen verzoek van VVD en CDA om de invoering meer tijd te gunnen. En de gemeente heeft het niet op orde. De Leidse horeca heeft het op 2 oktober druk zat met van alles regelen en moet niet ondertussen de faalacties van de gemeente hoeven oplossen.”

Economie Leiden Politiek Ecoglazen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×