Enorme olifant als nieuw kunstwerk op Lammermarkt

37

‘The Weeping Elephant’ is het nieuwe kunstwerk dat op de Lammermarkt in Leiden tentoongesteld wordt. De olifant is ruim vijf meter hoog en vanaf aanstaande vrijdag te bewonderen. Het enorme kunstwerk dat gemaakt is door Jantien Mook blijft ongeveer tien weken staan.

Eerder dit jaar maakte de kunstenares ‘Ode aan het varken‘. Hiermee wilde ze aandacht vragen voor de varkens in de vee-industrie.

 

Delen

37 reacties

 1. Esther de Ruiter

  Ohhh dus daar gaat al het geld naar toe, bezuinigen op de ouderen, miljoen tekort voor verbouwing gemeentehuis, maar we kunnen wel een enorm groot roestige olifant neer laten zetten 🤔🤔🤔bizar dit

  • Tja, het is moeilijk iets handen en voeten te geven.
   Want al voer je de wolven met de hand, ze blijven altijd naar het bos kijken.

  • Armoede in Leiden is niet belangrijk, onze stichting mocht een pand van de gemeente gebruiken om arme mensen te helpen, dit is nu terug gedraaid waardoor de stichting op straat kwam te staan en dus moest worden opgeheven omdat er nergens geld was te vinden om zelfstandig de huur te betalen. Nu strooit de gemeente met geld voor onzinnige dingen en laten veel gezinnen deze winter in de koude staan. Het pand staat nu leeg en ik vraag me af hoelang deze leeg blijft.

   • Eveline Hoeks op

    Ik ben vrijwilliger bij een stichting die zich inzet voor kinderen uit gezinnen met een smalle beurs, ook wij moeten onze ruimte zelf huren. Niet huilie huilie doen, als een organisatie de huur niet kan betalen dan is dat erg jammer, maar dit kun je niet zomaar bij de gemeente neerleggen anders is het einde zoek.
    Ben er wel mee eens dat dit kunstproject weggegooid geld is.

 2. Geweldig. Als ze de varken laten staan en er naast de olifant nog wat meer grote dieren neerzetten wordt het helemaal mooi.
  Goede besteding van het geld.

 3. Denken de kunstenaar en de gemeente nu echt dat het opstellen van een dergelijk kunstwerk iets bijdraagt aan dat wat ze er mee willen uitdragen?
  Leidenaars fronsen de wenkbrauwen, toeristen vinden het een leuk foto-object maar meer ook niet. Ja natuurlijk zijn er een klein aantal mensen waarbij de oogjes gaan glimmen en tranen, maar daar hoef je het niet voor te doen. Die weten het immers al en zijn er al mee bezig. Met al die duizenden euro’s wat dit project kost kun je veel nuttiger dingen doen om je doel te bereiken lijkt mij.

 4. Ritardo de Prie op

  Zo zijn er nog wel een paar dingen te noemen die geld kosten dat beter aan de minima besteed had kunnen worden; singelpark, djembe-cursussen, 3 oktoberoptocht, duivensportvereniging, primula’s in plantsoenen, monumentenzorg, huis van Sinterklaas. Het wordt alleen zo’n saaie boel als al het geld opgaat aan nuttig/functioneel. Misschien zijn er zelfs wel arme mensen die het een leuk kunstwerk vinden… Het kost de gemeente trouwens erg weinig tot niets, ik kan zo gauw geen bedragen vinden.

  • In callantsoog heeft de olifant gestaan, kosten € 6.000,-. Noem dat maar weinig,
   Daarbij zeg ik niet dat er niets meer mag gebeuren in Leiden, maar als je als stad krap zit in je begroting en moet bezuinigen, waarom dan nóg meer extra’s uitgeven aan zaken die niet de stad direct ten goede komen.
   Ik vind het een aardig ontwerp die olifant, maar nou ook weer geen € 600,- per week aardig.

   • Snap ik Yvette, ik dacht dat het varken wat er eerst stond van dezelfde kunstenaar volledig door diverse organisaties betaald was, had sterk het idee dat dat nu ook het geval is. Maar mijn voornaamste punt; er zijn mensen die het mooi vinden (en dat zijn meestal niet de mensen die hier reaguren). En cultuur hoort bij de stad, ook al zitten er weleens cultuuruitingen tussen waarvan je denkt: mwah… Dat denk ik ook geregeld.

Je bent nu offline