Debatavond over Leidse media in Burgerzaal stadhuis

De Historische Vereniging Oud Leiden organiseert vanavond samen met de gemeente Leiden een debat over verleden, heden en toekomst van de media in Leiden. Daarbij gaan wethouder Marleen Damen, hoogleraar Journalistiek en nieuwe media Leiden Jaap de Jong, hoofdredacteur Teuntje van Delft van Uitgeverij Verhagen, hoofdredacteur Hugo Schneider van de Holland Media Combinatie) en Reanne van Kleef van Sleutelstad met elkaar in discussie aan de hand van enkele stellingen.

Het laatste grote mediadebat in Leiden vond alweer negen jaar geleden plaats. Toen vanwege het 150-jarig bestaan van het Leidsch Dagblad (linkje).

Het debat wordt geleid door Ton van Brussel die in het verleden onder meer hoofdredacteur was van het Leidsch Dagblad, adjunct-hoofdredacteur van het NOS Radionieuws en programmadirecteur bij de VARA. Zijn laatste betrekking was directeur van debatcentrum de Rode Hoed in Amsterdam.

Universiteit adviseert miljoen steun voor Leidse journalistiek

Ook in de aanloop naar de oprichting van het Leids Mediafonds werd in Leiden stilgestaan bij de toekomst van de journalistiek.

Naast het debat wordt er tijdens de avond in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis ook een lezing gegeven door krantenman Jan Leune die in Leiden de laatste hoofdredacteur was van de in 1993 opgeheven Leidse Courant. Jaap Visser spreekt een column uit.

De Leidse pers 50 jaar geleden
De Leidse pers vijftig jaar geleden, toen nog vijf kranten dagelijks over de Sleutelstad schreven. Daarover vertelt Jan Leune in zijn lezing. Hij haalt herinneringen op aan het ‘onafhankelijke’ Leidsch Dagblad, de ‘rooms-katholieke’ Leidse Courant, de ‘protestants-christelijke’ Nieuwe Leidse Courant, de Leidse editie van de ‘liberale’ Haagse krant Het Vaderland en die van zijn ‘socialistische’ tegenhanger Het Vrije Volk. Leune vertelt onder meer over:

• de rol van de courantiers Sijthoff bij de opkomst en ondergang van de kranten in Leiden;
• krantenafdelingen in de schaduw van de redactie;
• de eerste vrouwen op de Leidse redactieburelen;
• journalisten die vrijwillig of gedwongen van krant wisselden;
• journalisten die uitgroeiden tot invloedrijke Bekende Nederlanders;
• een doofpotaffaire na een door een journalist aangestoken brand bij de Leidse Courant;
• nepnieuws;
• hoe hij een einde maakte aan een opzetje tussen gemeentebestuurders, andere politici en journalisten om Leiden op heimelijke wijze aan een zwembad te helpen;
• de betrekkelijkheid van primeurs;
• ‘links’ en ‘rechts’ in de pers;
• redactionele onvrede met hoofdredactioneel beleid bij Leidse Courant en Leidsch Dagblad;
• waarom vier krantentitels gedoemd waren opgeheven te worden en
• de hiaten in de archieven.

Leune onthult voorts hoeveel miljoenen guldens staatssubsidie Sijthoff Pers in de jaren tachtig kreeg voor het instandhouden van de Leidse Courant en Het Binnenhof en welk miljoenenbedrag HDC, de uitgever destijds van het Leidsch Dagblad, begin jaren negentig aan Sijthoff Pers betaalde voor de overname van de Leidse Courant en het weekblad de Leidse Post.

Tenslotte doet Leune een voorstel voor een formulewijziging van de enig overgebleven krant, het Leidsch Dagblad, die de abonnees en lezers meer recht doet dan thans en de uitgeverij (ofwel de Belgische eigenaren) in staat zal stellen deze krant bij wijze van spreken tot nog in lengte van jaren profijtelijk te continueren.

Jan Leune (72) is geboren en getogen in Leiden, gepokt en gemazeld in het krantenvak: redactioneel, commercieel, logistiek. ‘Krantenman’ Leune begon als 19-jarige als journalist bij de Leidse Courant, werkte daarna voor Het Vaderland en Het Binnenhof en was voorts algemeen coördinator van de Stichting Pers Unie (een redactioneel samenwerkingsverband van regionale kranten in Nederland en België). Hij sloot zijn journalistieke periode af als directeur-hoofdredacteur van Het Binnenhof en (kopblad) de Leidse Courant. Leune werd vervolgens dagbladmanager van Sijthoff Pers, uitgeverij van o.m. de Haagsche Courant. Bij Wegener tenslotte stond hij aan de wieg van een bezorgbedrijf voor alle Nederlandse dagbladen.

Locatie Stadhuis Leiden, Burgerzaal, ingang Breestraat. Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Leiden en is voor iedereen toegankelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×