Martine de Bas werd beëdigd door burgemeester Laila Driessen. (Foto's: Sleutelstad / IJsbrand Terpstra).

Martine de Bas beëdigd als wethouder in Leiderdorp

Een maand na het besluit van Angelique Beekhuizen (Lokale Partij Leiderdorp) om op te stappen als wethouder in Leiderdorp, is Martine de Bas beëdigd als haar opvolger. Dat gebeurde vrijdagmiddag aan het einde van de bespreking van de begroting in de gemeenteraad. “Ik heb ontzettend veel zin om hier in Leiderdorp aan de slag te gaan”, aldus de kersverse wethouder.

De ervaren bestuurder was tot voor kort werkzaam bij de gemeente Culemborg, waar ze zich onder meer bezighield met verschillende onderdelen van het sociale domein. “Daar deed ik dat dan ten dienste van het bestuur, dat is een andere rol dan wethouder, maar uiteindelijk doe je het toch allemaal voor de inwoner en allemaal vanuit je eigen rol.” Naast voor de taken op zorggebied, wil De Bas zich ook hard maken voor het onderwijs. “Als je ergens moet beginnen, dan zijn het toch wel de kinderen”, zegt de nieuwe wethouder.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met de nieuwe wethouder Martine de Bas

Van buiten het dorp
De Bas woont in Gorinchem en is niet van plan om naar Leiderdorp te verhuizen. Dat is volgens de wet wel verplicht, maar voor die regel kan zonder veel moeite een uitzondering worden verleend. Dat er na Daan Binnendijk, die in Rijnsburg woont, nu nog een wethouder van buiten het dorp komt, leverde wel wat gefronste wenkbrauwen op. “De meerderheid van onze wethouders komt vanaf nu van buiten Leiderdorp”, constateerde VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen terecht. “Zeker voor een lokale partij is dat alsof je vanuit de Bourgogne komt, maar een Chileense fles wijn met schroefdop bij je hebt.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met LPL-raadslid Eric Filemon, die sinds vrijdag weer een wethouder heeft namens zijn partij

Fietsafspraak
D66 en GroenLinks maakten van de gelegenheid gebruik om een elektrisch vervoersmiddel aan te prijzen voor de dagelijkse reis naar Leiderdorp. Die opmerkingen hoorde de nieuwe wethouder met een glimlach aan. De komende tijd zal ze proberen om het dorp zo snel mogelijk beter te leren kennen en vertrouwd te raken in Leiderdorp. “Dat is een voorwaarde voor het goed functioneren van een wethouder”, zegt ze stellig. “De eerste fietsafspraak door het dorp staat al gepland voor maandag.”

Leiderdorp Politiek beekhuizen_opgestapt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×