Nolwenn Breton tijdens de uitreiking van het Leidse Jeugdlintje in 2018. (Foto: Emile van Aelst).

Nolwenn Breton inspiratiebron Leidse Jeugdlintje

De gemeente Leiden beloont jongeren die zich vrijwillig inzetten voor anderen met het Leidse Jeugdlintje. Nolwenn Breton won in 2018 het Leidse Jeugdlintje en zij hoopt anderen daarmee te inspireren en vooral ook te motiveren.

Nolwenn laat iedere zondag om 17.00 uur de hond uit van Nel, een vrouw die daar zelf niet meer toe in staat is vanwege lichamelijke ongemakken. Haar moeder ontdekte Nel via de computer. “Ik kwam op dit idee toen ik bij de Kopermolen andere kinderen boodschappen zag doen voor een oude mevrouw. Ik dacht dat lijkt me ook leuk om iets voor een ander te doen. Nel vindt het geweldig. Zij nomineerde mij vorig jaar voor het Leidse Jeugdlintje en uiteindelijk won ik”, vertelt Nolwenn.

Anderen helpen
Nolwenn vindt het fijn om zich in te zetten voor anderen. Praten met Nel en een ommetje maken met hond Bobby geeft haar een gevoel van voldoening. “Ik vind het belangrijk dat ik iets voor andere mensen doe. Niet omdat het moet, wel omdat het fijn is”, aldus Nolwenn. Daaraan voegt ze toe dat het niets voor haar is om de hele dag thuis te zitten zonder andere mensen te zien. Bovendien vindt zij het niet fijn voor de hond als hij de hele dag binnen zit.

Vlog ter motivatie
Nolwenn hoopt dat anderen dit jaar ook hun best zullen doen voor het Leidse Jeugdlintje. “Des te meer kinderen en jongeren iets doen, des te beter letten de mensen in Leiden op elkaar. Zo blijft Leiden een toffe stad om te wonen en te leven”, zegt ze. Nolwenn is van plan om een vlog, oftewel videoblog, op te nemen, om anderen kinderen te motiveren om zich in te schrijven. Ze vindt dit overigens wel spannend, omdat zij nog niet eerder een vlog heeft opgenomen. In de vlog wil zij filmen over haar bezoek aan Nel en het uitlaten van Bobby. Ze heeft al een heel plan voor ogen: “Ik hoop dat Nel mee wil werken. Ik ga bekende Leidenaren vragen of ze mijn vlog willen delen. Ik denk Jochem Meijer en Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Met hulp en mijn voorbeeld komen we vanzelf aan heel veel genomineerde Leidse kinderen. Ik heb er zin in.”

Inschrijving en uitreiking
Op woensdag 13 november (13.00 uur – 14.45 uur) wordt het Leidse Jeugdlintje uitgereikt tijdens een symposium over de rechten van het kind in het Kamerlingh Onnes Gebouw. Het symposium maakt onderdeel uit van de viering ‘Leiden 10 jaar Compassiestad’. Hierbij zijn alle genomineerde kinderen welkom. Bovendien mogen zij hun familie, vrienden en leerkrachten meenemen. Op 21 oktober sluit de inschrijving voor Het Leidse Jeugdlintje. Inschrijven kan via deze link.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×