Alle ontvangers van de jeugdlintjes 2019 met de juryleden. (Foto's: Emile van Aelst).

Leiden geeft jongeren een lintje voor alledaagse heldendaden

Voor de negende keer zette de gemeente Leiden jongeren in de schijnwerpers die iets aardigs doen voor anderen in de samenleving. Kleine heldendaden zou je kunnen zeggen. Zoals Melanie Roest die al vijf jaar lang elke week op bezoek gaat bij Chris, een man van zestig jaar die in een zorginstelling zit en uitkijkt naar haar bezoekjes of een groepje jongeren dat voor Stichting Thuis op Straat andere kinderen op sleeptouw neemt bij het buitenspelen. Wethouder Marleen Damen mocht er gisteren maar liefst vijftien uitdelen.

“Het is geen wedstrijd,” zegt wethouder Damen na afloop van de uitreiking. “De jury kon niet kiezen, dat is elk jaar het geval en dus hebben we alle genomineerden een lintje gegeven.” In de jury zaten naast de wethouder, twee raadsleden, twee vertegenwoordigers uit het onderwijs en een winnares van vorig jaar.

Melanie Roest is inmiddels 19 jaar en woont deels in Wageningen waar zij studeert. Dus sinds september komt ze niet meer elke week, maar om de week bij Chris op bezoek. Een man die in de zorginstelling woont waar vijf jaar geleden een tante van Melanie ook verbleef. “Ik wilde graag vrijwilligers werk doen en toen heb ik me gewoon gemeld. We gaan vaak een boodschapje doen en een beetje kletsen. Nu ik niet meer elke week kan komen, gaan we ook vaak lunchen als ik er wel kan zijn. Ik zie het niet als een verplichting, ik vind het ook leuk.” Chris is ook verguld met de bezoekjes van Melanie. Hij is blij dat ze zo trouw op bezoek komt.

Jay Cornelisse kreeg een jeugdlintje omdat hij kinderen en jongeren met filosofie in aanraking probeert te brengen. Dat hoeft wat hem betreft niet per sé op school of op een club. “Er is niet een bepaalde tijd geschikt voor nadenken. Filosofie gaat niet alleen over de zin van het leven. Het kan ook gaan over de vraag waarom kaas geel is.”

Wouter Haaksema is zeer actief op zijn middelbare school. Eigenlijk bemoeit hij zich met van alles en nog wat. Hij zit zelfs in de sollicitatiecommissie van de school. De eerste keer was het wel wennen, maar inmiddels draait hij zijn hand er niet meer voor om. “Het is goed dat leerlingen daar ook bij zitten, wij krijgen tenslotte straks les van die docenten.”


Een reportage van Gerry van Bakel, aan het woord komen Wouter Haaksema, Jay Cornelisse, Melanie Roest en wethouder Marleen Damen.

De Stichting Thuis op Straat, kortweg TOS genaamd, wil op zoveel mogelijk pleinen en straten in Leiden aanwezig zijn en kinderen en jongeren aansporen, uitdagen en inspireren om buiten te komen spelen. En wie beter dan andere kinderen en jongeren kunnen daarbij een cruciale rol spelen. Farouk Azhar, Oumaima Bouhamed, Aamina Niyas, Patrick van der Werff en Yaniek Flissebaalje kregen voor hun werk bij TOS allemaal een jeugdlintje.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met de jongeren die voor hun werk bij TOS een lintje kregen.

Daarnaast was er een lintje voor Christiaan Srámek, die al twee jaar lid is van de Leidse jeugdraad en heeft meegeholpen met de opzet van de Leidse pas en de duurzaamste kilometer van Leiden. En ook de leden van de kinderadviesraad van het Willem-Alexander kinderziekenhuis kregen allemaal een onderscheiding. Zij denken mee met kinderartsen over het beleid. Wat belangrijk en prettig is voor patiënten, maar ook voor bijvoorbeeld hun broertjes en zusjes.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×