Martine de Bas beëdigd als wethouder in Leiderdorp

5

Een maand na het besluit van Angelique Beekhuizen (Lokale Partij Leiderdorp) om op te stappen als wethouder in Leiderdorp, is Martine de Bas beëdigd als haar opvolger. Dat gebeurde vrijdagmiddag aan het einde van de bespreking van de begroting in de gemeenteraad. “Ik heb ontzettend veel zin om hier in Leiderdorp aan de slag te gaan”, aldus de kersverse wethouder.

De ervaren bestuurder was tot voor kort werkzaam bij de gemeente Culemborg, waar ze zich onder meer bezighield met verschillende onderdelen van het sociale domein. “Daar deed ik dat dan ten dienste van het bestuur, dat is een andere rol dan wethouder, maar uiteindelijk doe je het toch allemaal voor de inwoner en allemaal vanuit je eigen rol.” Naast voor de taken op zorggebied, wil De Bas zich ook hard maken voor het onderwijs. “Als je ergens moet beginnen, dan zijn het toch wel de kinderen”, zegt de nieuwe wethouder.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met de nieuwe wethouder Martine de Bas

Van buiten het dorp
De Bas woont in Gorinchem en is niet van plan om naar Leiderdorp te verhuizen. Dat is volgens de wet wel verplicht, maar voor die regel kan zonder veel moeite een uitzondering worden verleend. Dat er na Daan Binnendijk, die in Rijnsburg woont, nu nog een wethouder van buiten het dorp komt, leverde wel wat gefronste wenkbrauwen op. “De meerderheid van onze wethouders komt vanaf nu van buiten Leiderdorp”, constateerde VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen terecht. “Zeker voor een lokale partij is dat alsof je vanuit de Bourgogne komt, maar een Chileense fles wijn met schroefdop bij je hebt.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met LPL-raadslid Eric Filemon, die sinds vrijdag weer een wethouder heeft namens zijn partij

Fietsafspraak
D66 en GroenLinks maakten van de gelegenheid gebruik om een elektrisch vervoersmiddel aan te prijzen voor de dagelijkse reis naar Leiderdorp. Die opmerkingen hoorde de nieuwe wethouder met een glimlach aan. De komende tijd zal ze proberen om het dorp zo snel mogelijk beter te leren kennen en vertrouwd te raken in Leiderdorp. “Dat is een voorwaarde voor het goed functioneren van een wethouder”, zegt ze stellig. “De eerste fietsafspraak door het dorp staat al gepland voor maandag.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

5 reacties

 1. Allert Goossens

  Die Hoenen is een ontzettende zeur. Laat de VVD zich eens als een sterke fractie gaan profileren en laat de fravo zich bij uitstek daar eerst op gaat richten ipv continu de bijdehande praatjesmaker uithangen. Leiderdorp krijgt een wethouder met kwaliteiten. Dát is veel belangrijker dan dat hij of zij in t dorp woont. Holle retoriek maakt geen beleid, Bart.

 2. In tegenstelling tot ALLERT GOOSSENS (hier boven) vind ik dat BART HOENEN wel degelijk een punt heeft, dat hij ook nog eens humoristisch verwoordt.
  Kom daar eens om in politiek LEIDERDORP.
  Mevrouw DE BAS – een kleurrijke politica: ex-D66-raadslid Oud-Beijerland, voormalig kandidaat voor de Provinciale Staten voor de partij Code Oranje, die de samenwerking met inwoners centraal stelt…waar heb ik dat meer gehoord?) blijft in GORINCHEM wonen. GORINCHEM – LEIDERDORP = plm. 90 km., met een beetje geluk één uur rijden. Dat betekent 2 uur reistijd per dag.
  Kan en zal MARTINE de BAS net zo overal aanwezig en bevlogen zijn als de door de LPL afgeserveerde voorganger ANGELIQUE BEEKHUIZEN?
  Ik verwelkom MARTINE de BAS van harte.
  Welke portefeuille zij krijgt is nog niet bekend, als ik ERIC FILEMON bij afwezigheid van HUGO LANGENBERG (Beterschap gewenst), het gezicht van de LPL, goed beluisterd heb. Dat wordt afwachten dus. Dat LEIDERDORP in zijn handjes van knijpen met de nieuwe wethouder mogen wij van ALLERT GOOSSENS gerust aannemen.

  • Vreemd. Je geeft je stem – zeg gerust je vertrouwen -aan iemand uit het dorp om zo de politiek dicht bij je te hebben. Nu wordt ieman uit Culemborg aangesteld die het dorp uit dossiers gaat leren kennen.
   Verder zie ik afscheidsrecepties, welkomstborrels….naast wachtgeld kost het ons ook nog geld om iemand uit te zwaaien en een ander te verwelkomen.
   Slechte beurt van een lokale partij waar ik blijkbaar mijn stem aan heb vergooid.

 3. Hallo RUUD TROMP, wie weet kan – wanneer hij hersteld is – HUGO LANGENBERG
  een reactie op jouw bericht geven. Of, zoveel eerder door ERIC FILEMON.
  Jij stipt namelijk als LPL-stemmer een belangrijk punt aan, en mag dus van jouw partij
  die de politiek bij de burger zegt te brengen, wel iets horen.

 4. Allert Goossens op

  @Mentink. Inderdaad. Hoenen heeft nogal eens zijn grappenpyjama aan. Serieus heb ik hem op nog niets waardevols weten te betrappen. Gaat erg weinig van de huidige VVD uit, die een klap achteruit lijken te hebben gemaakt als kennisfractie van weleer. Hoenen heeft voldoende aan zijn eigen fractie te schaven en zou zich eens wat meer genuanceerd moeten presenteren ipv steeds dat retorische grappenmakertje. Dit spijkers op laag water zoeken over de komaf van een wethouder vind ik echt de kneuterigheid van lokale politiek. De essentie van bestuursleden is hun kwaliteit, niet de kleur, smaak of woonplaats. Dat is wat anders voor burgemeester en raad.

  @Ruud Tromp. Bepaal uw oordeel op de kwaliteit van de nieuwe wethouder ipv dat tamelijk kansloze gezever over afscheidsrecepties, borrels en wachtgeld. Wachtgeld is allang geen grootse regeling meer, maar waar de burger vooral recht op heeft is kwaliteit van bestuur. Wanneer een fractie zelf besluit dat het met de zittende eigen wethouder een vertrouwensbreuk heeft is het normaal dat er naar vervanging wordt gezocht. Het CDA overkwam het eerder. Dat zijn zaken die kúnnen gebeuren. Zo op afstand zonder dwars te worden gezeten door al te veel kennis en inzicht dan concluderen dat je stem is vergooid vind ik tamelijk grotesk. Kiezers die dat zeggen snappen kennelijk niet dat het om kwaliteit van beleid gaat in plaats van cosmetische poespas als waar een wethouder vandaan komt. Wees blij dat een kleine gemeente als Leiderdorp mooie bestuurskracht heeft en nog niet opgeslokt wordt door verkwistend Leiden! Althans, de VVD van meneer Hoenen wil niets liever dan aansluiten bij de buren. LPL staat terecht voor de kracht van een zelfstandig Leiderdorp. Nu u weer, Cees Tromp!

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline